"The Bed is Broken", de Raluca Răcean Gorgos, la Festivalul de documentare de la Amsterdam

Filmul "The Bed is Broken", de Raluca Răcean Gorgos, premiat la atelierul Aristoteles Workshop 2012, va fi proiectat în secţiunea Paradocs a Festivalului Internaţional de Documentare de la Amsterdam (IDFA), care se va desfăşura între 20 noiembrie şi 1 decembrie.

147 afișări
Imaginea articolului "The Bed is Broken", de Raluca Răcean Gorgos, la Festivalul de documentare de la Amsterdam

"The Bed is Broken", de Raluca Răcean Gorgos, la Festivalul de documentare de la Amsterdam (Imagine: Shuterstock)

"The Bed is Broken" spune povestea lui Răzvan şi Vasile, doi copii în vârstă de 11 şi 14 ani, din zona Tarniţa, judeţul Suceava, care ajung într-o zonă minieră părăsită, prinşi între un teren de joacă violent şi un loc de muncă ostil. Ei trebuie să adune zilnic fier vechi pentru a-şi câştiga existenţa.

Imaginea este semnată de Ana Maria Vîjdea, montajul, de Ştefan Dan Pârlog, iar sunetul, de Tudor Petre. Producătorul filmului este Dan Nuţu.

Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA) se desfăşoară din anul 1988 şi este unul dintre cele mai mari evenimente de gen din lume, fiind axat pe documentare de tip creativ, potrivit site-ului evenimentului.

"The Bed is Broken" a mai fost inclus în competiţia Festivalului de film documentar de la Jihlava, în Cehia, şi prezentat la One World Romania - Festivalul de Film Documentar Drepturile Omului de la Bucureşti, precum şi la Festivalul Internaţional de Film NexT. Documentarul a fost inclus în secţiunea Panorama a Festivalului Internaţional al Filmului Experimental de la Bucureşti - BIEFF (11 - 15 decembrie).

"Este un film despre nevoile umane", afirmă regizoarea Raluca Răcean Gorgos, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX. "Oraşul părăsit - nevoia de integrare - este spaţiul perfect pentru Răzvan şi Vasile pentru a-şi spune povestea într-un mod firesc. Domnul Broscar - nevoia de bani - un personaj pe care nu-l vezi, şi totuşi omniprezent, dă sens aventurii celor doi copii. Prietenia lor - nevoia de siguranţă şi apartenenţă - chiar şi atunci când este exprimată într-un mod agresiv şi dureros, este vitală. Ea reprezintă tot ce au ei", afirmă aceasta.

"Pentru mine, Aristoteles Workshop, aşa cum este gândit şi structurat, a fost exact contrapunctul de care aveam nevoie pentru a face «The Bed is Broken». Limitările de timp şi spaţiu m-au determinat să fiu extrem de prezentă şi atentă la tot ce se întâmplă în jur. Să observ, să provoc, să iau decizii la minut şi să extrag cu atenţie acele părţi care mă definesc. Lucrurile au fost într-adevăr foarte condensate, am trăit o a doua viaţă în decurs de şase săptămâni", spune Raluca despre experienţa Aristoteles Workshop.

Raluca Răcean Gorgos a absolvit secţia de actorie şi secţia de păpuşi - marionete la UNATC Bucureşti. În ultimul an de facultate, a scris şi regizat primul ei scurtmetraj, "Cromoterapia", un film despre realităţile paralele şi distorsionate pe care le percepe un bolnav mintal. După absolvire, Raluca şi-a continuat cariera atât ca actriţă pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti, cât şi ca regizor, experimentând scurte animaţii. După experienţa de la Aristoteles Workshop, Raluca s-a hotărât să se concentreze pe regie, în prezent lucrând la un scurtmetraj şi un mediumetraj documentar.

Aristoteles Workshop este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa centrală şi de est în crearea propriului documentar de 30 de minute. În ultimii şapte ani, filmele produse de atelier au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo şi Trieste. Susţinut de Canalul ARTE/ France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici