The New York Times îl elogiază pe Gheorghe Dinică

Prestigiosul cotidian american The New York Times a anunţat trecerea în nefiinţă a actorului Gheorghe Dinică, marţi, printr-un articol omagial în care este prezentată activitatea acestuia, dar şi refuzul său de a se supune regimului comunist, amintind şi despre asemănarea acestuia cu Robert de Niro.

43 afișări
Imaginea articolului The New York Times îl elogiază pe Gheorghe Dinică

The New York Times îl elogiază pe Gheorghe Dinică (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

În articolul din cunoscuta publicaţie americană, Gheorghe Dinică este portretizat ca un actor "care şi-a încântat publicul spectator interpretând roluri diverse, de la politicieni venali la ţigani rebeli, în zeci de piese de teatru şi filme".

Materialul dedicat marelui maestru prezintă evoluţia carierei acestuia, începând cu momentul de debut, în spectacolul "Străinul", după Albert Camus, în 1963, până la producţiile străine la care a colaborat, cum ar fi "L'Homme Press'' (2005), unde a jucat alături de Anthony Delon.

The New York Times face referire şi la declaraţia actorului potrivit căreia acesta nu s-ar fi simţit niciodată tentat să joace în filme produse în Statele Unite ale Americii: "Nu sunt Robert de Niro. Eu sunt din România". Totuşi, unii au continuat să-l numească "Robert de Niro al României", pentru că cei doi semănau fizic.

Gheorghe Dinică a fost admirat atât pentru repertoriul său vast de roluri, prin care şi-a demonstrat talentul artistic, cât şi pentru modestia, umorul său, dar şi pentru refuzul de a face reverenţe în faţa regimului comunist şi a lui Nicolae Ceauşescu, spre deosebire de alţi actori din generaţia sa, se precizează în material. "Am fost norocos pentru că faţa mea nu dădea bine la televizor", obişnuia să spună Dinică.

Actorul Marcel Iureş este citat, de asemenea, cu o declaraţie despre Gheorge Dinică, în care spune că maestrul "a fost un înger întreaga lui viaţă".

Articolul mai face referire şi la declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, care l-a descris pe artist ca fiind "un model de umanitate, modestie şi generozitate".

Actorul Gheorghe Dinică - internat din data de 22 octombrie, în Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti - a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 75 de ani.

Gheorghe Dinică este unul dintre cei mai mari actori români. A debutat ca actor în filmul "Străinul", în anul 1963 şi de atunci a jucat în peste 60 de filme ("După-amiaza unui torţionar", "Filantropica", seria aventurilor comisarului Moldovan etc.), seriale TV ("Inimă de ţigan", "Aniela"), dar şi în piese de teatru ("Tache, Ianke şi Cadâr", "În numele trandafirului" etc.). A lansat mai multe albume muzicale, precum "Cântece de petrecere" şi "Cântece de petrecere 2", în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu. Este societar de onoare al Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din 2002.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici