Secretar de stat în Ministerul Culturii: Propunem includerea patrimoniului naţional în Constituţie, ca specificitate

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Radu Boroianu a anunţat, vineri, că se va propune Guvernului şi Parlamentului o legislaţie mai clară în domeniul culturii, o lege-cadru, dar şi includerea "patrimoniului naţional" în Constituţie, ca specificitate.

254 afișări
Imaginea articolului Secretar de stat în Ministerul Culturii: Propunem includerea patrimoniului naţional în Constituţie, ca specificitate

Secretar de stat în Ministerul Culturii: Propunem includerea patrimoniului naţional în Constituţie, ca specificitate (Imagine: Shutterstock)

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Radu Boroianu a declarat, vineri, presei, la Cluj-Napoca, la un simpozion despre protejarea patrimoniului naţional, că se va încerca aducerea unei coerenţe în ceea ce priveşte monumentele istorice şi patrimoniul naţional printr-o singură lege, şi nu prin trei cum se întâmplă în momentul de faţă.

"Vom propune întâi Guvernului şi după aceea Parlamentului o legislaţie mult mai clară în domeniul culturii, în general, şi în aspectele specifice monumentelor istorice. Schimbăm legislaţia şi vom propune o lege-cadru a Culturii, care lipseşte, cu modificarea necesară a articolului 33 din Constituţie, care să ne dea acest drept, pentru că tot există o preocupare pentru modificarea Constituţiei, în acelaşi timp cu trecerea patrimoniului naţional în acest articol, ca specificitate. Încercăm să aducem o coerenţă monumentelor istorice şi patrimoniului naţional în totalitate printr-o singură lege, şi nu prin trei cum există acum, în care autorităţile competente să poată fi mult mai contondente decât sunt faţă de cei care încalcă identitatea naţională", a spus Boroianu.

Întrebat dacă se va propune aplicarea unor sancţiuni mai drastice celor care aduc atingere patrimoniului naţional, secretarul de stat din Ministerul Culturii a confirmat că aceasta este intenţia.

"Noi vom propune aşa", a afirmat Radu Boroianu.

Articolul 33 din Constituţie se referă la accesul la cultură care este garantat, în condiţiile legii.

Radu Boroianu a participat, vineri, la Cluj-Napoca, la un simpozion despre protejarea patrimoniului naţional la care au fost prezenţi toţi şefii direcţiilor judeţene de cultură din ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici