Teatrul din estul Europei se joacã într-o sala dedicata, la Avignon Off

Regizorul Radu Dinulescu a anunţat, vineri, că a primit o sală de spectacole din partea Universităţii din Avignon la ediţia 2008 a Festivalului Avignon OFF, unde se vor juca spectacole din ţările din Europa de Est , inclusiv din România.

168 afișări
Imaginea articolului Teatrul din estul Europei se joacã într-o sala dedicata, la Avignon Off

Regizorul Radu Dinulescu

"Am primit un loc la Avignon, un loc al teatrului est-european, suntem în tratative cu Universitatea (din Avignon, n.r.), suntem în căutare de materiale să o utilăm. Anul ăsta va fi un pic încropit", a declarat Radu Dinulescu în cadrul unei conferinţe de presă, organizate la UNITER.

Pe de altă parte, regizorul a afirmat că doreşte să ducă spectacolul "Himnus", care se va juca la Bucureşti pe 17 şi 18 martie, la Teatrul de Comedie, într-un turneu în mai multe oraşe din ţară, dar şi în străinătate. În acest an, spectacolul va participa din nou la Avignon OFF, dar şi la festivalurile de la Grenoble şi Nîmes.

Spectacolul "Himnus", de Gyorgy Schwaida, în regia lui Radu Dinulescu, a fost desemnat "Coup de Coeur de la presse" anul trecut, la Festivalul Avignon OFF.

"De când am luat premiul la Avignon, mi s-au deschis nişte uşi pe care nu speram să le deschid", a spus Radu Dinulescu, arătând că este curios de reacţia publicului din România, după ce va vedea "Himnus". Regizorul a povestit că publicul de la Avignon a primit cu entuziasm spectacolul.

"Am crezut în proiectul ăsta şi el a devenit foarte actual în momentul în care România a intrat în Europa. Spectacolul explică, într-un fel, modul în care se ajunge la violenţă, când nu mai ai nimic de pierdut. Se pare că acest puternic caracter social a impresionat spectatorii, e bine alcătuit încât să mişte", a mai afirmat Dinulescu. El a explicat că, în principiu, organizatorii Festivalului de la Avignon ar fi trebuit să le ofere o sală gratis în care să se joace spectacolul, însă aceştia nu şi-au putut ţine promisiunea şi, de aceea, vor cumpăra un pachet de bilete la spectacol pe care le vor distribui ei.

Anul acesta, la Avignon OFF vor participa spectacolele din proiectul "Thespis", produse de teatrele "Fani Tardini" din Galaţi ("Himnus"), Teatrul de Păpuşi din Galaţi şi Teatrul din Alba-Iulia, cu spectacolul "Vise colorate" de Bogdan Drăgulescu, Teatrul de Marionete din Arad, cu o reprezentaţie a spectacolului "Teatrul mic pentru cei mici", piesă montată de Victor Ioan Frunză, Teatrul din Constanţa şi un spectacol de Anca Constantin.

Proiectul "Thepsis", iniţiat de Radu Dinulescu, este finanţat de Ministerul Culturii din Franţa, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Ministerul Culturii şi Cultelor şi primăriile din oraşele din care sunt teatrele participante. Bugetul "Thepsis" a fost, în 2007, de aproximativ 100.000 de euro, proiectul incluzând tot cinci spectacole de teatru româneşti.

Avignon OFF se desfăşoară în paralel cu festivalul "oficial" fondat de Jean Vilar în 1947, pe care îl întrece din punctul de vedere al numărului de participanţi şi al diversităţii reprezentaţiilor susţinute în săli de teatru, dar şi în spaţii surprinzătoare. Nu există o selecţie prealabilă a spectacolelor din punct de vedere artistic, astfel că la Avignon OFF, trupele de amatori se întâlnesc cu actori celebri.

Ediţia 2008 a Festivalului de la Avignon va avea loc în perioada 4-26 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici