TIFF: Filme proiectate în premieră absolută, lansări şi dezbateri, la Zilele Filmului Românesc

Filme aflate la prima întâlnire cu publicul, dezbateri, masterclass-uri şi lansări de carte vor anima Zilele Filmului Românesc (ZFR) la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se vor desfăşura începând de joi, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

300 afișări
Imaginea articolului TIFF: Filme proiectate în premieră absolută, lansări şi dezbateri, la Zilele Filmului Românesc

TIFF: Filme proiectate în premieră absolută, lansări şi dezbateri, la Zilele Filmului Românesc (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vadă, în premieră absolută, trei filme în competiţia Zilele Filmului Românesc - "Poarta Albă", regizat de Nicolae Mărgineanu, "Cripta", regizat de Corneliu Gheorghiţă, şi documentarul "Un ultim an în 114 minute", regizat de Daniel Djamo. Tot în premieră, în afara competiţiei, va rula comedia "America, venim!", debutul lui Răzvan Săvescu.

"Quod erat demonstrandum", regizat de Andrei Gruzsniczki, care figurează şi în competiţia internaţională, va avea premiera românească în festival. Alte trei premiere sunt în secţiunea de scurtmetraje Zilele Filmului Românesc - "Start Anew World", regizat de Luiza Pârvu, "Kowalski", regizat de Andrei Creţulescu, şi "Să mori de dragoste rănită", regizat de Iulia Rugină. Angela Similea, care apare în film, vine cu echipa filmului la TIFF Lounge, sâmbătă, de la 17.00. De la Cannes, unde a obţinut menţiunea speicială în Quinzaine des Réalisateurs, ajunge la TIFF şi "Trece şi prin perete", al lui Radu Jude.

Documentarul de impact al lui Vlad Petri, "Bucureşti, unde eşti?", va rula, joi, de la 21.45, în Unirii Open Air, înainte de a intra pe ecrane, din 13 iunie.

Actorii Vlad Ivanov ("Snowpiercer") şi Anamaria Marinca ("Europa Report") sunt invitaţii lui Mihnea Măruţă la TIFF Lounge, joi, de la 17.00. Vineri, de la aceeaşi oră, publicul îl poate întâlni pe Florin Zamfirescu.

De neratat este şi "Hai Iu Iu NU Hi You You", un show marca Radu Afrim şi Vlaicu Golcea, subintitulat "concert remix-uri Maria Tănase". De asemenea, 13 melodii vor fi electro-orchestrate live de muzicianul Vlaicu Golcea şi cântate de actori, joi, de la 22.00, la Casa de Cultură a Studenţilor. Una dintre melodii va fi interpretată de actriţa Maia Morgenstern. Marius Mihalache & Band vor anima atmosfera cu "Back to Swing", vineri, la 22.30, la Casa TIFF.

În paralel cu proiecţiile şi evenimentele legate de filmul românesc, Debra Winger, distinsă cu premiul pentru întreaga carieră, va susţine un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab, joi, de la 17.00, la Napoca 15. Actriţa va introduce proiecţiile speciale ale filmelor "Ofiţer şi gentleman", joi, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenţilor, şi "Cerul ocrotitor", vineri, de la ora 18.30. Un masterclass va susţine şi cineastul britanic Peter Webber, tot joi, de la 12.00, la Napoca 15.

De asemenea, joi, de la ora 20.00, invitaţii speciali vor vizita Depozitul de Filme din Cluj, un loc abandonat, cu potenţial de spaţiu urban alternativ, pentru care TIFF a iniţiat o campanie de crowdfunding, în cadrul proiectului "Salvaţi Marele Ecran!". Vor fi proiectate fragmente din documentarul "Cinema, mon amour", în regia lui Alexandru Belc (work-in-progress), şi va fi lansată cartea "Janovics, the creator of Transylvanian Hollywood", de Zakarias Erzsebet.

Totodată, joi, în Ziua HBO, cinefilii vor avea parte de un maraton cu intrare liberă la Cinema Arta, de la 10.00 - miniseria "Rugul aprins/ Burning Bush", al cineastei poloneze Agnieszka Holland. Alte patru producţii HBO îi vor încânta pe spectatori: "Seduced and Abandoned", un documentar filmat de James Toback la Cannes, despre fascinaţia faimei, bani, artă şi moarte, "Muhammad Ali's Greatest Fight", de Stephen Frears, despre lupta celebrului sportiv cu guvernul american, şi "Păsări de noapte" şi "Povestea domnului Dragoste", ambele din Cehia.

De Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie, Universitatea Sapienţia va găzdui, de la ora 17.00, proiecţia unică a documentarului "Gasland II", regizat de Josh Fox, despre problema exploatării gazelor de şist, în prezenţa actriţei Debra Winger, consultantul filmului. Vor aborda subiecte fierbinţi şi "Watermark", un documentar despre poluarea apei, precum şi "Population Boom", despre suprapopularea planetei.

Unul dintre cei mai mari specialişti din lume în managementul deşeurilor, Paul Connett, va participa la o dezbatere la Chaos Club (Galeriile Ferdinand), de la 20.00, după proiecţia documentarului "Trashed", narat de Jeremy Irons. Filmul a fost selecţionat în 46 de festivaluri şi a câştigat opt premii. Evenimentul conex este realizat în colaborare cu Zero Waste Romania.

Tot joi, la Cinema Mărăşti, TIFFashion intră în culisele modei. Proiecţia specială a filmului biografic "Yves Saint Laurent", regizat de Jalil Jespert, de la ora 18.00, va fi precedată de două evenimente. La ora 16.00, în foaierul cinematografului va fi prezentată o expoziţie de ţinute de covor roşu create de studenţii de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Iar de la ora 16.30, stilistul şi jurnalistul de modă Ovidiu Buta va vorbi despre unul dintre cei mai mari creatori de modă din istorie, Yves Saint Laurent, în cadrul masterclass-ului "YSL is dead, long live YSL".

De asemenea, cinci cărţi despre cinema se vor lansa la TIFF Lounge, în prezenţa autorilor, în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Astfel, joi, de la ora 15.00, respectiv 15.30, vor fi prezentate "Romanian New Wave Cinema: An Introduction" (editura McFarland, SUA), o lucrare amplă care pune filmul românesc în contextul european, semnată de Doru Pop, şi "O istorie subiectivă a tranziţiei filmice" (volumul al III-lea), a criticului Valerian Sava. Vineri, de la aceleaşi ore, vor fi lansate volumele "Cinematografiştii", al istoricului de film Bujor T. Rîpeanu, şi "Cei de dincolo" (Mandragora), un album de benzi desenate de George Drăgan şi Alex Talambă.

Sâmbătă, de la ora 12.00, istoricul de film Dominique Nasta, profesoară la Université Libre de Bruxelles, va vorbi despre "Contemporary Romanian Cinema - The History of an Unexpected Miracle" (Wallflower/ Columbia University Press), prima lucrare amplă în limba engleză despre cinematografia autohtonă, care acoperă perioada 1911-2011.

La TIFF Lounge, joi, va fi lansat oficial setul de DVD-uri "Radu Gabrea. Biografia unei opere", care cuprinde cele mai recente şapte filme ale sale. Pe 7 iunie, regizorul Dan Chişu îşi va prezenta pe DVD filmul "Şi caii sunt verzi pe pereţi".

Totodată, două expoziţii vor fi vernisate joi. Fotograful Vlad Petri îşi va prezenta la Muzeul de Artă, de la ora 17.00, expoziţia "Stat/ Cetăţean", cu imagini din timpul protestelor din Capitală, care pot fi regăsite şi în filmul "Bucureşti, unde eşti?", iar la Casa Tranzit, de la 18.00, va fi lansată oficial expoziţia "Invazie 68 Praga", cu fotografii de Josef Koudelka. Vineri, de la 17.30, la Chaos Club, artistul grafic Costin Chioreanu, membru al juriului Shadows Shorts, va prezenta "Insights", o selecţie de lucrări realizate pentru trupe şi evenimente din sfera metal.

Toate filmele realizate de adolescenţi în cadrul programului "Let's Go Digital!" pot fi vizionate vineri, de la ora 12.00, la Cinema Arta. Regizorii selectaţi la prima ediţie a Transilvania Pitch Stop au avut zilele acestea întâlniri cu producători români şi străini, iar câştigătorii Transilvania Film Festival Fund, proiect destinat realizatorilor de scurtmetraje şi documentare din Transilvania, vor fi anunţaţi tot vineri.

Zilele Filmului Românesc sunt prezentate în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR).

Mai multe informaţii despre TIFF se găsesc pe site-ul www.tiff.ro.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. TIFF Bucureşti va avea loc între 10 şi 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 şi 29 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici