Sindicatul RADEF: Ministerul Culturii şi Stanoevici - vinovaţi pentru situaţia dezastruoasă a regiei

Sindicatul Liber RomâniaFilm spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Ministerul Culturii şi secretarul de stat Bogdan Stanoevici "sunt singurii şi adevăraţii vinovaţi pentru situaţia dezastruoasă în care se află regia", respingând totodată acuzaţiile aduse de Stanoevici angajaţilor RADEF.

381 afișări
Imaginea articolului Sindicatul RADEF: Ministerul Culturii şi Stanoevici - vinovaţi pentru situaţia dezastruoasă a regiei

Sindicatul RADEF: Ministerul Culturii şi Stanoevici - vinovaţi pentru situaţia dezastruoasă a regiei

Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministerul Culturii (MC), a declarat, pe 14 octombrie, pentru MEDIAFAX, că se lucrează la modificarea Legii 303/2008 pentru a se rezolva problemele de la Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "RomâniaFilm" (RADEF), care are datorii de 32 de milioane de lei, la stat şi la privat, şi, în prezent, nu are nici director general, nici economic, iar angajaţii nu şi-au primit salariile de mai multe luni. Totodată, Bogdan Stanoevici a spus că Maria Bikfalvi, preşedintele Sindicatului Liber RomâniaFilm, împreună cu fostul director RADEF Marius Iuraşcu şi cu alte persoane din conducerea regiei au "pus pe butuci" această societate de-a lungul anilor, în mod voluntar, "având grijă să jefuiască banii statului".

Într-un comunicat remis MEDIAFAX, semnat de preşedintele Sindicatului liber România Film, Maria Bikfalvi, se spune că "înainte să faci acuzaţii, e bine să te documentezi şi să vii cu dovezi, altfel rişti să fi tras la răspundere pentru calomnie".

Sindicaliştii RADEF spun în acelaşi comunicat că secretarul de stat Bogdan Stanoevici şi Ministerul Culturii "sunt singurii şi adevăraţii vinovaţi pentru situaţia dezastruoasă în care se află în prezent regia".

"Începând cu anul 1991 şi până în prezent atât statul, cât şi Ministerul Culturii au ales să ignore în totalitate problemele ivite în cadrul regiei, acestea în ciuda faptului că RADEF RomâniaFilm, o regie autonomă înfiinţată prin H.G nr.530/1991 este subordonată Ministerului Culturii! Lăsând la o parte lipsa de interes de care ministerul a dat dovadă, având în vedere faptul că din 1991 şi până în prezent regia nu a primit nici măcar 1 leu de la bugetul de stat şi a fost nevoită să se descurce cu veniturile proprii, ba mai mult a reuşit din puţinele resurse pe care le-a avut la dispoziţie să modernizeze şi să digitalizeze o serie de săli de cinema (Cinema Republica - actual Cinema 'Florin Piersic', Cinema Victoria Tg-Jiu - actual Cinema 'Sergiu Nicolaescu', Cinema Modern Piteşti - actual Cinema 'Sebastian Papaiani', Cinema Patria Craiova, Cinema Patria Ploieşti - actual Cinema Premiera, Cinema Arta Sibiu, Cinema Patria Bucureşti), Ministerul Culturii, în mod voit, a contribuit la adâncirea prăpastiei în care se află RADEF", spune Sindicatul Liber RomâniaFilm.

Acesta precizează că, în 2012, Ministerul Culturii a hotărât demiterea Consiliului de Adminstraţie (CA) al RomâniaFilm. "Din acel moment până în luna iunie 2015, RADEF RomâniaFilm a fost forţată să funcţioneze fără un CA, acest lucru în ciuda faptului că a existat un număr mare de adrese trimise Ministerului Culturii, de către Sindicatul Liber RomâniaFilm, prin care se solicita numirea unui nou CA. Astfel, în absenţa unui CA, problemele RADEF nu au făcut altceva decât să se acumuleze, iar în tot acest timp Ministerul Culturii a ales să rămână pasiv. Abia în luna iunie 2015, se hotărăşte înfiinţarea unui nou CA pentru RADEF, însă numirea noului CA nu a respectat prevederile legale, întrucât nu s-a organizat în prealabil o selecţie a candidaţilor, aceştia fiind pur şi simplu numiţi după bunul plac al domnului Stanoevici! Mai mult, actualul CA pare complet dezinteresat de gravele probleme ale salariaţilor, care au nu mai puţin de 5 salarii restante, iar în curând va urma al 6-lea! La numirea domnilor în CA, domnul Ministru Secretar de Stat Bogdan Stanoevici, în faţa şefilor de serviciu, în ziua în care a făcut prezentările, a ţinut să facă precizarea că domnii din CA vor lucra gratis pentru RADEF România Film 'pentru că sunteţi în rahat', numai că rahatul ne-a trecut peste cap, ne-a acoperit de tot pentru că de la 500 lei indemnizaţia a crescut la 3.300 lei", spune Sindicatul Liber RomâniaFilm.

Acesta precizează că membrilor CA le-au fost prelungit mandatele cu încă cinci luni, deşi ei nu au făcut nimic în cele patru luni iniţiale de mandat. În toată această perioadă, membrii CA nu ar fi făcut nimic altceva decât să hărţuiască liderul de sindicat, se spune în acelaşi comunicat.

"Am dori să îi întrebăm cum s-ar simţi, dacă ar fi nevoiţi să stea de dimineaţa până seara într-un cinematograf neîncălzit şi să îndure frigul din sălile de spectacol şi, în plus, nici măcar să nu îşi încaseze salariul? Dacă în luna iunie 2015, salariaţii regiei erau cu 2 salarii restante, în prezent s-a ajuns la 5 salarii restante, iar în curând urmează al 6-lea!", spune Sindicatul Liber RomâniaFilm.

Acesta precizează că Bogdan Stanoevici, "în loc să se preocupe pentru a găsi o soluţie rapidă pentru situaţia în care regia a fost adusă prin lipsa de interes a Ministerului Culturii, preferă să facă acuzaţii false şi nefondate". Totodată, liderul sindicatului îi atrage atenţia lui Stanoevici că ultimele sale declaraţii pot fi interpretate ca fiind calomnioase şi că acesta "riscă să se trezească cu o plângere penală pentru calomnie şi eventual şi daune morale". Maria Bikfalvi mai spune în acelaşi comunicat că atunci când a vorbit cu Bogdan Stanoevici, acesta avea o părere diferită faţă de ea. "Nu asta era părerea lui despre mine, avea o listă cu cinematografe, dacă vrea comentez mai mult", spune Bikfalvi.

Potrivit comunicatului, dacă Ministerul Culturii ar fi ales să sprijine financiar campania de modernizare şi digitalizare a sălilor de cinema aflate în administrarea regiei, alta ar fi fost situaţia RADEF în prezent.

"Datorită situaţiei financiare precare a regiei, acest amplu proiect nu a putut fi dus până la capăt, dar acolo unde s-a reuşit modernizarea şi digitalizarea sălilor s-a putut observa clar creşterea şi cu până la 500% a numărului de spectatori la film, unele cinematografe rivalizând din punct de vedere al numărului de spectatori cu multiplex-urile. Desigur este mai uşor să stai deoparte şi apoi să spui că ceea ce s-a făcut nu este corect, deşi habar nu ai despre ce înseamnă cinematografia", mai spune Sindicatul Liber RomâniaFilm.

În legătură cu posibilitatea înfiinţării unei reţele de cinematografe în care să se distribuie filme româneşti şi europene, Sindicatul îl invită pe secretarul de stat Bogdan Stanoevici să vadă câţi spectatori au cinematografele RADEF, în care rulează producţii româneşti şi europene. "Dacă domnul secretar de stat crede că un ciematograf poate supravieţui cu 50-60 de spectatori pe lună, fără a primi finanţare de la stat, îi transitem că se înşală amarnic. Chiar dacă această iniţiativă dă bine pe hârtie, realitatea este cu totul alta! De asemenea, considerăm că cinematografele de stat trebuie să aibă în program filme pentru toate vârstele, de la animaţii la filme de box office şi, desigur, şi filme româneşti şi europene, dar considerăm că nu este oportună limitarea activităţii cinematografelor doar la filme europene şi româneşti!", spune Sindicatul.

În cazul în care cinematografele RADEF vor fi restricţionate la a difuza doar filme europene şi româneşti, Sindicatul îl întreabă pe Stanoevici cine va subvenţiona regia. "De asemenea, pentru ca această aşa-zisă 'nouă lege a cinematografiei' să fie una cât mai bună şi să rezolve problemele noastre, considerăm că ar fi oportun să fim şi noi consultaţi, având în vedere faptul că majoritatea salariaţilor au petrecut ani buni în cinematografie şi au căpătat o experienţă. Însă, se pare că în loc să se preocupe de adevăratele probleme ale regiei şi ale salariaţilor, domnul Stanoevici alege fie să îşi bată în continuare joc de aceştia şi să-i ignore complet, fie să îi acuze pentru că au încercat să salveze şi să redreseze regia!", mai afirmă Sindicatul Liber RomâniaFilm.

De asemenea, Sindicatul atrage atenţia Ministrului Culturii că la RADEF "se încearcă de fapt (...) să se pună un director în persoana lui Maxim Meca, care a făcut contracte în defavoarea regiei". "Am depus documentele cu număr de înregistrare şi toate contractele încheiate către CA. Se pare că nu au ţinut cont de absolut nimic", spune Sindicatul, precizând că le va transmite şi Guvernului, Comisiei de Cultură a Senatului şi preşedintelui României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici