"Şi totuşi, de ce vedem filme?", tema primei conferinţe din 2009 la TNB

Criticul de film Alex. Leo Şerban răspunde la întrebarea "Şi totuşi, de ce vedem filme?", pe 18 ianuarie, în cadrul seriei Conferinţele TNB, informează Teatrul Naţional Bucureşti.

30 afișări
Imaginea articolului "Şi totuşi, de ce vedem filme?", tema primei conferinţe din 2009 la TNB

"Şi totuşi, de ce vedem filme?", tema primei conferinţe din 2009 la TNB

Conferinţa va avea loc la Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti, de la ora 11.00.

Pornind pe urmele cărţii lui Alex. Leo Şerban "De ce vedem filme", apărută în 2007, la editura Polirom, şi premiată de Uniunea Cineaştilor, conferinţa "Şi totuşi, de ce vedem filme?" propune o călătorie prin Arcadia cinematografică, încercând să răspundă unor întrebări oarecum practice: "Ce căutăm într-un film?", "Care sunt poveştile cele mai potrivite acestei arte?", "Cum ne ating ele?", "Când suntem cel mai disponibili pentru a vedea un film?" şi "Unde e mai bine să vedem un film - într-o sală de cinema, la televizor, pe un computer?".

Alex. Leo Şerban este critic de film şi senior editor la revista Dilema veche. A debutat în 1976, cu un poem în Chicago Review din Statele Unite ale Americii. A fost bursier al Ministerului Culturii din Franţa şi bursier GE/NEC în Statele Unite. A predat la Facultatea de Limbi Străine din Bucureşti şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), iar în prezent ţine un curs pentru masteranzi la Centrul de excelenţă pentru studiul imaginii. A fost în juriul mai multor festivaluri de film din România şi din străinătate.

Articolele sale au apărut în reviste precum Cahiers du cinema (Franţa), Carta di cinema (Italia) şi Cover Magazine (Statele Unite). Colaborează cu Elle, Idei în dialog, Observator cultural şi Suplimentul de cultură. De asemenea, a avut mai multe expoziţii de fotografie din ţară şi din Statele Unite.

A scris, în colaborare cu Mihai Chirilov şi Ştefan Bălan, volumul "Lars von Trier: filmele, femeile, fantomele" (Editura Idea), care a primit Premiul Asociaţiei criticilor de film din România şi (în colaborare cu Şerban Foarţă) "Jeu de paume" (LiterNet).

A mai publicat "Dietetica lui Robinson" (Editura Curtea Veche, nominalizată la Premiile României literare şi la cele ale Uniunii Scriitorilor) şi "De ce vedem filme" (Editura Polirom, Premiul de critică cinematografică al Uniunii Cineaştilor).

În curând îi va apărea un al doilea volum despre film românesc la editura Polirom. Alex. Leo Şerban îngrijeşte colecţia "Biblioteca de film" a editurii Humanitas.

A fost singurul critic român invitat în emisiunea "Double Je" a lui Bernard Pivot şi a fost intervievat de The New York Times.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici