Sora emirului din Qatar, desemnată cea mai influentă persoană din universul artei contemporane

Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani, sora emirului din Qatar, a fost desemnată cea mai influentă persoană din universul artei contemporane pe anul 2013, într-un top publicat joi de revista londoneză Art Review.

280 afișări
Imaginea articolului Sora emirului din Qatar, desemnată cea mai influentă persoană din universul artei contemporane

Tamim Ben Hamad Al-Thani, emirul din Qatar (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit acestei publicaţii, sora şeicului Tamim Ben Hamad Al-Thani a cheltuit, în calitate de director al Autorităţii muzeelor din Qatar (QMA), aproximativ 1 miliard de dolari în ultimul an pe piaţa de artă.

Această sumă este de 30 de ori mai mare decât totalul investiţiilor făcute de celebrul muzeu MoMA din New York şi de 175 de ori mai mare decât cele făcute de Tate Modern din Londra anul trecut, a subliniat Art Review.

QMA, care doreşte să facă din bogatul emirat din zona Golfului Persic un centru artistic major, a făcut senzaţie în 2012, când a cumpărat tabloul "Les Joueurs de cartes", de Paul Cézanne, cu preţul record de 250 milioane de dolari.

Acest organism, care administrează mai multe muzee din Qatar, a finanţat, de asemenea, anul trecut, cea mai recentă expoziţie a artistului britanic Damien Hirst la muzeul Tate Modern, care a atras 463.087 de vizitatori, înainte de a fi vernisată şi la Doha.

Ocupând locul al 90-lea în 2011 şi locul al 11-lea în 2012 în Topul 100 întocmit de Art Review, Sheikha Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani a realizat astfel un salt spectaculos în clasament, ajungând pe prima poziţie, depăşindu-l pe germanul David Zwirner, proprietar al unei galerii de artă.

Deşi a premiat-o pe sora emirului, revista Art Review nu a ratat ocazia de a critica acest stat, pe care îl consideră "un regim autoritar", care "nu a devenit un stat liberal" şi "este departe de autoriza ceea ce seamănă cu o democraţie".

"În această vară, de exemplu, trei statui din Grecia Antică, reprezentând nuduri, care trebuiau să fie expuse la Doha, au fost înapoiate Atenei", reaminteşte publicaţia britanică, care constată că lumea artei nu pare să fie preocupată de acest aspect.

Potrivit Art Review, lumea artei încearcă mai ales "să strângă cât mai mult grâu atât timp cât soarele străluceşte", fiind conştientă de faptul că febra cumpărăturilor de artă din Qatar se va stinge într-o bună zi şi va lăsa "un gol uriaş pe piaţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici