"Snow" - Marele Premiu al secţiunii Semaine de la Critique, la Cannes

Marele Premiu al Semaine internationale de la Critique, ediţia 2008 - cea mai veche secţiune paralelă din cadrul Festivalului de Film de la Cannes - a fost acordat, vineri seara, filmului "Snow", prima creaţie a regizoarei bosniace Aida Begic, informează NouvelObs.com

8 afișări
Imaginea articolului "Snow" - Marele Premiu al secţiunii Semaine de la Critique, la Cannes

"Snow" - Marele Premiu al secţiunii Semaine de la Critique (Imagine: www.NouvelObs.com)

Potrivit sursei citate, anul acesta, au fost selectate pentru această secţiune şapte lungmetraje.

Filmul "Snow", a cărui acţiune se petrece în 1997, urmăreşte viaţa câtorva personaje - şase femei, un bunic, patru fete şi un copil mut care trăiesc la Slavno, un sat bosniac decimat de război. Într-un moment în care prima zăpadă riscă să îi izoleze de lume, punându-le vieţile în pericol, doi oameni de afaceri le propun sătenilor să îşi abandoneze casele contra unei sume importante de bani.

Născută la Sarajevo în 1976 şi formată la Sarajevo Academy of performing arts, Aida Begic a regizat până acum două scurtmetraje, "First Death Esperience", prezentat la Cinéfondation, la Cannes, în 2001, şi "North Went Mad".

Aceasta a pus bazele propriei case de producţie, Mamafilm, împreună cu asociata sa, Elma Tataragic.

Marele Premiu al Semaine de la Critique, cea mai veche secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes, este decernat de reprezentanţii presei, care votează la ieşirea de la proiecţia fiecăruia din cele şapte filme din selecţie.

Premiul este dotat cu o sumă de 5.000 de euro, înmânată regizorului filmului.

Decernat în cadrul aceleiaşi secţiuni, Premiul SACD (Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici) a fost acordat filmului flamand "Moscow Belgium" de Christophe Van Rompaey. Acest premiu este în valoare de 3.000 de euro.

Marele Premiu al Canal+ pentru cel mai bun scurtmetraj a fost decernat filmului canadian "Next floor" de Denis Villeneuve. În acest program al Canal+, postul TV cumpără drepturile de difuzare a filmului premiat, iar laureatul primeşte 6.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici