Semnificaţii istorice pentru ziua de 9 martie

Creştinii ortodocşi din întreaga lume sărbătoresc "Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia".

2217 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 9 martie

Semnificaţii istorice pentru ziua de 9 martie (Imagine: ro.altermedia.info)

Potrivit tradiţiei, în vremea împăratului Licinius (începutul secolului al IV- lea e.n.), 40 de soldaţi creştinaţi din Sevastia (Armenia) au refuzat să mai aducă jertfe idolilor. În timpul persecuţiei împotriva creştinilor, soldaţii au fost aruncaţi în temniţă. Aici s-au rugat la Dumnezeu pentru întărirea credinţei şi i-au impresionat pe romani prin ţinuta lor demnă.

Guvernatorul imperial Agricola şi inspectorul roman Lizios au încercat să-i convingă pe soldaţi să se lepede de credinţa creştină. Aceştia au refuzat, iar autorităţile romane au ordonat să fie dezbrăcaţi şi aruncaţi într-un lac îngheţat de la poalele muntelui Ararat, pentru a-i determina să renunţe la creştinism.

Un singur soldat a cedat, dar, după ce a fost băgat în apă caldă, a murit. Peste noapte, ceilalţi 39 de soldaţi rămaşi în apa îngheţată, s-au îmbrăţişat şi au început să cînte imnuri de slavă către Dumnezeu. Privind spre lac, Aglaios, şeful închisorii, a observat că deasupra creştetelor soldaţilor pluteau aure. Emoţionat, el a intrat în lac, alături de soldaţi şi şi-a mărturisit credinţa în Hristos.

Sporind severitatea pedepselor, inspectorul Lizios a ordonat ca cei 40, încă în viaţă, să fie scoşi din apa îngheţată şi să li se zdrobească fluierele picioarelor cu un ciocan. Supravieţuitorii acestei torturi au fost arşi de vii. Istoria creştinismului consemnează data de 9 martie ca ziua morţii celor 40 de mucenici.

1454 - S-a născut exploratorul Amerigo Vespucci (d. 22 februarie 1512, Spania)

1842 - A avut loc, la Milano, premiera absolută a operei “Nabucco” de Giuseppe Verdi.

1859 - S-a născut Alexandru Averescu, mareşal al României şi om politic, comandantul Armatei a II-a în primul război mondial şi erou al luptelor de la Mărăşti, din iulie 1917 (m. 1938).

1907 - S-a născut Mircea Eliade, scriitor şi istoric al religiilor. (m. 22 aprilie 1986, la Chicago)

1934 - S-a născut Yuri Alekseyevich Gagarin, primul om care a ieşit în spaţiul extraterestru (d. 27 martie 1968)

1943 - S-a născut Bobby Fischer, campion mondial de şah (d. 17 ianuarie 2008)

1944 - A încetat din viaţă Grigore Antipa, biolog român, întemeietorul Muzeului de Istorie Naturală din Bucureşti, vicepreşedinte al Academiei Române (n. 24 noiembrie 1867).

1959 - A fost creată celebra păpuşă Barbie, la Hawrhorne, lângă Hollywood.

1991 - Noul Tratat al Uniunii Europene a lansat ideea monedei unice – EURO. Moneda Europeană a intrat în folosinţă în prima zi a anului 2002.

1993 - Consiliul Ministerial al Comunităţii Economice Europene a aprobat Acordul Interimar România - CEE.

1999 - Ministrul de Interne, Constantin Dudu Ionescu a confirmat, “într-o măsură mai mică sau mai mare”, notele Serviciului Român de Informaţii privind planul unei lovituri de stat în timpul mineriadei din ianuarie 1999.

2001 - Talibanii au distrus capul celei mai mari statui a lui Buddha din lume, aflată la Bamiyan, în cadrul campaniei de demolare a tuturor statuilor preislamice.

2006 - A încetat din viaţă solista pop-rock Laura Stoica

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici