Stanchev: Kanal D nu este afectată de blocarea conturilor Dogan

Conturile bancare ale celui mai important grup de media din Turcia, Dogan, au fost blocate, decizia fiscului turc neafectând însă activitatea televiziunii Kanal D din România, a declarat pentru MEDIAFAX Pavel Stanchev, CEO Kanal D România.

103 afișări
Imaginea articolului Stanchev: Kanal D nu este afectată de blocarea conturilor Dogan

Stanchev: Kanal D nu este afectată de blocarea conturilor Dogan

Conturile bancare ale celui mai important trust de media din Turcia, Dogan, au fost blocate, după condamnarea grupului pentru fraudă fiscală, decizia luată declanşând, joi, reacţia Comisiei Europene, care a invitat Ankara să respecte libertatea presei, transmite AFP.

Grupul Dogan, care în România operează televiziunea Kanal D, a dat asigurări că decizia luată este una politică, după ce a anunţat că un "ordin provizoriu" a fost impus asupra conturilor sale bancare, într-o declaraţie transmisă spre sfârşitul zilei de miercuri agenţiei de presă Anatolia.

Într-o nouă declaraţie, joi, trustul media a precizat că aşteaptă încă răspunsul autorităţilor cu privire la suma totală pe care trebuie să o plătească şi a reclamat deblocarea bunurilor care depăşesc valoarea amenzii, ce reprezintă echivalentul a 368 de milioane de euro. Decizia fiscului turc constituie "o încălcare flagrantă a legii", a spus Dogan.

Pe de altă parte, Pavel Stanchev, CEO Kanal D România, a declarat pentru MEDIAFAX că activitatea din România a grupului nu este afectată.

"Activitatea Kanal D România nu este afectată. Pe 1 martie, Kanal D a sărbătorit doi ani de existenţă pe piaţa românească, iar începutul de an se dovedeşte unul de succes, înregistrând creşteri atât la nivel de audienţă, cât şi venituri, în ciuda crizei financiare", a spus Pavel Stanchev.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a îndemnat, joi, Turcia să nu ia o decizie susceptibilă de restrângere a libertăţii şi independenţei media, după condamnarea trustului Dogan.

"Respectarea deplină a libertăţii presei este o valoare importantă pentru noi, în Uniunea Europeană", a declarat Barroso, într-o conferinţă de presă, la care a participat şi preşedintele turc Abdullah Gül. "Este foarte important să se respecte în totalitate acest drept fundamental", a adăugat el.

Fiscul turc a reproşat grupului Dogan, proprietarul ziarelor Hürriyet şi Milliyet şi al unor televiziuni precum CNN-Türk, întârzieri ale impozitelor într-un transfer de capital către publisherul german Axel Springer. Acest lucru a fost, însă, negat de Dogan, care a indicat că a plătit la timp.

Dogan şi opoziţia din Parlament au văzut în această condamnare un nou atac al premierului Recep Tayyip Erdogan la adresa libertăţii presei.

Trustul Dogan Media International, parte a grupului Dogan Yayin Holding (DYH), este lider pe piaţa de media din Turcia. DYH are în portofoliu său opt cotidiane, printre care cele mai importante sunt Hurriyet, Milliyet şi Fanatik, opt posturi TV (printre care Kanal D, Star TV şi CNN Turk), trei staţii radio şi case de producţie audio, video şi print.

Dogan a intrat pe piaţa de televiziune din România în ianuarie 2007, când televiziunea Kanal D a primit licenţă audiovizuală de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). În plus, CNA a acordat, în decembrie 2008, o licenţă audiovizuală prin satelit televiziunii Lolipop TV, un post pentru copii operat de trustul Dogan Media International, a cărui lansare a fost anunţată la momentul respectiv pentru anul 2009.

Acţiunile Kanal D în România sunt deţinute în proporţie de 25% de grupul media Ringier. Ringier AG a anuţat în ianuarie 2007 că va prelua 25% din Dogan Media International. Ulterior, s-a semnat un acord între compania elveţiană şi Dogan Yayin Holding A.S.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici