Situaţia din TVR: Sindicatul face plângere penală în cazul salariilor. Stelian Tănase: Angajaţii trebuie să fie înţelegători

SPUSTV, principalul sindicat din SRTv, spune că va face "plângere penală de abuz în funcţie şi încercare de deturnare de fonduri" împotriva celor vinovaţi de întârzierea plăţii salariilor în TVR, în timp ce Stelian Tănase, PDG al instituţiei, declară că angajaţii ar trebui "să fie înţelegători".

417 afișări
Imaginea articolului Situaţia din TVR: Sindicatul face plângere penală în cazul salariilor. Stelian Tănase: Angajaţii trebuie să fie înţelegători

Situaţia din TVR: Sindicatul face plângere penală în cazul salariilor. Stelian Tănase: Angajaţii trebuie să fie înţelegători (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din SRTv, spune că, în urma discuţiilor purtate marţi în biroul preşedintelui-director general (PDG), Stelian Tănase, reprezentanţii sindicatului au fost informaţi de acesta "că nu este dator să dea niciun fel de explicaţii referitor la neplata salariilor la data stabilită prin Contractul Colectiv de Muncă (CCM)".

În comunicat se mai spune că Stelian Tănase le-a transmis că "este prima, dar nu ultima dată, când se va întâmpla ca în zilele de plată a salariilor să se întârzie plata acestora", "că îi place ce se întâmplă şi va consacra un capitol în memoriile pe care le va scrie" şi că "neplata salariilor a fost cauzată de situaţia financiară critică în care se află televiziunea publică".

"Întrebat foarte serios care a fost motivul clar pentru care şi-a permis să încalce toate prevederile legale în vigoare, domnul preşedinte-director general a susţinut că ieri s-a făcut o plată de un milion şi jumătate de euro către EBU (European Broadcasting Union). Din discuţia purtată cu doamna Pătru (Camelia Pătru, n.r.), coordonator Direcţia Economică, am aflat cu stupoare că de fapt ieri nu s-a făcut nicio plată, dar că nu s-au făcut actele pentru plata salariilor la solicitarea preşedintelui-director general care a considerat că este necesar să se asigure o rezervă de bani în eventualitatea ca ar fi nevoie să se facă vreo plată către EBU", spune SPUSTV în comunicatul remis MEDIAFAX.

În comunicat se mai spune că din dialogul purtat de reprezentanţii SPUSTV cu Stelian Tănase "rezultă foarte clar că ieri în conturile TVR existau banii necesari efectuării plaţii salariilor". "(...) dar domnul preşedinte-director general şi coordonatorul Direcţiei Economice au decis să nu facă această plată pentru a dovedi salariaţilor că în ciuda «victoriei» (angajaţilor, n.r.) din Consiliul de Administraţie, care a respins iniţiativa domniilor lor de reducere a salariilor cu 20 de procente, ei sunt cele două persoane de a căror bunăvoinţă depinde soarta salariilor noastre", mai spune SPUSTV.

De asemenea, SPUSTV mai menţionează că "a făcut demersurile necesare pentru informarea tuturor factorilor abilitaţi (Parlamentul României, Inspectoratul Teritorial de Muncă, ministerele de resort) asupra ilegalităţilor comise şi va transmite o plângere penală de abuz în funcţie şi încercare de deturnare de fonduri împotriva celor vinovaţi de starea de fapt de astăzi".

SPUSTV precizează că în aceste zile "conducerea SRTv a încălcat grosolan prevederi ale Codului Muncii şi ale Contractului Colectiv de Muncă" şi că "nu poate exista niciun dialog social cu o persoană care consideră instituţia pe care o conduce vremelnic ca fiind moşia sa personală unde poate lua şi impune orice fel de decizii numai pentru că aşa doreşte".

"Nici în următoarea perioadă nu ne putem aştepta ca actuala conducere a SRTv să identifice şi să ia măsurile necesare pentru redresarea situaţiei economice şi pentru stabilirea unui climat normal de lucru, unica idee fiind aceea de a reduce salariile angajaţilor", mai spune SPUSTV.

Pe de altă parte, contactat marţi de MEDIAFAX, Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a spus ironic că le mulţumeşte reprezentanţilor SPUSTV pentru că intenţionează să depună o plângere penală în acest caz.

"Foarte bine. Le mulţumesc frumos! Asta e. Ce pot să spun? Normal ar fi să dialogăm, să negociem şi să găsim soluţii împreună pentru că televiziunea este în faliment. Televiziunea are 150 de milioane de euro datorii şi noi continuăm să plătim salarii. Mă rog, tot ce trebuie", a declarat Stelian Tănase.

El a mai spus că salariile angajaţilor TVR au fost plătite marţi, cu doar o zi întârziere.

Întrebat de ce au fost plătite salariile cu întârziere, Stelian Tănase a răspuns: "Pentru că nu avem un cash flow (diferenţa dintre încasările şi plăţile curente ale unei companii, n.r.) suficient. Nu am putut să asigurăm salariile la termen. Asta e. Foarte simplu. Şi dacă vă gândiţi cât întârzie salariile în industria românească, noi le-am dat bine, le-am dat a doua zi, integral, 100%".

Totodată, Stelian Tănase a spus că TVR a făcut o plată la EBU de 1,5 milioane de euro. "Avem nişte datorii istorice care trebuie achitate. Cu EBU am convenit, pentru că ne-au dat o scrisoare dură, un ultimatum cu plata datoriilor, în situaţia în care noi trebuia să transmitem Campionatul Mondial de Fotbal. Şi atunci am făcut o plată într-o lună de un milion jumate de euro. În trei rate le-am dat câte 500.000 de euro, neglijând alte plăţi pe care săptămâna asta va trebui să le plătim, dar nimeni nu se întreabă de unde facem rost de banii ăştia. Esenţa problemei este asta, cash flow-ul pe care noi îl primim, cu 4 lei cât este abonamentul (taxa TV, n.r.), este mult sub cheltuielile de a ţine în picioare Televiziunea Română", a mai precizat Stelian Tănase. El nu a precizat în ce date au fost făcute plăţile către EBU.

Pe de altă parte, întrebat cum comentează afirmaţiile unor salariaţi ai TVR care spun că de săptămâna trecută erau disponibili banii pentru salarii şi că el nu ar fi dorit să semneze documentele în acest sens, Stelian Tănase a declarat: "Ăsta e un banc prost. Cum să nu? Asta e o prostie. Probabil nişte tâmpiţi au spus aşa ceva".

De asemenea, întrebat cum comentează afirmaţia unor alţi angajaţi ai TVR, potrivit cărora Codul Muncii prevede că prioritatea o reprezintă plata salariilor, înainte de plata altor obligaţii ale instituţiei, Stelian Tănase a revenit din nou la aspectele legate de "cash flow". "Nu face nimeni nicio discriminare. Sperăm ca luna viitoare chiar să nu avem nici măcar un minut întârziere. Dar aşa s-a întâmplat. E regretul meu şi asta este, asta s-a întâmplat. Ar trebui şi ei să fie înţelegători", a mai spus Stelian Tănase.

Aproximativ 300 de angajaţi ai Televiziunii Române s-au adunat, marţi, în curtea instituţiei în semn de protest faţă de neplata salariilor, conform legilor în vigoare şi Contractului Colectiv de Muncă (CCM), au declarat pentru MEDIAFAX surse din TVR.

Angajaţii s-au adunat în curtea instituţiei din Bucureşti marţi, în jurul prânzului, în contextul în care, luni, nu le-au fost plătite salariile, aşa cum ar fi trebuit conform CCM.

Situaţia în TVR a fost în ultimele săptămâni foarte tensionată, ca urmare a unei decizii a Comitetului Director al instituţiei, din care face parte şi Stelian Tănase, de reducere a timpului de lucru al salariaţilor şi, implicit, a câştigurilor lor salariale cu 20%.

După această decizie, salariaţi ai TVR au intrat în grevă japoneză, purtând banderole albe pe braţe, şi au protestat în mod repetat în curtea Televiziunii Române din Bucureşti, dar şi în studiourile teritoriale ale televiziunii.

Pe 25 iunie, însă, Consiliul de Administraţie al TVR, din componenţa căruia face parte şi Stelian Tănase, a respins planul de reducere a timpului de lucru al salariaţilor de la 8 la 6 ore şi a câştigurilor lor salariale cu 20%, după cum au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, surse din Televiziunea Română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici