Sumă record pentru unul dintre "Gânditorii" lui Rodin

Una dintre sculpturile din seria "Gânditorul", realizată de maestrul francez Auguste Rodin, a fost vândută pentru suma de 4,2 milioane de dolari la o licitaţie organizată la Paris, stabilind un record pentru această colecţie, au anunţat reprezentanţii casei Drouot.

781 afișări
Imaginea articolului Sumă record pentru unul dintre "Gânditorii" lui Rodin

Sumă record pentru unul dintre "Gânditorii" lui Rodin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această sculptură din bronz, înaltă de doar 72,5 centimetri, a stabilit un record pentru întreaga colecţie a "Gânditorilor", o serie de 21 de sculpturi realizate de Auguste Rodin la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

"Gânditorul", una dintre cele mai cunoscute sculpturi din lume, prezintă silueta unui bărbat gol, stând pe o piatră, privind în jos, cu cotul drept sprijinit pe genunchiul stâng şi ţinându-şi bărbia în palma dreaptă.

Realizate iniţial pentru a face parte dintr-un proiect monumental al maestrului Rodin, intitulat "Porţile Iadului", inspirat din opera poetului şi filosofului italian Dante, sculpturile din seria "Gânditorului" au primit o nouă semnificaţie, devenind un simbol al doctrinei socialiste în timpul crizei politice din Franţa din 1906.

Sculptorul, graficianul şi pictorul francez Auguste Rodin a murit în 1917, la vârsta de 77 de ani.

Artistul a revoluţionat limbajul sculpturii, fiind considerat de mulţi critici drept cel mai mare sculptor după Michelangelo. Rodin şi-a demonstrat modernitatea nu doar prin stilul conceptual al lucrărilor sale, ci şi prin modul de expunere, alegând spaţiile în aer liber.

În 1907, în atelierul său a lucrat şi Constantin Brâncuşi, care, părăsind studioul după numai câteva luni, şi-a justificat plecarea spunând: "Nimic nu se poate înălţa la umbra marilor arbori!".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici