Şefa interimară a Ştirilor TVR, contestată la Parlament de mai mulţi jurnalişti ai TVR

Mai mulţi angajaţi ai Departamentului Ştiri din TVR au depus o scrisoare la Comisiile de Cultură ale Parlamentului, contestând-o pe Mădălina Rădulescu, directorul interimar al departamentului, după ce în luna iulie aceştia îi ceruseră demisia într-o petiţie adresată şefului TVR, Alexandru Sassu.

57 afișări
Imaginea articolului Şefa interimară a Ştirilor TVR, contestată la Parlament de mai mulţi jurnalişti ai TVR

Şefa interimară a Ştirilor TVR, contestată la Parlament de mai mulţi jurnalişti ai TVR

Scrisoarea, semnată de 22 de angajaţi ai Departamentului Ştiri din TVR, a fost depusă săptămâna trecută la Comisiile de Cultură din Camera Deputaţilor şi Senat, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Televiziunea Publică.

Până la momentul difuzării acestei ştiri, conducerea TVR şi Mădălina Rădulescu nu au putut fi contactaţi.

Transmiterea scrisorii către Parlament vine la aproape două luni după ce 16 angajaţi ai Ştirilor TVR au solicitat demisia Mădălinei Rădulescu, directorul interimar al departamentului, printr-o scrisoare adresată oficial, în 2 iulie, preşedintelui-director general al Televiziunii Publice, Alexandru Sassu.

Potrivit semnatarilor scrisorii, "instalată printr-o excepţie de la lege", Mădălina Rădulescu - care conduce, începând din 17 octombrie 2007, Departamentul Ştiri din cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport a TVR - a impus "o politică de excepţii de la profesionalism şi deontologie".

"(...) Vă solicităm imperativ să puneţi capăt improvizaţiei şi imposturii existente actualmente la vârful Direcţiei Ştiri, să curmaţi comportamentul discreţionar pe bani publici. Vă solicităm - în temeiul legal - încetarea mandatului dnei Mădălina Rădulescu şi organizarea imediată a concursului pentru ocuparea acestei funcţii. Pentru asigurarea imparţialităţii şi a obiectivităţii, cerem ca viitoarele comisii de examinare să aibă în componenţă şi reprezentanţi ai organizaţiilor media independente", se arăta în scrisoarea, care a fost transmisă conducerii TVR în virtutea Legii avertizorului public nr.571/2004, "care stipulează principiul supremaţiei interesului public ca protecţie pentru cei care sesizează încălcarea legii sau a normelor deontologice şi profesionale".

Totodată, semnatarii scrisorii îi cereau lui Alexandru Sassu înlocuirea Mădălinei Rădulescu cu "un director care să asigure interimatul până la organizarea unui concurs riguros şi complet, în care candidaţii să fie supuşi tuturor probelor legale, inclusiv examenului psihologic".

"Solicităm o politică editorială a departamentului, scrisă, adoptată de Consiliul de Administraţie al TVR şi de Comitetul Director, astfel încât să aibă putere de regulament intern. Vă avertizăm că aveţi obligaţia de a opri abuzurile legale şi derapajele profesionale, dar în special de a reda publicului plătitor de taxe controlul asupra conducerii Direcţiei Ştiri a televiziunii publice", se mai spunea în scrisoarea adresată preşedintelui-director general al SRTv şi membrilor Consiliului de Administraţie al Televiziunii Publice

Potrivit semnatarilor scrisorii, actualul director interimar Mădălina Rădulescu "nu are autoritatea morală şi profesională pentru a conduce Direcţia Ştiri a TVR şi nici legitimitatea necesară poziţiei pe care o ocupă de aproape doi ani". "Este scandalos ca, într-o perioadă atât de mare de timp, şeful departamentului fanion al televiziunii naţionale să se sustragă controlului public, exercitat printr-un concurs pentru ocuparea postului. Îngrijorarea noastră capătă accente suplimentare în perspectiva alegerilor prezidenţiale din toamnă, când climatul politic va fi infinit mai fierbinte şi mai favorabil presiunilor la adresa televiziunii publice. Vă atragem atenţia că în condiţiile actualelor derapaje, generate de un interimat sine die, Televiziunea Română devine o instituţie complet vulnerabilă, căreia îi va fi extrem de greu să-şi afirme credibilitatea", spuneau semnatarii scrisorii.

"Nu în ultimul rând, vă reamintim că lipsa de audienţă a fost motivul invocat în urmă cu aproape doi pentru reorganizarea Direcţiei Ştiri şi schimbarea directorului editorial de atunci cu dna Mădălina Rădulescu. În condiţiile în care audienţa «Telejurnalului» nu numai că n-a crescut, dar a continuat să scadă dramatic, perpetuarea acestui interimat nu poate fi justificată decât prin interese extra-profesionale, în care nu vrem să fim implicaţi", se indica în aceeaşi scrisoare.

În document se făcea referire la mai multe evenimente cu care s-au confruntat Ştirile TVR în ultima perioadă, care ar fi dat "măsura exactă a crizei profunde, profesionale şi morale în care a ajuns Direcţia, după aproape doi ani de interimat la vârful său".

"În primul caz, o ţară întreagă a fost martora unui fapt care a sfidat orice normă legală şi deontologică. Urmare a unei decizii comunicate echipei editoriale de directoarea interimară a Ştirilor, «Telejurnalul» din pre-ziua alegerilor europarlamentare - zi de pauză electorală - a devenit platforma de lansare a unor mesaje electorale de către reprezentantul unui partid aflat la putere, unic invitat la o dezbatere intempestivă despre «fricţiunile dintre partidele din Coaliţia de guvernare». În mod inevitabil, Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat acest derapaj grosolan. În loc să-şi asume încălcarea legii, directoarea interimară a Ştirilor a stupefiat toată redacţia ameninţându-i public cu tăierea zilei de lucru şi mutarea pe alte posturi pe editorii «Telejurnalului» care n-au vrut să fie părtaşi la abuz", se spunea în scrisoare.

Potrivit scrisorii, aceste acest caz reprezintă doar "vârful aisbergului de incompetenţă şi ilegalitate în care a fost transformată Direcţia Ştirilor". "Sunt adevăruri incontestabile, aşa cum sunt cifrele din ce în ce mai mici de audienţă ale principalelor buletine de ştiri (chiar şi în condiţiile în care jurnalul rebotezat «Telejurnal» a ieşit din competiţia cu televiziunile comerciale, reluându-şi vechea oră de difuzare 20.00)".

Cea mai gravă problemă de care se loveşte în acest moment Departamentul Ştiri este, potrivit semnatarilor scrisorii, "lipsa de profesionalism". "Aceasta are drept consecinţă audienţa catastrofală şi lipsa de notorietate a «Telejurnalului». Departamentul Ştiri nu are o politică editorială care să reflecte misiunea de serviciu public a TVR (oricum, şi dacă ar exista acest lucru, nu se vede în produsul final). Nu există o viziune unitară care să transpară din buletinele noastre de ştiri şi care să ne creeze o identitate. Nu există o strategie legată de publicul ţintă căruia ne adresăm. Există, în schimb, o politică de personal clientelară, sunt promovate în posturile de decizie şi încurajate doar persoanele considerate «de încredere» şi care nu au o opinie despre cum trebuie realizat un material sau un jurnal. În plus, lipsa de interes şi de competenţă a directorului interimar pentru calitate şi performanţă au indus în redacţie o stare de frustrare, blazare şi dezinteres", se arăta în scrisoare.

De asemenea, conducerea TVR a fost informată că "se ratează ştiri de interes (situaţie pentru care nu răspunde nimeni), în schimb se difuzează din abundenţă ştiri fără relevanţă şi lipsite de interes public".

Totodată, în scrisoare se spunea că "nu există nici un criteriu de performanţă: producătorii şi editorii sunt instalaţi şi schimbaţi după bunul plac al directoarei interimare": "(...) atunci când sunt organizate concursuri pentru ocuparea unor funcţii în cadrul Direcţiei Ştiri, acestea nu sunt altceva decât un simulacru, o mascardă".

Potrivit semnatarilor scrisorii, politica editorială la Ştirile TVR este "Cine nu-i cu noi, e împotriva noastră", iar cei care nu se supun sunt "ameninţaţi sau jigniţi în faţa colectivului de actualul director editorial interimar".

"Vă spunem deschis că niciunul dintre noi nu aştepta argumente morale sau profesionale din partea dnei Mădălina Rădulescu, din prima clipă în care a fost numită, interimar, la conducerea Direcţiei. Nu o recomanda nimic. Nu era un jurnalist cunoscut, nu era o profesionistă în Televiziune, pe scurt, nu avea anvergura necesară ocupării unei asemenea funcţii. Am acceptat, însă, situaţia, în speranţa că va fi vorba despre o perioadă scurtă, până la instalarea unei autorităţi autentice în fruntea Direcţiei Ştiri a televiziunii publice", s-au adresat semnatarii scrisorii conducerii TVR.

Mădălina Rădulescu, care a ocupat funcţia de redactor-şef a Departamentului Corespondenţi din TVR, a fost numită director interimar al Departamentului Ştiri, prin Decizie a preşedintelui-director general al SRTv, Alexandru Sassu, după ce conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a reorganizat Direcţia Ştiri, condusă de Rodica Culcer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici