Trei jurnalişti candidează pentru postul de redactor-şef al cotidianului Le Monde

Gilles Van Kote, Christophe Ayad şi Jean Birnbaum sunt cei trei jurnalişti care şi-au anunţat candidatura pentru funcţia de redactor-şef al prestigiosului cotidian francez Le Monde, informează site-ul 20minutes.fr.

39 afișări
Imaginea articolului Trei jurnalişti candidează pentru postul de redactor-şef al cotidianului Le Monde

Trei jurnalişti candidează pentru postul de redactor-şef al cotidianului Le Monde

Societatea redactorilor de la Le Monde a comunicat, sâmbătă, întregului colectiv de angajaţi ai cotidianului lista cu numele jurnaliştilor care şi-au depus în mod oficial candidaturile pentru postul de redactor-şef al publicaţiei.

În afară de Gilles Van Kote, în vârstă de 51 de ani, directorul interimar, după demisia lui Natalie Nougayrède din 2014, şi a cărui candidatură era deja cunoscută, alţi doi membri din echipa redacţională au devenit în mod oficial candidaţi pentru această funcţie: Christophe Ayad şi Jean Birnbaum.

Gille Van Kote spune că doreşte să continue strategia pe care a implementat-o în ultimele două luni, urmărind ca Le Monde "să îşi întărească poziţia de media de referinţă, plasând în acelaşi timp sectorul digital în centrul organizaţiei sale".

Christophe Ayad, în vârstă de 46 de ani, care a lucrat mulţi ani ca reporter pentru cotidianul Libération, laureatul pe 2004 al premiului Albert Londres pentru anchetele sale din Irak, Dubai şi Rwanda, s-a angajat la Le Monde în 2011 şi a devenit după trei ani, în 2014, directorul serviciului internaţional al publicaţiei. El insistă pe necesitatea dezvoltării conţinutului video.

Jean Birnbaum, în vârstă de 40 de ani, colaborator al cotidianului începând din 1999 şi angajat oficial al acestuia din 2006, coordonează activitatea departamentului cultură-cărţi din anul 2011. A scris numeroase cărţi, cel mai recent un volum care include un amplu interviu cu filosoful Jacques Derrida. El pledează pentru "o transformare urgentă", mai ales pentru "o revoluţie digitală şi multimedia" în cadrul cotidianului. Jean Birnbaum a avut mai multe discuţii în contradictoriu în ultimii ani cu Pierre Bergé, unul dintre coacţionarii ziarului, care a criticat de mai multe ori în mod public linia editorială adoptată de departamentul condus de Birnbaum.

Este posibil ca alţi candidaţi să îşi fi anunţat candidaturile în mod direct în rândul acţionarilor.

Trioul de proprietari - Pierre Bergé, Xavier Niel şi Matthieu Pigasse - îi va audia pe candidaţi începând din 13 aprilie, înainte de a anunţa numele jurnalistului ales pentru a conduce Le Monde pe 20 aprilie. Apoi, după 15 zile, membrii din redacţia cotidianului vor trebui să se pronunţe în privinţa acelei alegeri. Candidatul propus de acţionari trebuie să obţină 60% din totalul voturilor jurnaliştilor din redacţia ziarului, pentru a putea fi desemnat oficial în funcţia de redactor-şef de Consiliul de supraveghere de la Le Monde.

Criza de la Le Monde a izbucnit într-o perioadă în care presa scrisă franceză traversează o perioadă dificilă, confruntându-se cu creşterile de tarife, scăderea vânzărilor şi a încasărilor din publicitate, deficite generalizate, planuri de concedieri şi valuri de cesiuni de active.

Difuzarea versiunii tipărite a ziarului Le Monde a cunoscut o nouă scădere în 2013: tirajul în Franţa a scăzut cu 4,44% şi a ajuns la 275.310 exemplare, în medie, iar tirajul total (Franţa şi pe plan internaţional) a scăzut cu 4,65%, ajungând la 303.432 exemplare.

Cotidianul francez a suferit pierderi de circa 2 milioane de euro în 2013.

Le Monde este un cotidian supraregional francez, înfiinţat în 1944. Alături de Le Figaro, cotidianul Le Monde are o politică editorială de centru-stânga, care pune accent pe respectarea normelor etice şi deontologice, şi este considerat unul dintre cele mai importante ziare informative din Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici