Teatrul Naţional Bucureşti îl sărbătoreşte pe Caragiale în 2012

Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) îi dedică lui I. L. Caragiale anul 2012, când o mare parte din lucrările de reabilitare a instituţiei vor fi terminate, iar clădirea va fi "ce este pentru Marea Britanie Teatrul Naţional din Londra", au declarat, într-o conferinţă, membri ai conducerii TNB.

113 afișări
Imaginea articolului Teatrul Naţional Bucureşti îl sărbătoreşte pe Caragiale în 2012

Teatrul Naţional Bucureşti îl sărbătoreşte pe Caragiale în 2012 (Imagine: Radu Vioreanu/Mediafax Foto)

La conferinţa de presă care a avut loc miercuri, la sediul teatrului, au participat, printre alţii, directorul TNB, Ion Caramitru, directorul adjunct al TNB, Ilinca Tomoroveanu, şi criticul de teatru Alice Georgescu.

Directorul adjunct al TNB, Ilinca Tomoroveanu, a spus că, în 2012, instituţia va comemora 100 de ani de la moartea scriitorului I. L. Caragiale. În acest sens, există discuţii cu regizori precum Alexandru Tocilescu, László Bocsárdi şi Alexandru Dabija. Aceasta a declarat că Alexandru Tocilescu ar urma să realizeze un spectacol după "D'ale Carnavalului", iar Alexandru Dabija, un colaj după prozele semnate de Caragiale.

Ion Caramitru a spus că TNB are un deficit de personal, întrucât din 90 de actori, cât avea iniţial, a rămas doar cu 70, mulţi fiind forţaţi să se pensioneze, în urma adoptării noilor prevederi legale. De asemenea, din cele 500 de posturi aprobate la TNB, 84 sunt blocate.

În aceste condiţii, Caramitru a spus că spectacolele sunt mai greu de realizat, cu atât mai mult cu cât actorii pensionaţi lucrează în regim de colaborare, deci costurile pentru o montare cresc.

Ion Caramitru a mai spus că, recent, noua conducere a TNB a fost avizată pentru cinci ani, iar el urmează să prezinte, în curând, la Ministerul Culturii, un nou proiect de management.

Directorul TNB a anunţat totodată că, după încheierea lucrărilor de consolidare şi reabilitare, Teatrul Naţional va avea şase săli funcţionale. Totuşi, acesta a spus că nu poate să dea, deocamdată, detalii despre mersul lucrărilor, deoarece câştigătorul licitaţiei a fost contestat, iar termenul pentru rezolvarea acestei contestaţii, în instanţă, este 24 septembrie.

Ministerul Culturii a anunţat, în 2006, că va reabilita 23 de instituţii culturale de importanţă naţională din subordinea sa, printre care şi TNB, printr-un împrumut de 250 de milioane de euro accesat de statul român la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Consorţiul format din Aedificia Carpaţi şi Romest Electronic a câştigat, în mai, licitaţia pentru reabilitarea Teatrului Naţional, valoarea contractului fiind de 48 milioane euro, fără TVA, a declarat atunci pentru MEDIAFAX Bogdan Trâmbaciu, directorul Unităţii de Management a Proiectului, din Ministerul Culturii.

Un număr de zece firme şi consorţii s-au înscris la licitaţia pentru reabilitarea Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), un proiect de peste 200 de milioane de lei şi care va fi realizat în circa doi ani şi jumătate.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a lansat, în decembrie 2009, licitaţia pentru reabilitarea TNB, contractul având o valoare estimată de 215.284.043 de lei fără TVA (aproximativ 51 milioane de euro) şi o perioadă de execuţie de 28 de luni. Fondurile pentru acest proiect provin din împrumutul contractat de guvern de la BDCE - 27 de milioane de euro - şi de la bugetul de stat.

Proiectul de reconstrucţie a clădirii TNB vizează, potrivit proiectului Ministerului Culturii, prezentat în martie 2008, modelarea clădirii în direcţia uneia de larg interes cultural, un edificiu "mai prietenos şi cu mai mult farmec", care să fie deschis de dimineaţă până seara târziu. În imobilul din centrul Capitalei vor fi găzduite teatrul, muzica, dansul contemporan, artele vizuale, săli expoziţionale, librării, cafenea.

Proiectantul lucrării este arhitectul Romeo Belea, unul dintre autorii proiectului iniţial al Teatrului Naţional Bucureşti, care a anunţat că doreşte să transforme edificiul într-un centru care să semene ca funcţiuni cu Barbican Hall din Londra.

Potrivit proiectului, Sala Mare a TNB va avea în jur de 850 de locuri, faţă de 1.100 cât are în prezent, o acustică şi o vizibilitate mai bune. Sala Studio se va reîntoarce în folosinţa TNB odată cu refacerea Sălii Omnia ca sediu al Operetei, iar mecanismele care transformă sala într-una multifuncţională vor fi reactivate. Va dispărea Sala Amfiteatru, dar vor apărea două săli de câte 350 de locuri în clădirea centrală şi una de aproximativ 250 de locuri în subsolurile scenei de la Sala Mare. În plus, vor exista platforme din foaierele extinse de la un capăt la celălalt al clădirii. Pe acoperişul clădirii TNB va exista un amfiteatru în aer liber. Totodată, majoritatea instalaţiilor clădirii vor fi refăcute, inclusiv cea de climatizare.

Proiectarea clădirii TNB din Piaţa Universităţii a început în 1963, însă Teatrul Naţional a început să funcţioneze în acest sediu zece ani mai târziu, fiind inaugurate pe rând trei săli: Sala Mare, Sala Studio şi Sala Atelier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici