Sculptura de Brâncuşi din colecţia Y.S. Laurent, vândută pentru 29 de milioane de euro (Video)

O sculptură de Constantin Brâncuşi, una dintre cele mai importante piese din colecţia Yves Saint Laurent - Pierre Bergé, a fost vândută pentru suma de 29 de milioane de euro, la o licitaţie care a avut loc luni seară, la Paris, şi unde s-au mai înregistrat alte şase recorduri pentru arta modernă.

312 afișări
Imaginea articolului Sculptura de Brâncuşi din colecţia Y.S. Laurent, vândută pentru 29 de milioane de euro (Video)

Sculptura de Brâncuşi din colecţia Y.S. Laurent, vândută pentru 29 de milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, în cadrul acestei licitaţii, intens mediatizată, care va dura trei zile, mai multe opere au bătut recorduri mondiale. Astfel, o sculptură a celebrului artist român Constantin Brâncuşi, "Madame L.R", a fost vândută pentru 29,1 milioane de euro (taxe incluse), o operă a lui Marcel Duchamp, un flacon de parfum în cutia lui de carton (Belle haleine - Eau de voilette) a fost adjudecată pentru suma de 8,9 milioane de euro (taxe incluse).

Sculptura lui Brâncuşi (1876 - 1957) a fost realizată între anii 1914 şi 1917 şi a fost evaluată la o sumă cuprinsă între 15 şi 20 de milioane de euro. Recordul precedent pentru o operă de Brâncuşi a fost stabilit în 2005 - 27,456 milioane de dolari.

Totodată, un tablou de Matisse, "Les coucous, tapis bleu et rose", a stabilit un nou record mondial, fiind adjudecat pentru 35,9 milioane de dolari.

De asemenea, alte recorduri au fost stabilite pentru Piet Mondrian, cu tabloul "Composition avec bleu, rouge, jaune et noir" adjudecat pentru 21,5 milioane de euro, James Ensor ("Le désespoir de Pierrot") - pentru 5 milioane de euro, şi Paul Klee ("Gartenfigur") - pentru 3,9 milioane de euro.

În schimb, un tablou din perioada cubistă a lui Picasso, pictat în 1914, intitulat "Instruments de musique sur un guéridon", prezentat iniţial drept piesa de rezistenţă a acestei colecţii - formată din 730 de obiecte -, a rămas fără cumpărător, deoarece cea mai bună ofertă a fost de 21 de milioane de euro şi era inferioară preţului minim stabilit.

Statul francez a achiziţionat trei opere: centrul Pompidou a cumpărat, pentru suma record de 9,8 milioane de euro tabloul "Il Ritornante", de Giorgio de Chirico, muzeul d'Orsay a achiziţionat tabloul "Les Lilas", de Edouard Vuillard, pentru 320.000 de euro, şi un alt James Ensor, intitulat "Au conservatoire", pentru 480.000 de euro.

Această licitaţie a fost intens mediatizată şi a generat câteva controverse serioase. China a reacţionat dur la declaraţia lui Pierre Bergé, fostul partener de viaţă şi de afaceri al creatorului Yves Saint Laurent, care a declarat că este dispus să retrocedeze Chinei două sculpturi din bronz, incluse în colecţie, dacă drepturile omului vor fi respectate în această ţară şi dacă Dalai Lama va putea să se întoarcă în Tibet.

"Să practici un şantaj politic înseamnă să continui politica bazată pe forţă, iar aceasta va fi repudiată de istorie", a declarat Jiang Kun, membru al Conferinţei consultative politice a poporului chinez şi vicepreşedinte al Asociaţiei chineze a artelor folclorice, care citează o declaraţie publicată de cotidianele Nouvelles de Pékin şi Le Journal de la Jeunesse de Pékin.

Le Journal de la Jeunesse de Pékin a citat, totodată, reacţia dură a preşedintelui unei asociaţii culturale din Hong Kong, Wang Quitong. "Acum 150 de ani, au incendiat şi au furat. Iar acum, 150 de mai târziu, ei practică şantajul. Comportamentul lui Pierre Bergé corespunde perfect logicii unui gangster", a declarat Wang Quitong.

Luni, justiţia franceză a respins cererea de suspendare a vânzării celor două sculpturi de bronz, reprezentând un cap de şobolan şi un altul de iepure, ce provin din Palatul de vară din Beijing (1860). Cele două opere de artă vor fi scoase la licitaţie miercuri.

Seria de obiecte de artă, adunate timp de 50 de ani de Yves Saint Laurent şi Pierre Bergé, a devenit, încă din prima zi de licitaţii, cea mai de succes colecţie privată din lume, cu şapte recorduri înregistrate de artişti moderni.

Video Stirileprotv.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici