Scriitorul Frank McCourt, laureat al premiului Pulitzer, a decedat

Scriitorul american de origine irlandeză Frank McCourt, laureat al premiului Pulitzer pentru romanul "Angela's Ashes", care relatează anii grei ai copilăriei sale, a decedat duminică, la vârsta de 78 de ani, potrivit publicaţiei The New York Times, citată de Reuters.

173 afișări
Imaginea articolului Scriitorul Frank McCourt, laureat al premiului Pulitzer, a decedat

Scriitorul Frank McCourt, laureat al premiului Pulitzer, a decedat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scriitorul a murit din cauza unui cancer, potrivit unui director al editurii Scribner.

Fost profesor, devenit scriitor la o vârstă înaintată, Franck McCourt a devenit celebru graţie romanului "Angela's Ashes", care descrie anii dificili ai copilăriei unui băiat din suburbiile oraşului irlandez Limerick.

Romanul "Angela's Ashes" i-a adus lui McCourt premiul Pulitzer în 1997, National Book Critics Circle Award şi alte distincţii literare importante. Romanul, care s-a vândut în milioane de copii pe plan mondial, a fost adaptat pentru marele ecran în 1999, în filmul "Povestea vieţii mele", de Alan Parker, jucând actorii Emily Watson şi Robert Carlyle.

În romanele următoare, "Tis" şi "Teacher Man", Frank McCourt şi-a îndreptat atenţia către viaţa lui din Statele Unite.

Născut în New York, Frank McCourt a fost cel mai mare dintre cei şapte copii ai unui cuplu de emigranţi irlandezi.

Luptându-se deja cu lipsa mijloacelor materiale necesare existenţei în momentul declanşării crizei economice mondiale din anii '30, familia s-a întors la Limerick, adâncindu-se şi mai mult în sărăcie. Trei dintre fraţii lui Frank McCourt au decedat din cauza unor boli, agravate de foamete şi de murdăria din jur. Scriitorul a fost pe punctul de a deceda în această perioadă, din cauza febrei tifoide.

De altfel, în romanul "Angela's Ashes", Frank McCourt scrie despre foamete, despre o casă permanent inundată din cauza ploilor şi despre mistuitoarea umilinţă generată de cerşitul pe străzile orăşelului irlandez.

Proza lui vie a captat cu acurateţe limbajul şi ciudăţeniile rudelor familiei sale, reuşind să îşi descrie copilăria dificilă cu multă compasiune şi umor.

După ce a renunţat la şcoală, la 13 ani, Frank McCourt şi-a întreţinut mama, fraţii şi surorile, cu ajutorul unor slujbe temporare şi al unor mici infracţiuni.

La vârsta de 19 ani, viitorul scriitor s-a întors în Statele Unite, găsindu-şi de lucru într-un hotel din New York. A devenit profesor şi mult mai târziu, scriitor. Fratele său, Malachy McCourt, este un scenarist şi actor care a apărut în numeroase filme, seriale de televiziune şi producţii teatrale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici