Spike Lee va fi premiat pentru inovaţie în cinema la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia

Spike Lee va primi premiul Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, care se va desfăşura între 29 august şi 8 septembrie, informează site-ul evenimentului.

107 afișări
Imaginea articolului Spike Lee va fi premiat pentru inovaţie în cinema la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia

Spike Lee va fi premiat pentru inovaţie în cinema la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premiul este acordat unei personalităţi care a avut mari contribuţii la inovarea cinematografiei contemporane.

"Spike Lee este un spirit creativ curajos, autorul unor filme îndrăzneţe şi acide, care uneori este imprevizibil şi provocator în cel mai bun sens al cuvântului, filme care ne provoacă să regândim prejudecăţile şi ideile preconcepute", a declarat directorul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, Alberto Barbera.

Premiul îi va fi acordat lui Spike Lee la gala de închidere a festivalului, care va avea loc pe 31 august şi va fi urmată de prezentarea în premieră mondială a documentarului despre Michael Jackson, pe care cineastul l-a realizat - "Bad 25".

Filmul este realizat la 25 de ani de la lansarea legendarului album al lui Michael Jackson, "Bad". Spike Lee a semnat, de asemenea, regia a două din videoclipurile lui Michael Jackson - "They Don’t Care About Us" (1997) şi "This Is It" (2009).

Spike Lee a participat la opt ediţii trecute ale Festivalului de la Veneţia - de două ori în competiţie - în 1990, cu "Mo’Better Blues", şi în 1995, cu "Clockers" -, dar şi de două ori în afara competiţiei - în 2004, cu "She Hate Me", şi în 2005, cu episodul "Jesus Children of America" din "The Invisible Children".

În 1997, a participat cu documentarul "4 Little Girls" în secţiunea "Officina veneziana", în 1998, cu "He Got Game" în secţiunea "Notti e stelle", în 2001, cu documentarul "A Huey P. Newton Story" în "Nuovi territori", în 2006, cu documentarul "When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts", care a câştigat premiul Orizzonti Doc. În 2004, el a fost membru al juriului din festival.

Shelton Jackson "Spike" Lee, născut pe 20 martie 1957, este considerat a fi unul dintre cei mai influenţi cineaşti de culoare de la Hollywood, fiind regizor, producător, scenarist, dar şi actor. Filmele sale tratează subiecte acute, precum relaţiile interrasiale, rolul mass-media în societatea contemporană, criminalitatea urbană, sărăcia şi politica.

De două ori nominalizat la Oscar - în 1990, pentru comedia "Pizzeria lui Sal/ Do The Right Thing", şi în 1998, pentru documentarul "4 Little Girls" -, Spike Lee a regizat şi alte câteva pelicule notabile, printre care se numără "Omul din interior/ Inside Man" (2006), "A 25-a Oră/ 25th Hour" (2002), "Micii traficanţi de droguri/ Clockers" (1995) şi "Malcolm X" (1992).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici