Tablouri recuperate de la nazişti, estimate la un milion de dolari, scoase la licitaţie

Patru tablouri furate de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, două dintre acestea fiind incluse în colecţia personală a lui Hermann Göring, vor fi scoase la vânzare, joi, de casa de licitaţii Sotheby's, din New York, care se aşteaptă să le vândă pentru un milion de dolari.

264 afișări
Imaginea articolului Tablouri recuperate de la nazişti, estimate la un milion de dolari, scoase la licitaţie

"La cueillette des roses" şi "Le musicien" (Imagine: www.sothebys.com)

Aceste tablouri au fost restituite proprietarilor de asociaţia internaţională Monuments Men, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a mobilizat pentru a proteja monumentele şi operele de artă ameninţate, din ţările ocupate de trupele naziste.

Două dintre tablouri au făcut parte din colecţia personală a lui Hermann Göring, comandantul-şef al forţelor aeriene germane Luftwaffe şi colaboratorul apropiat al lui Hitler, Göring contribuind în mare măsură la jefuirea operelor de artă din ţările ocupate.

Conform casei de licitaţii, picturile "poartă încă urma" modului în care naziştii inventariau operele de artă furate.

Capodoperele din colecţia lui Göring sunt două tablouri ce aparţin pictorului francez Jean-Baptiste Pater (1695-1736): "La cueillette des roses" şi "Le musicien", care au fost confiscate familiei Rothschild şi trimise la depozitul galeriei Jeu de Paume, din Paris, pe 5 noiembrie 1940.

Cele două tablouri au fost estimate la 300.000 şi 500.000 de dolari fiecare. Recuperate la Berchtesgaden cinci ani mai târziu, acestea au fost restituite familiei Rothschild, care le-a cedat ulterior proprietarului actual.

Al treilea tablou recuperat de nazişti, estimat la o sumă cuprinsă între 200.000 şi 300.000 dolari, este o lucrare a pictorului italian Francesco Guardi, ce înfăţişează o piaţă din Veneţia. Tabloul i-a aparţinut bancherului francez André-Louis Hirsch şi a fost confiscat de nazişti în octombrie 1941, fiind restituit văduvei lui Hirsch pe 23 mai 1946.

Al patrulea tablou scos la vânzare, "Triumful lui Marcus Furius Camillus", de Apollonio di Giovanni, estimat la o sumă cuprinsă între 150.000 şi 200.000 de dolari, a fost confiscat din castelul baronului Edmond de Rothschild, din Ferrières. Opera de artă a fost găsită în Bavaria şi restituită proprietarului în perioada 1946 - 1947.

Misiunile efectuate de "Monuments Men", bărbaţi, femei şi copii din 13 ţări, pentru salvarea unui număr cât mai mare de opere de artă, au fost în cea mai mare parte benevole şi au stat la baza cărţii "The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History", de Robert M. Edsel. Cartea a fost adaptată pentru marele ecran în filmul "Eroii monumentelor/ The Monuments Men", regizat de George Clooney, care va avea premiera în România pe 14 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici