Semnificaţii istorice pentru ziua de 25 martie

La 25 martie 1655 este descoperit cel mai mare satelit al lui Saturn, Titan, de către Christian Huygens. Are diametrul de 5140 kilometri şi este al doilea satelit ca mărime din Sistemul solar. Atmosfera lui Titan este compusă din azot sub formă gazoasă. Este portocaliu şi are o mulţime de nori, împiedicându-ne să vedem suprafaţa sa. S-ar spune că pe el ar exista lacuri sau mari din metan lichid şi că este posibil să existe suprafeţe de uscat acoperite cu metan îngheţat şi zapadă. În 2004, sonda Huygens, desprinsă anterior de sonda Cassini a aterizat pe suprafaţa sa.

149 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 25 martie

Semnificaţii istorice pentru ziua de 25 martie


101 - Împăratul Traian a părăsit Roma, îndreptându-se spre Moesia Superior pentru a începe luptele cu dacii conduşi de regele Decebal. Această dată marchează începutul primului război daco-roman (101-102)


1245 - O scrisoare a Papei Innocenţiu al IV-lea (1234-1254) menţionează existenţa românilor în spaţiul danubiano-pontic


1655 -  Este descoperit cel mai mare satelit al lui Saturn, Titan, de către Christian Huygens - matematician şi fizician german


1807 - A fost abolit comerţul cu sclavi în Anglia


1821 - Incepe razboiul de independenta al Greciei fata de Imperiul Otoman, incheiat in 1829.


1924 - Proclamarea republicii în Grecia. Sărbătoare naţională


1939 - Cardinalul Eugenio Pacelli devine papa Pius al XII-lea


1975 - Regele Faisal al Arabiei Saudite a fost asasinat de către unul din nepoţii lui


1998 - Comisia Europeană recomandă adoptarea monedei unice, Euro, de către 11 ţări


1999 - Georgia a devenit cel de-al 41-lea membru al Consiliului Europei, în urma unei decizii a Comitetului de Miniştri, organul executiv al Consiliului Europei.


1999 - Iugoslavia a introdus starea de război şi a rupt relaţiile diplomatice cu Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Franţa,


2000 - Vizita Papei Ioan Paul II în Israel


2002 - A avut loc, la Bucureşti, summitul Grupului de la Vilnius (Primăvara noilor aliaţi) ce a adus în discuţie extinderea Alianţei către Estul Europei şi aderarea statelor candidate la NATO, după evenimentele din 11 septembrie 2002 în care s-a confirmat interesul strategic pe care îl reprezintă zona Mării Negre (25-26)


2002 - Astronomul britanic John Chambers, fost angajat al NASA, a descoperit că sistemul solar a cuprins odinioară o planetă asemănătoare cu Pămîntul, dar care a fost "înghiţită" de Soare, estimînd că acea planetă era mai mică decît Terra şi gravita în jurul lui Marte.


2004 - Papa Ioan Paul al II-lea a primit în mod excepţional premiul german Carol cel Mare, care se decernează unei personalităţi ce şi-a adus contribuţia la unitatea Europei.


2006 - Pugilistul Lucian Bute a înregistrat prima sa victorie la puncte după trecerea la profesionism, învingându-l pe sportivul sud-african Andre Thysse, într-un meci pentru titlul continental american la categoria supermijlocie, versiunea WBC.


2007 - Premierul armean, Andranik Margarian, a murit în urma unui atac de cord. Margarian a devenit premier în anul 2000 (n. 1951)


2009 - Cel de-al treilea Summit Mondial al Procurorilor Generali şi Procurorilor Şefi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici