Ţinutul Secuiesc a primit codul ".sic" pentru un domeniu de Internet

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Ţinutul Secuiesc va fi prezent în curând în spaţiul virtual, CNS obţinând codul ".sic" pentru un domeniu de Internet aferent acestuia.

314 afișări
Imaginea articolului Ţinutul Secuiesc a primit codul ".sic" pentru un domeniu de Internet

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs (Imagine: Mediafax Foto)

Izsak Balazs a spus că a primit o înştiinţare scrisă în acest sens în data de 13 mai, de la Corporaţia pentru Atribuirea Numelor şi Numerelor în Internet (ICANN), iar codul ".sic" a fost atribuit, ca nume de domeniu de nivel superior, Ţinutului Secuiesc.

"Acest cod al domeniului de nivel superior «.sic» este, de fapt, prescurtarea cuvântului latin «siculitas». În traducerea de astăzi ar fi «secuime». În latina medievală a însemnat, pe vremuri, acea comunitate autoguvernată şi înzestrată cu drepturi şi libertăţi la care facem referire - deci la tradiţiile libertăţii secuieşti", a afirmat Iszak Balazs.

Potrivit preşedintelui CNS, atribuirea subdomeniilor, respectiv a numelor de domenii, va începe după primul trimestru al anului 2010, iar organele administraţiei publice locale, instituţiile, societăţile comerciale şi persoanele private din Ţinutul Secuiesc vor avea posibilitatea să aibă, începând de atunci, site-uri pe Internet în domeniul ".sic".

Izsak Balazs a spus că CNS a urmat modelul catalan (reprezentanţii Cataluniei au obţinut codul ".cat" în 2005 - n.r.), obţinând codul ".sic" alături de alte nouă regiuni: Quebec, Scoţia, Ţara Bascilor, Bretagne, Cornwall, Anglia, Galiţia, Ţara Galilor şi Leon. Preşedintele CNS a adăugat că a urmat procedura indicată de catalani pentru a obţine ".sic" ca nume de domeniu de nivel superior, furnizând în consecinţă date privind demografia şi argumentele culturale şi istorice ale secuimii pentru a obţine acest cod.

El a declarat că CNS consideră apariţia pe Internet a Ţinutului Secuiesc ca o entitate autonomă drept un eveniment important al aspiraţiei la autonomie a secuimii, iar noua denumire de domeniu superior poate deveni simbolul solidarităţii secuilor de pretutindeni, întrucât va da posibilitatea organizaţiilor şi instituţiilor acestora să aibă un nume de domeniu cu terminaţia ".sic".

El a susţinut că nu se aşteaptă la reacţii negative din partea autorităţilor statului român, întrucât indicativul SIC, cu care au fost tipărite deja autocolante pentru maşini, distribuite în cadrul conferinţei de presă, nu intră în contradicţie cu indicativul de ţară al României, RO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici