Teodor Baconsky: Cotidianul nu mai e ziarul la care am început să scriu acum trei ani

Teodor Baconsky, ambasadorul României la Paris, care a întrerupt colaborarea la Cotidianul, a declarat, pentru MEDIAFAX, că publicaţia la care a semnat timp de trei ani nu mai este ziarul la care a început să scrie şi că "involuţiile recente" nu mai permit continuarea proiectului.

606 afișări
Imaginea articolului Teodor Baconsky: Cotidianul nu mai e ziarul la care am început să scriu acum trei ani

Teodor Baconsky: Cotidianul nu mai e ziarul la care am început să scriu acum trei ani (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Este o redacţie care s-a autodizolvat. Toate semnăturile prestigioase au fost fie gonite, fie concediate. Nu mai e ziarul la care am început să scriu acum trei ani", a spus Teodor Baconsky.

Totodată, ambasadorul susţine că "involuţiile recente" de la ziarul Cotidianul l-au determinat să întrerupă colaborarea. "Am ales Cotidianul pentru că era un vector de civilizare a României, un vector de civilizare a opiniei publice, or involuţiile recente nu mai permit continuarea acestui proiect", a subliniat Baconsky.

În ceea ce priveşte o eventuală colaborare cu o altă publicaţie, Baconsky spune că nu a luat încă o decizie în acest sens. "E prea devreme. Fie aştept chemarea cuiva, fie renunţ. Dar pot trăi foarte bine şi fără această prezenţă civică. Am încercat să fac gazetărie pentru a articula un proiect al unei altfel de societăţi româneşti, dar dacă nu se poate, mai aştept", mai spune ambasadorul.

"Probabil că se vor regrupa personalităţile plecate de acolo, într-o formă sau alta, şi sigur îmi voi găsi locul printre ei", a concluzionat Teodor Baconsky.

Doru Buşcu, director editorial al Realitatea-Caţavencu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu vor mai scrie la Cotidianul Alin Fumurescu, Daniel Vighi şi Teodor Baconsky. În plus, unul dintre principalii comentatori ai ziarului, Liviu Antonesei, a anunţat că nu va mai scrie la Cotidianul.

Pe de altă parte, Consiliul Editorial al Cotidianul, format din Emil Hurezeanu, Adrian Ursu, Mircea Dinescu, Doru Buşcu şi Robert Turcescu, a fost desfiinţat, patru din cei cinci editorialişti luând decizia de a nu mai publica la ziar, a mai spus Buşcu.

Robert Turcescu, directorul executiv al postului Realitatea FM şi fost director editorial la Cotidianul, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că nu va mai publica editorialul săptămânal în ziarul Cotidianul, nefăcând nicio precizare cu privire la motivele acestei decizii.

Totodată, Liviu Avram, redactor-şef adjunct la Cotidianul, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, luni, Cornel Nistorescu a anunţat că senior editorul Cristian Pătrăşconiu nu va mai scrie la Cotidianul, pentru că "nu este conform cu conceptul editorial" al ziarului.

Şi editorialistul Ioan T. Morar a anunţat, duminică, pe blogul său, că nu va scrie în "Cotidianul lui Nistorescu", considerând că numirea lui Cornel Nistorescu la conducerea ziarului Cotidianul este "o greşeală a patronatului".

Totodată, jurnalista de la Cotidianul, Mirela Corlăţan, i-a solicitat luni patronului trustului Realitatea-Caţavencu, Sorin Ovidiu Vântu, într-o scrisoare deschisă, să pună un şef la Cotidianul cu care angajaţilor ziarului să nu le fie ruşine să mânce din "coliva gazetei", despre care se spune că o să fie închisă.

Cornel Nistorescu a preluat, de la 1 august, conducerea ziarului Cotidianul, în timp ce Adrian Ursu, redactorul-şef al publicaţiei, a fost numit director editorial al Realitatea TV, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, pe 31 iulie, de trustul Realitatea - Caţavencu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici