Spectacol scris şi regizat de Rodica Popescu Bitănescu, în deschiderea stagiunii TNB

Premiera spectacolului "Încă-i bine!", regizat de Rodica Popescu Bitănescu, după scenariul cu acelaşi nume scris tot de actriţă, deschide pe 27 septembrie, stagiunea 2008/2009 a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), informează instituţia.

476 afișări
Imaginea articolului Spectacol scris şi regizat de Rodica Popescu Bitănescu, în deschiderea stagiunii TNB

Spectacol scris şi regizat de Rodica Popescu Bitănescu, în deschiderea stagiunii TNB (Imagine: Mediafax Foto)

Spectacolul, care prezintă atitudini şi întâmplări specifice societăţii contemporane, va fi prezentat la Sala 99 a TNB.

"Încă-i bine!" nu este primul text pentru scenă scris de actriţa Rodica Popescu Bitănescu, aceasta debutând cu în dramaturgie cu "Cinci femei de tranziţie", care a avut premiera în 2003.

Cu vervă, cu haz, dar şi cu o undă de gravitate, dialogurile din piesă dezvăluie atitudini şi comportamente confruntate cu subiecte "la zi" dintre cele mai variate: de la succesul agramaţilor în afaceri la stupiditatea emisiunilor de televiziune, de la dependenţa de calculator la mediocritatea clasei politice, de la hrana ecologică la salvarea conştiinţelor prin credinţă.

În spectacol joacă, alături de autoarea piesei, Cezara Dafinescu, Eugenia Maci, Ecaterina Nazare, Oana Vânătoru, Andrei Duban şi Eduard Adam.

Montarea face parte din proiectul "Uşi deschise pentru toţi", care oferă posibilitatea actorilor Teatrului Naţional să îşi arate şi talentul de dramaturgi sau regizori, pe scena instituţiei de spectacole.

În privinţa legăturii dintre textele spectacolelor "Cinci femei de tranziţie" şi "Încă-i bine!", autoarea recunoaşte că "piesele mele sunt piese de conversaţie, unde lumea atacă probleme actuale, care sunt atât tragice, cât şi comice. Oamenii vin şi revin, recunoscându-se în cei de pe scenă, cu problemele lor. Sunt convinsă că şi de data asta, ascultându-ne şi privindu-ne, or să râdă şi o să-i doară în acelaşi timp", a declarat actriţa.

Naţionalul Bucureştean mai prezintă, în stagiunea 2008/2009 premiere precum "Şapte dintr-o lovitură", în regia Liei Bugnar, spectacol ce a fost conceput special pentru cei şapte actori tineri care au fost angajaţi, recent, de TNB, cum a declarat pentru MEDIAFAX în iulie, directorul intituţiei, Ion Caramitru.

În ceea ce priveşte spectacolele de la Sala Mare a TNB, Ion Caramitru a declarat că repertoriul este unul "de perspectivă", deoarece instituţia va intra, din toamnă, în renovări şi, implicit, o parte dintre spectacole nu vor putea fi jucate în teatru.

Totuşi, planurile de spectacole TNB includ nume mari ale scenei româneşti.

Astfel, pentru repertoriul Sălii Mari este în discuţie spectacolul "Duelul" după Cehov, în regia lui Alexandru Dabija.

De asemenea, Radu Beligan se va întoarce pe scenă în stagiunea următoare, Naţionalul reluând "Egoistul" şi "Take, Ianke şi Cadâr".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici