Semnificaţii istorice pentru 12 martie

Republica Turcia a fost fondată pe 29 octombrie 1923 şi Kemal Ataturk a fost ales primul preşedinte al ţării. Cea mai revoluţionară reformă a părintelui Turciei moderne a fost înlocuirea alfabetului arab cu alfabetul latin.

372 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru 12 martie

Kemal Ataturk a fost ales primul preşedinte al Republicii Turcia (Imagine: Wikipedia)


515 - î.Hr. S-a încheiat construcţia Templului din Ierusalim.


1507 - A încetat din viaţă Cesare Borgia, fiul Papei Alexandru al VI-lea, a cărui viaţă l-a inspirat pe Nicolo Machiavelii care a scris Il Principe.


1685 - S-a născut filosoful George Berkeley (m. 14 ian 1753).


1838 - A apărut, la Braşov, ziarul politic “Gazeta de Transilvania”, cu rol important în lupta de eliberare naţională.


1848 - Simion Bărnuţiu a lansat Proclamaţia prin care cerea recunoaşterea românilor din Transilvania ca naţiune politică şi desfiinţarea iobăgiei.


1857 - A avut loc, la Veneţia, premiera operei „Simon Boccanegra” de Giuseppe Verdi.


1863 - S-a născut scriitorul italian Gabriele D'Annunzio (1 mar 1938).


1881 - S-a născut Kemal Ataturk, fondatorul statului turc modern (m.1938).


1894 - Au fost puse în vînzare primele sticle de Coca-Cola.


1907 - Răscoala ţăranilor din Moldova, Muntenia şi Oltenia. În acest context, guvernul conservator Gh. Gr. Cantacuzino demisionează. Se formează un guvern liberal, în frunte cu Dimitrie A. Sturdza.


1938 - Ocuparea Austriei de către Germania hitleristă (Anschluss - uniune politică).


1965 - A încetat din viaţă George Călinescu, critic, istoric literar, scriitor şi publicist (n. 1899).


2008 - A încetat din viaţă Ovidiu Iuliu Moldovan, actor român cu o bogată activitate în teatru, film, teatru radiofonic şi de televiziune (n. 1 ianuarie 1942).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici