Tolstoi, mai popular în Occident decât în Rusia, la 100 de ani de la moartea sa

În urmă cu 100 de ani, ruşii purtau doliu la moartea lui Lev Tolstoi, survenită pe 20 noiembrie, însă acest personaj - un pacifist care se opunea oricărei forme de guvernare - este mai popular în prezent în Occident decât în Rusia modernă.

154 afişări
Imaginea articolului Tolstoi, mai popular în Occident decât în Rusia, la 100 de ani de la moartea sa

Tolstoi, mai popular în Occident decât în Rusia, la 100 de ani de la moartea sa (Imagine: www.wikipedia.org)

Lev Tolstoi nu va fi comemorat, cu ocazia centenaruluimorţii sale, la înălţimea statutului pe care îl are în literaturamondială.

"Deranjează la fel de mult ca în urmă cu un secol. Pentru acomemora moartea sa, ar trebui să se reflecteze la ce-a făcut Rusiaîn ultimii 100 de ani, ceea ce nimeni nu vrea să facă", spune PavelBassinski, autorul unui volum recent apărut despre împrejurărilemorţii lui Tolstoi.

Tolstoi a murit la vârsta de 82 de ani, la câteva zile după ceşi-a părăsit familia şi domeniul de la Iasnaïa Poliana - unde senăscuse, în 1828 - pentru a merge în pribegie. După ce a poposit dela o mănăstire la alta, a fost răpus de o pneumonie, în gara de laAstapovo, localitate care în prezent îi poartă numele, la sute dekilometri de casă.

În zorii Primului Război Mondial, ai Revoluţiei bolşevice şi airăzboiului civil, moartea scriitorului a fost ca un simbolal destinului ţării sale, atrage atenţia directorulMuzeului Tolstoi din Moscova, Vitali Remizov.

Un nou muzeu urmează să fie deschis la Astapovo, un documentarva fi difuzat pe un post de televiziune cultural şi este programatşi un colocviu internaţional. Dar evenimentul nu este reflectat înorele de maximă audienţă şi nici nu are loc vreo retrospectivă învreunul dintre principalele muzee ruse.

Singurul film despre scriitor care rulează la Moscova, "The LastStation", de Michael Hoffman, a fost realizat la Hollywood, deşiRusia a cheltuit în trecut milioane pentru a finanţa filmeistorice. "Este ruşinos că Rusia nu a găsit banii să facă un filmdespre Tolstoi", spunea un spectator, joi, la ieşirea dintr-uncinematograf unde fusese proiectat filmul, cu circa 15 spectatoriîn sală.

"Astăzi, Tolstoi este mai popular în Occident", spune VladimirTolstoi, urmaş al scriitorului, care conduce muzeul de la IasnaiaPoliana.

Faţă de Puşkin, al cărui bicentenar, în 1999, a fost marcat prinevenimente de comemorare grandioase, Tolstoi suferă înRusia din cauza statutului său de moralist. "El iubeaadevărul, iar în Rusia de astăzi sunt prea multe minciuni şi preamultă ipocrizie", a mai spus Vladimir Tolstoi.

Pe de altă parte, autorul romanelor "Război şi pace" şi"Anna Karenina" avea un mare renume în timpul vieţii."Avem doi ţari, Nicolae al II-lea şi Lev Tolstoi", spunea uncontemporan în 1901.

Însă filosofia pe care a adoptat-o în cea de-a doua parte avieţii, marcată de ascetism şi non-violenţă, nu era în ton cu epocasa şi nu se potriveşte nici cu vremurile actuale. "Ideea sa de arenunţa la avere pare absurdă în Rusia, unde trecem printr-operioadă de capitalism primar", remarcă Bassinski.

"Societatea noastră păstrează încă iluzia că poate rezolva toateconflictele prin forţă. De aceea ideile lui Tolstoi sunt prostprimite", explică şi Abdussalam Gusseinov, de la Institutul defilosofie de la Moscova.

"Diferenţele sociale pe care Tolstoi le denunţa sunt încontinuare enorme. Este o istorie tragică ce se repetă în Rusia",mai spune Bassinski.

Totodată, o comemorare de anvergură nu ar fi binevenită nici dinperspectiva Bisericii ortodoxe ruse, întrucât aceasta nu a revenitpână în prezent asupra excomunicării lui Tolstoi, în 1901. În urmaacesteia, scriitorul, care a respins o serie de dogme alebisericii, a fost îngropat fără respectarea ritualului religios laIasnaia Poliana, unde nici în prezent nu are o cruce pemormânt.

Lev Tolstoi sau contele Lev Nicolaevici Tolstoi a fostun scriitor rus considerat de către critici ca fiind unul dintrecei mai importanţi romancieri ai lumii. Alături de FiodorDostoievski, Tolstoi este unul dintre scriitorii de seamă dintimpul perioadei cunoscute ca vârsta de aur a literaturii ruse -începută în 1820, cu primele opere ale lui Puşkin, şi terminată în1880, cu ultimele lucrări ale lui Dostoievski.

Operele sale "Război şi pace" şi "Anna Karenina" au avut oinfluenţă hotărâtoare asupra dezvoltării romanului mondial, iarcredinţele şi ideile sale filosofice şi estetice, propovăduite de-alungul vieţii prin celelalte opere, sunt reunite şi cunoscute subdenumirea de "tolstoism".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici