Seară de poezie cu Ioana Nicolaie, sâmbătă, la librăria Humanitas de la Cişmigiu

Poeta Ioana Nicolaie va susţine o lectură publică din volumul "Autoimun", apărut recent la editura Cartea Românească, dar şi în ediţie digitală, sâmbătă, de la ora 17.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

143 afișări
Imaginea articolului Seară de poezie cu Ioana Nicolaie, sâmbătă, la librăria Humanitas de la Cişmigiu

Seară de poezie cu Ioana Nicolaie, sâmbătă, la librăria Humanitas de la Cişmigiu (Imagine: Shutterstock)

La eveniment vor participa, alături de autoare, Cecilia Ştefănescu şi Bogdan O. Popescu.

"Autoimun" este volumul cu care Ioana Nicolaie revine la poezie după un lung ocol în roman şi în literatura pentu copii. Dacă în cărţile anterioare ("Nordul", "Credinţa" etc.), excelent primite de critică, autoarea miza pe recuperarea unui timp (al copilăriei) şi a unui spaţiu (al lumii nord-transilvane în care s-a născut), în această nouă carte interesul acesteia glisează spre accidentul biografic imediat şi spre întrebările fundamentale ale parcursului oamenilor prin lume.

"Autoimun" urmează o poveste de adâncime în care "personajul principal" se îmbolnăveşte, la 35 de ani, de o boală cronică. Sub acest pretext, el încearcă prin fiecare poem să-şi identifice fragmentar şi să-şi precizeze cât mai concret naraţiunea care, de fapt, îi subîntinde viaţa. Este atent la vocile din preajmă, dar, mai ales, se ascultă pe sine. Încearcă să vadă mai puţin detaliul medical şi mai mult felul în care particularul reverberează în universal. Nu-şi poate întrezări viitorul, însă reuşeşte să decupeze din trecut oameni şi întâmplări relevante.

Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A absolvit în 1997 Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, iar, în 1998, a terminat cursurile de masterat ale aceleiaşi facultăţi. După absolvire a lucrat în învăţămînt, în presă şi în domeniul editorial. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Ioana Nicolaie a publicat mai multe volume de versuri ("Poză retuşată", "Nordul", "Credinţa", "Cenotaf "), două romane ("Cerul din burtă", "O pasăre pe sârmă") şi literatură pentru copii ("Aventurile lui Arik" şi "Arik şi mercenarii"). A fost nominalizată la premii naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award.

Volumul "Nordul" a apărut în limba germană, în 2008, cu titlul "Der Norden". "Cerul din burtă" a fost publicat în 2013 în suedeză, cu titlul "Himlen i magen", şi este în curs de apariţie în bulgară, iar "O pasăre pe sârmă" este în curs de traducere în sârbă. De asemenea, a fost inclusă în nouă volume colective româneşti ("Ferestre '98", "40238 Tescani", "Cartea cu Bunici", "Intelectuali la cratiţă" etc.) şi în numeroase reviste şi antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’Orphée, New European Poets, The Vanishing Point That Whistles: An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.).

Totodată, Ioana Nicolaie a fost invitată pentru lecturi şi conferinţe la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de literatură. Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici