"South Park", cenzurat după ce producătorii au primit ameninţări - VIDEO

Serialul de desene animate satiric "South Park" a cenzurat cuvintele profetului Mohamed, în episodul difuzat miercuri seară, în SUA, afişând un logo pe care scria "Cenzurat", după ce a primit o ameninţare cu moartea din partea unei organizaţii musulmane.

82 afișări
Imaginea articolului "South Park", cenzurat după ce producătorii au primit ameninţări - VIDEO

"South Park", cenzurat după ce producătorii au primit ameninţări

Serialul, cunoscut pentru faptul că a forţat întotdeauna limitele, trecând dincolo de prejudecăţile sociale, a substituit imaginea profetului Mohamed care purta un costum de urs cu una a lui Moş Crăciun purtând acelaşi costum.

Nu a fost clar pentru telespectatori dacă aceste modificări au fost făcute pentru că producătorii show-ului au primit o ameninţare cu moartea din partea unei organizaţii musulmane sau dacă doar ironizau atenţia acordată acestui subiect.

O grupare musulmană americană, puţin cunoscută, Revolution Muslim, a publicat un mesaj pe site-ul său în care îi avertiza pe creatorii serialul "South Park" "că ceea ce fac ei este prostesc" şi că "probabil vor sfârşi ca Theo Van Gogh pentru difuzarea acestul show".

Pe site era, de asemenea, afişată o fotografie a lui Van Gogh, un regizor olandez ucis în 2004 de un militant islamic, deoarece în unul din filmele sale a acuzat Islamul de violenţe împotriva femeilor. Totodată, pe site a mai fost publicat un link care îi redirecţiona pe utilizatori către o altă pagină web unde era publicat un material cu detalii despre o casă din Colorado, care, aparent, le aparţine lui Parker şi Stone.

Majoritatea musulmanilor consideră reprezentările fondatorului Islamului ca fiind jignitoare.

Ameninţarea organizaţiei musulmane vine după difuzarea primei părţi a unui episod al serialului, în care profetul Mohamed apare într-un costum de urs.

"South Park" are o întreagă istorie a comentariilor satirice la adresa celebrităţilor, politicienilor şi media. Cei doi producători ai serialului lucrează la un episod până foarte aproape de ora difuzării pentru a reacţiona astfel la cele mai recente evenimente.

În episodul de miercuri, Iisus era prezentat urmărind filme porno, iar Buddha, prizând cocaină.

Liderul organizaţiei Revolution Muslim, Abdullah Mohamed, în vârstă de 30 de ani, a declarat că mesajul publicat pe site nu este o ameninţare.

"Cum este acest mesaj o ameninţare? Prezentarea unui studiu de caz cu ceea ce s-a întâmplat unui individ care s-a purtat asemănător? Este doar un exemplu", a declarat Mohamed.

Potrivit oficialilor americani, Guvernul federal rareori trimite în instanţă astfel de cazuri. Primul amendament al Constituţiei americane protejează libertatea de expresie, deşi acesta este un termen supus interpretărilor.

Mohamed şi-a descris organizaţia ca fiind un mijloc de informare. La site-ul organizaţiei lucrează 20 de persoane. El a mai specificat că grupul său nu a îndemnat pe nimeni să se ducă acasă la Parker şi Stone şi să comită acte de violenţă.

Serialul "South Park" este difuzat de postul TV Comedy Central, divizie a grupului media Viacom, care refuzat să comenteze situaţia.

"South Park", serialul de desene animate destinat adulţilor şi care prezintă aventurile unui grup de copii dintr-o staţiune montană din statul american Colorado, a generat numeroase controverse de la debutul său, prin parodierea celebrităţilor, politicienilor, clericilor, căsătoriei între homosexuali şi a unor lideri politici, precum Saddam Hussein şi Vladimir Putin.

"South Park" a devenit renumit pentru atacarea deschisă, provocatoare şi fără menajamente a subiectelor controversate, cum ar fi avortul, homosexualitatea, violenţa şi sexul în mass-media, religia, dar şi pentru abordarea subiectelor la ordinea zilei în jurnalele de ştiri: războiul din Irak, alegerile prezidenţiale din 2000 şi 2004, inundaţiile din New Orleans din 2005 sau, mai recent, decesul lui Michael Jackson şi reţeaua Facebook.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici