Scriitorul scoţian de romane SF Iain Banks a murit

Scriitorul scoţian Iain Banks, care, în aprilie, a anunţat că suferă de un cancer incurabil al vezicii biliare, aflat în stadiu avansat, a murit duminică, la vârsta de 59 de ani.

640 afișări
Imaginea articolului Scriitorul scoţian de romane SF Iain Banks a murit

Iain Banks (Imagine: Wikipedia)

În aprilie, scriitorul scoţian, care a publicat 12 romane science-fiction şi 14 de literatură tradiţională, spunea că medicii l-au anunţat că mai are de trăit cel mult un an. Cancerul la vezica biliară de care suferea se extinsese la ficat, la ganglionii limfatici, generând şi o tumoare în jurul unor vase sangvine, informează bbc.co.uk.

"Se pare că noul meu roman, «The Quarry», va fi ultimul meu roman", a adăugat el. Cu umorul negru care îl caracteriza, Iain Banks spunea că i-a cerut partenerei sale de viaţă, Adele, "să îi facă onoarea de a deveni văduva sa". "Iertaţi-mă, dar, pentru noi, umorul macabru ne ajută. În momentul în care acest comunicat va fi publicat, noi vom fi căsătoriţi şi plecaţi într-o scurtă lună de miere", a adăugat atunci romancierul.

Iain Banks a cunoscut succesul în 1984, odată cu apariţia romanului său de debut, "The Wasp Factory" ("Fabrica de viespi"), care prezintă povestea sumbră a unui copil scoţian, ucigaş al altor trei copii din familia sa, înainte de a împlini vârsta de 10 ani.

Romancierul scoţian s-a afirmat şi cu romanele sale de science-fiction, printre care se remarcă seria de nouă volume intitulată "The Culture", a cărei acţiune se desfăşoară într-o mare civilizaţie pangalactică.

Iain Banks era renumit şi pentru stilul său frenetic de a scrie, fiind capabil să termine de scris un roman în mai puţin de trei luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici