Top al ziarelor în pericol de dispariţie de pe piaţa din SUA

Analiştii au făcut un top al ziarelor americane care ar putea dispărea de pe piaţă, în condiţiile în care industria este grav afectată de criza economică, mai multe publicaţii anunţând plasarea sub protecţia legii falimentului, închiderea sau trecerea pe online, informează time.com.

20 afișări
Imaginea articolului Top al ziarelor în pericol de dispariţie de pe piaţa din SUA

Top al ziarelor în pericol de dispariţie de pe piaţa din SUA (Imagine: Mediafax Foto)

În ultimele săptămâni, industria print din Statele Unite a intrat într-o nouă perioadă de declin, determinată de criza economică. Astfel, mai multe companii au declarat faliment, inclusiv lanţul Journal Register. Pe de altă parte, The Rocky Mountain News s-a închis, în timp ce Seattle Post-Intelligencer, publicat de Hearst, fie se va închide, fie va apărea doar online. Hearst a anunţat că va închide şi San Francisco Chronicle dacă nu poate opera reduceri masive de personal. Unul dintre cele mai recente zvonuri care circulă pe piaţă este că societatea va renunţa la jumătate din personalul editorial, măsură care s-ar putea să nu fie suficientă pentru a face ziarul profitabil.

Analiştii pieţei din Statele Unite au realizat un top 10 al principalelor cotidiane care vor reduce sau vor renunţa la operaţiunile print, urmând să apară numai online. Dacă se iau în considerare informaţiile de pe piaţă şi analiza în baza căreia a fost realizat topul, concluzia este că opt dintre primele 50 de cotidiane americane s-ar putea să dispară în următoarele 18 luni.

Pe prima poziţie a clasamentului ziarelor în pericol realizat de analişti se află The Philadelphia Daily News, titlu deţinut de Philadelphia Newspapers, companie care s-a plasat recent sub protecţia legii falimentului. Compania susţine că va obţine venituri anul acesta, însă veniturile din publicitate ale ziarului sunt în cădere liberă, iar Philadelphia nu poate susţine două ziare. În plus, tabloidul Daily News are o circulaţie de numai 100.000 de exemplare şi o echipă destul de redusă, astfel încât există posibilitatea ca aceasta să fie transferată la Philly.com, operaţiunea web care reuneşte cele două titluri deţinute de companie.

Şi The Minneapolis Star Tribune - pe poziţia a doua în clasamentul ziarelor care riscă să dispară din cauza crizei - a declarat faliment, în condiţiile în care estimează că nu va avea venituri anul acesta şi având în vedere că încă are datorii. Compania a anunţat că a avut venituri de 26 de milioane de dolari anul trecut, adică jumătate din veniturile din 2007. În plus, dacă veniturile din publicitate vor scădea cu încă 20%, există probabilităţi foarte mari ca Star Tribune să piardă bani anul acesta. Astfel, în cazul în care nu mai generează venituri, creditorii titlului nu vor mai avea interesul de a ţine ziarul deschis. Viitorul titlului va însemna fie transformarea lui într-o proprietate digitală, fie continuarea apariţiei print, în cazul falimentului principalului său rival de piaţă, St. Paul Pioneer Press.

Pus în pericol de criza economică este şi The Miami Herald, care apare zilnic pe piaţă în 220.000 de copii şi este proprietatea lanţului McClatchy, ce ar putea fi următoarea companie care declară faliment. McClatchy a scos la vânzare titlul încă din decembrie, însă nu a primit oferte serioase pentru preluarea lui. Ediţia print a titlului are de suferit de pe urma scăderii publicităţii atrase, în condiţiile în care principalii clienţi de advertising în ziare erau, în Florida, companiile din domeniul imobiliar, grav afectat de criză. Potrivit analiştilor, există şanse reduse ca titlul să fuzioneze cu South Florida Sun-Sentinel, dar este mai mult decât posibil să treacă integral pe online cu două ediţii, una în engleză şi una în spaniolă.

Tot în topul publicaţiilor puse în pericol de criza economică se află şi The Detroit News, unul dintre cele două cotidiane din Detroit afectate grav de recesiune. Analiştii apreciază ca puţin probabilă o fuziune a titlului cu Detroit Free Press, proprietate a Gannett, motiv pentru care prevăd posibila dispariţie a ziarului ca urmare a lipsei de bani pentru menţinerea sa pe piaţă.

În acelaşi clasament figurează şi The Boston Globe, în condiţiile în care, potrivit informaţiilor de pe piaţă, ziarul pierde un milion de dolari pe săptămână. Pe de altă parte, o bancă de investiţii a precizat, recent, că valoarea ziarului este în prezent de numai 20 de milioane de dolari. Ziarul este principalul titlu al New England Media Group, care aparţine de New York Times. Pe de altă parte, New York Times Company are suficiente probleme proprii, în condiţiile în care, recent, a vândut, cu posibilitatea de a reachiziţiona, 21 de etaje din sediul său newyorkez. În ceea ce priveşte The Boston Globe, titlul ar putea supravieţui online, prin intermediul Boston.com.

În topul publicaţiilor care riscă să dispară din cauza crizei economice mai figurează The San Francisco Chronicle, proprietate a Hearst şi care trebuie deja să reducă costurile pentru a supravieţui, în condiţiile în care a avut pierderi de 70 de milioane de dolari anul trecut.

La rândul său, The Chicago Sun-Times, care este unul dintre cele două cotidiane din Chicago, riscă şi el să dispară din print, neavând nicio şansă să concureze pe piaţă cu Chicago Tribune.

Pe de altă parte, The New York Daily News este unul dintre numeroasele ziare care se luptă pentru distribuţia tirajului şi vânzarea de publicitate la New York. Spre deosebire de New York Times, New York Post, Newsday şi Star-Ledger, Daily News nu este deţinut de o companie media de mari dimensiuni, fiind proprietatea miliardarului Mort Zuckerman. Potrivit analiştilor, ziarul riscă, anul acesta, pierderi de circa 60-70 de milioane de dolari, situaţie de pe urma căreia nu îşi va putea reveni.

Ultimele două ziare al căror viitor este sub semnul întrebării şi care au fost introduse în clasament de analişti sunt The Fort Worth Star-Telegram din Dallas - proprietate a McClatchy şi al cărui viitor ar putea însemna transformarea în ediţie a Dallas Morning News, cu care rivalizează în prezent pe piaţă - şi The Cleveland Plain Dealer, care ar putea fi închis sau trecut pe online până la sfârşitul anului viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici