TIFF 2015: număr record de bilete vândute - peste 73.000

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a înregistrat un record în istoria evenimentului, cele 223 de filme din cele 60 de ţări selecţionate anul acesta fiind vizionate de peste 73.000 de spectatori plătitori de bilete, potrivit organizatorilor.

161 afișări
Imaginea articolului TIFF 2015: număr record de bilete vândute - peste 73.000

TIFF 2015: număr record de bilete vândute - peste 73.000

TIFF 2015 a însemnat, printre altele, aproximativ 400 de proiecţii care au înregistrat peste 73.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema - o creştere importantă, cu peste 10.000 faţă de anul trecut. Lor li se adaugă cei prezenţi la proiecţiile gratuite în aer liber din Mănăştur, TIFF Campus şi Depozitul de Filme, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziţii şi concertele gratuite din cadrul Norwave, numărul total al participanţilor depăşind cifra de 110.000 - de toate vârstele şi din toată ţara - în cele zece zile ale festivalului. Circa 850 de invitaţi - regizori, producători, actori, profesionişti din industrie - şi jurnalişti români şi străini au luat parte la proiecţii şi evenimente.

Festivalul s-a încheiat spectaculos pe 7 iunie, cu filmul "Trash", în regia lui Stephen Daldry - multiplu nominalizat la Oscar -, la proiecţia căruia au asistat 2.189 de spectatori, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Acesta a fost al doilea cel mai de succes film al festivalului, fiind depăşit doar de cel proiectat în deschidere, cu 2.366 de spectatori - "Poveşti trăsnite / Wild Tales", care va avea premiera în cinematografe vineri. Pe locurile al treilea şi al patrulea în top, tot cu peste 2.000 de bilete vândute, s-au clasat filmele româneşti "Comoara", de Corneliu Porumboiu, şi "De ce eu?", de Tudor Giurgiu. Numărul spectatorilor care au urmărit filme în Piaţa Unirii Open Air a fost cu 133% mai mare decât anul trecut.

Site-ul tiff.ro, actualizat zilnic în timpul festivalului şi conţinând ample galerii foto şi video, a avut 47.706 vizitatori unici, 90.510 vizite şi 637.012 vizualizări de pagini în cele zece zile de proiecţii, cu aproape 20% mai mult faţă de anul trecut. 92% dintre utilizatori au accesat platforma din România, urmaţi în top de utilizatori din Marea Britanie, Germania, SUA şi Franţa. 43% dintre vizitatori au intrat pentru prima dată pe tiff.ro. Blogul oficial, blog.tiff.ro, a avut peste 24.179 de afişări, printre cele mai populare articole fiind live blogging-ul de la gala de închidere TIFF şi două concursuri pentru fanii festivalului.

Pagina de Facebook TransilvaniaIFF a câştigat 9.000 de fani de la ediţia precedentă şi are în prezent aproape 52.000. Mesajele publicate au ajuns la 472.219 utilizatori, dintre care peste 55.300 au interacţionat cu pagina. Fanii au dat peste 32.000 de "Like"-uri la informaţiile publicate şi au publicat peste 800 de comentarii - aceste cifre fiind duble faţă de anul trecut. Materialele video au avut pe Facebook o medie de reach de 42.111.

Spotul oficial al festivalului a ajuns la 207.000 de utilizatori pe Facebook şi a fost vizualizat de 57.577 dintre ei. În plus, pe canalul Youtube al TIFF a fost vizionat de alte 4.682 de persoane. Canalul de YouTube a avut în total 57.402 de vizualizări. Aplicaţia TIFF, dezvoltată de Greppy Systems, a fost descărcată de 3.224 de utilizatori, care au folosit-o de 45.994 ori.

Anul acesta, 320 de voluntari au ajutat la organizarea evenimentelor în spaţiile TIFF. Patru dintre ei au fost selecţionaţi în programul Volunteer Exchange de la festivalurile de film de la Vilnius şi Sarajevo. Cel mai în vârstă voluntar păstrează recordul obţinut anul trecut, are 53 de ani şi a făcut parte din echipa de la Mănăştur Open Air.

Invitaţii străini, printre care actriţa Nastassja Kinski şi actorul Isaach de Bankolé, regizorul George Ovashvili, producătoarea Juliette Lepoutre, selecţionerul Film Society of Lincoln Center - Dennis Lim, codirectorul Buenos Aires International Film Festival - Violeta Bava, membrul comitetului de selecţie al Festivalului de la San Sebastian - Roberto Cueto, directorul de program al Festivalului de Film de la Chicago - Mimi Plauché şi directorul executiv al fondului Consiliului Europei Eurimages, Roberto Olla, au fost impresionaţi de selecţia TIFF şi de calitatea organizării.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie, Cluj-Napoca) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici