Semnificaţiile istorice ale zilei de 25 mai

1803 - S-a născut Ralph Waldo Emerson, filosof, publicist şi poet american, fondatorul transcendentalismului (d. 1882).

36 afișări
Imaginea articolului Semnificaţiile istorice ale zilei de 25 mai

Semnificaţiile istorice ale zilei de 25 mai


1817    - Deschiderea oficială a muzeului Naţional Bruckenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din România.


1856    - La Socola, lângă Iaşi, a fost înfiinţată Societatea “Unirea”. Momentul marchează începutul acţiunilor practice pentru unirea Moldovei cu Muntenia.


1873    - Consiliul de Miniştri a dezbătut, la propunerea regelui Carol I, chestiunea proclamării independenţei României, fără a se fi luat o hotărâre în această privinţă.


1919    - La Bucureşti a avut loc prima audiţie a  Simfoniei a III-a de George Enescu.


1928    - Aviatorul şi exploratorul italian Umberto Nobile începe expediţia spre Polul Nord, la bordul unui dirijabil.


1963    - A fost înfiinţată Organizaţia Unităţii Africane, destinată să unească eforturile ţărilor membre pentru a asigura stabilitatea continentului african.


1995    - Preşedintele SUA, Bill Clinton, a adresat o scrisoare Congresului american în care recomanda prelungirea clauzei naţiunii celei mai favorizate pentru România.


2002    - A încetat din viaţă poetul Ştefan Augustin Doinaş: "Cartea mareelor", "Anotimpul discret", "Interiorul unui poem" (n.26 aprilie 1922).


2005    - A încetat din viaţă producătorul britanic de film Ismail Merchant, care a produs "Howards End", "Cameră cu vedere" şi "Rămăşiţele zilei" (n. 1936).


2007    - A încetat din viaţă fostul atlet Victor Firea, primul reprezentant al României în structurile Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF)


2008    - Marian Crişan a câştigat premiul Palme d'Or al Festivalului de la Cannes, pentru scurtmetrajul "Megatron".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici