Sute de persoane, la coadă pentru a vizita turnul Bisericii Negre (Video)

Sute de braşoveni şi turişti au format cozi, vineri, de la ora 8.00 dimineaţa, în faţa Bisericii Negre din Braşov, pentru a vizita turnul bisericii, care a fost deschis publicului pentru prima dată după 150 de ani, cu ocazia "Zilei Clopotului".

597 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane, la coadă pentru a vizita turnul Bisericii Negre (Video)

Sute de persoane, la coadă pentru a vizita turnul Bisericii Negre (Imagine: Mediafax Foto)

Oamenii au format cozi de la ora 8.00 dimineaţa pentru a vedea clopotul de şase tone al bisericii, care este cel mai mare clopot mobil din ţară, deşi organizatorii evenimentului au anunţat că turnul va fi deschis de la ora 9.00.

Oamenii au aşteptat timp de câteva ore până le-a venit rândul să viziteze turnul, deoarece acesta permite accesul unui grup de maximum 15 persoane.

"Nu ne aşteptam să vină chiar atât de multă lume. Poate că o să mai organizăm o zi de vizitare a turnului, pentru cei care nu apucă să urce. Până la amiază urcaseră deja peste 350 de persoane. Iniţial am vrut să formăm grupuri de maximum zece persoane, dar am permis accesul a 15 persoane, până la urmă", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Beniamin Ghegoiu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Evanghelice - Confesiunea Augustană Braşov.

Turnul va fi deschis publicului până la ora 17.00, doar vineri, accesul fiind liber.

Astfel, în premieră pentru Braşov, după un secol şi jumătate în care clopotul a putut fi doar auzit, turnul Bisericii Negre a fost deschis spre vizitare pentru toţi braşovenii şi turiştii.

De "Ziua Clopotului", de la ora 12.00, clopotul din turn, pentru care este nevoie de cel puţin opt bărbaţi pentru a-l pune în funcţiune, a bătut timp de zece minute, acest moment fiind prefaţat de acordurile festive ale ansamblului de alămuri ce a cântat de pe terasa turnului. După ceremonia clopotului, de la ora 12.30 a avut loc la Biserica Neagră un moment cu muzică de orgă, în interpretarea organistului Eckart Schlandt, precum şi muzică corală şi instrumentală. Între reprizele de muzică au loc proiecţii video ce prezintă etapele construirii unui clopot de biserică de mari dimensiuni şi rolul acestuia în viaţa cotidiană.

Clopotul mare al Bisericii Negre a fost turnat, în forma sa actuală, în 22 noiembrie 1858 şi a fost sfinţit în martie 1859. A fost turnat la fântâna arteziană din faţa actualului Centru Militar din Braşov, iar apoi a fost transportat cu un car tras de opt perechi de boi. Până în 1970, clopotul era tras de opt bărbaţi, iar apoi a fost instalat un sistem electric, potrivit preotului Hannelore Agnethler.

Biserica Neagră este principala biserică a comunităţii parohiale Braşov a Bisericii Evanghelice din România. Prin dimensiunile sale, Biserica Neagră este cel mai mare lăcaş de cult medieval la sud-est de Viena. Aceasta adăposteşte cea mai mare orgă mecanică din România, cea mai mare colecţie de covoare vechi anatoliene din Europa în afara Turciei, precum şi cel mai mare clopot din Transilvania, care cântăreşte şase tone.

Video Stirileprotv.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici