Spectacole de Purcărete şi Dabija, în noua stagiune a teatrelor din Bucureşti

Spectacolele "Femeia care şi-a pierdut jartierele", ce marchează revenirea regizorului Silviu Purcărete pe scena bucureşteană, după 15 ani, şi "Pyramus & Thisbe 4 You" de Alexandru Dabija se numără printre premierele stagiunii 2009/ 2010 din Capitală.

767 afișări
Imaginea articolului Spectacole de Purcărete şi Dabija, în noua stagiune a teatrelor din Bucureşti

Regizorul Silviu Purcărete (Imagine: Mediafax Foto/Ana Poenariu)

Pentru "Femeia care şi-a pierdut jartierele" după Eugène Labiche, cu Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă şi Dorina Chiriac în distribuţie, repetiţiile au debutat încă din luna august şi au fost întrerupte recent.

Deşi nu se ştie încă data la care spectacolul lui Purcărete va avea premiera, repetiţiile vor fi reluate în luna noiembrie, la Teatrul de Comedie.

Spectacolul marchează revenirea lui Silviu Purcărete pe scena teatrului din Bucureşti, după 15 ani în care cunoscutul regizor a montat în special la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu şi în străinătate.

Totodată, cea dintâi premieră a Teatrului de Comedie este "Leonce şi Lena" în regia lui Horaţiu Mălăele, în octombrie, care s-a jucat deja în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu 2009.

"Leonce şi Lena" este un spectacol realizat după textul omonim de Georg Bűchner şi include, în distribuţia sa, actori precum Dorina Chiriac, Lari Giorgescu şi Meda Victor.

După spectacolul lui Mălăele urmează, la Comedie, premiera spectacolului "Elling", regizat de Vlad Massaci după "Fraţi de Sânge" de Ingvar Ambjørnsen.

Potrivit directorului Teatrului de Comedie, George Mihăiţă, la jumătatea lui noiembrie, Victor Ioan Frunză ar trebui să înceapă repetiţiile la un spectacol după "Lecţia" şi "Cântăreaţa cheală" de Eugen Ionescu, iar în februarie, Alexandru Darie urmează să înceapă repetiţiile după "Duhul pădurii" de Cehov.

Teatrul de Comedie mai pregăteşte, în cea de-a doua jumătate a stagiunii, spectacolul "Îmblânzirea scorpiei" după Shakespeare, în regia lui Gelu Colceag, cu Ştefan Bănică Jr. şi Emilia Popescu, şi "Trei piese americane", în regia Iarinei Demian, cu Tudor Chirilă în rol principal.

Pe de altă parte, Teatrul Odeon îşi deschide noua stagiune cu repetiţii cu public la "Pyramus & Thisbe 4 You" după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Dabija. Spectacolul regizat de Dabija va avea două prime reprezentaţii pe 19 şi 20 septembrie, iar premiera oficială va avea loc la sfârşitul lunii.

Între timp, Odeon va găzdui "Music Hall" în regia lui Lambert Wilson, cu Fanny Ardant în rol principal.

La Teatrul Odeon vor începe, în octombrie, repetiţiile pentru "În container" de Constantin Cheianu, în regia lui Cristian Ban. Prezentat în spectacol lectură, în stagiunea trecută la Teatrul Odeon, textul lui Constantin Cheianu abordează problema migraţiei din Republica Moldova.

Potrivit directorului Teatrului Odeon, Dorina Lazăr, pe scena instituţiei va fi prezentată, potrivit "tradiţiei", şi un nou spectacol marca Radu Afrim. De data aceasta, Afrim va monta un spectacol tip cabaret, pe texte de Hanokh Levin. Titlul de lucru al producţiei este "Que d'espoir!".

Teatrul Odeon găzduieşte, de asemenea, între 20 şi 23 octombrie, Zilele Culturii Israeliene, în parteneriat cu Ambasada Israelului la Bucureşti.

Programul evenimentului cuprinde un recital de teatru susţinut de actriţa Lia Konig (Teatrul Habima din Tel Aviv), spectacolul de dans "32 de minute de dragoste", al coregrafului Amit Goldenberg (Tel Aviv), un concert de muzică tradiţională israeliană susţinut de trupa lui Emil Aybinder, un spectacol lectură pe un text contemporan israelian.

Programul evenimentului este completat de o conferinţă despre teatrul israelian, prezentată de profesorul universitar Andrei Strihan (Tel Aviv), şi de lansarea unui volum de piese de teatru din Israel, publicat de Fundaţia "Camil Petrescu".

Teatrul Mic şi Teatrul Foarte Mic vor prezenta, toamna aceasta, două premiere, "Afară plouă, în casă mai rău!" după Tennessee Williams, de Florin Fătulescu (la Teatrul Mic) şi "Blocaj în trafic", în regia Dianei Iliescu (la Teatrul Foarte Mic).

"Afară plouă, în casă mai rău" are în distribuţie actori precum Valeria Seciu, Sebastian Papaiani şi Radu Zeţu. Ultima piesă a lui Tennessee Williams este considerată de către cronicari cea mai autobiografică, dar şi cea mai ofertantă pentru actori.

"Blocaj în trafic", după un text de Bogdan Costin, îi are în distribuţie pe Radu Iacoban, Viorel Cojanu, Toma Cuzin, Andreea Grămoşteanu şi Florin Lăzărescu.

Luna noiembrie este dedicată premierelor, la Teatrul Metropolis, care aniversează, atunci, doi ani de la înfiinţare.

Printre premierele sfârşitului de an, la Metropolis, se numără, astfel, "Moartea lui Tarelkin" (o comedie în două părţi cu inserturi din "Procesul" de Kafka) de Gelu Colceag, cu Doru Ana, George Ivaşcu şi Dan Aştilean în distribuţie, "Fantoma, dragostea mea!", după Noel Coward, în regia lui Şerban Puiu, şi "Sfârşit de partidă" de Alexandru Tocilescu.

Teatrul Nottara începe toamna cu "Piaţa Vladimir", un text de Ludmila Razumovskaia, pus în scenă de Petru Hadârcă. Spectacolul, care are premiera pe 26 septembrie, îi are în distribuţie pe Emil Hossu şi pe Luminiţa Gheorghiu.

La jumătatea lui octombrie va avea loc, la Nottara, şi premiera spectacolului "Opera de trei parale", celebrul text de Bertolt Brecht, montat de Diana Lupescu. Decorul este semnat de Helmut Stűrmer, iar coregrafia, de Florin Fieroiu.

Din distribuţie fac parte, printre alţii, Ioana Calotă, Cătălina Ionescu, Cristian Şofron, Bogdan Vodă, Andreea Măcelaru-Şofron şi Laura Vasiliu.

În octombrie, Vlad Massaci va prezenta, la Nottara, "Aniversarea", cu Alexandru Repan, Catrinel Dumitrescu şi Emil Hossu. La sfârşitul lunii, Nottara va găzdui încă o premieră: "Hitchcock. 39 de paşi", în regia lui Petre Bokor, cu Luminiţa Erga, Alexandru Jitea, Adrian Văncică, Alexandru Mike Gheorghiu.

Programul stagiunii este completat şi de premierele Teatrului Naţional Bucureşti. Cea dintâi premieră a instituţiei, "Toţi fiii mei" de Ion Caramitru, după Arthur Miller, va avea loc sâmbătă.

Un alt spectacolul, cel al lui Andrei Belgrader, "Tartuffe", îl aduce pe scena Naţionalului pe Horaţiu Mălăele, care va juca alături de Simona Bondoc, Alexandru Georgescu, Ana Ciontea şi Simona Popescu. Premiera piesei "Tartuffe" va avea loc pe 3 octombrie.

În aceeaşi perioadă, Teatrul Naţional va mai prezenta un alt nou spectacol, "Tectonica sentimentelor" de Eric Emmanuel Schmitt, în regia lui Nicolae Scarlat. Din distribuţie fac parte Ilinca Goia, Liviu Lucaci şi Valentina Zaharia.

De asemenea, directorul TNB, Ion Caramitru, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că artiştii teatrului mai au în lucru două spectacole: unul după "Ivan Turbincă" de Ion Creangă - ce va face parte din programul TNB care prezintă texte vechi într-o abordare modernă - şi "Marele Inchizitor", după F.M. Dostoievski, cu Victor Rebengiuc în rol principal, în regia lui Radu Penciulescu.

Teatrul Naţional Bucureşti mai are o promisiune de colaborare cu celebrul regizor englez Richard Eyre. În plus, Ion Caramitru a declarat că doreşte să aducă, în curând, pe scena Naţionalului, regizori precum Silviu Purcărete şi Alexandru Tocilescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici