Tribunalul Bucureşti a admis cererea Editurii Evenimentul şi Capital de a intra în insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a admis cererea Editurii Evenimentul şi Capital SRL, care editează cotidianul Evenimentul zilei şi săptămânalul Capital, de a intra în insolvenţă.

404 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Bucureşti a admis cererea Editurii Evenimentul şi Capital de a intra în insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a admis cererea Editurii Evenimentul şi Capital de a intra în insolvenţă (Imagine: Shutterstock)

Editura Evenimentul şi Capital SRL şi-a cerut insolvenţa printr-un dosar înregistrat la Tribunalul Bucureşti pe 14 februarie. Obiectul cauzei în acest dosar este "cererea debitorului - L85/2006 art.27 alin. 5", iar materia juridică - "faliment", potrivit site-ului tmb.ro.

Cererea insolvenţei nu presupune neapărat intrarea în faliment a unei companii.

În data de 26 februarie, Tribunalul Bucureşti a admis cererea introductivă formulată de debitor şi a deschis procedura generală a insolvenţei.

Instanţa a desemnat provizoriu, până la prima adunarea a creditorilor, administrator judiciar pe Georgescu, Dănilă şi Asociaţii, cu o retribuţie lunară de 2.000 de lei, exclusiv TVA, din averea debitoarei.

Potrivit aceleiaşi decizii, administratorul judiciar va notifica: creditorii, debitoarea, acţionarii/ asociaţii şi ORC - Bucureşti şi va cuprinde: 1. termenul limită de depunere a cererii de admitere a creanţelor la 26.04.2014; 2. termenul de verificare a creanţelor, întocmire, afişare şi comunicare a tabelului preliminar la 26.05.2014; 3. termenul de definitivare a tabelului creanţelor la 26.06.2014, locul şi data, ora primei şedinte a adunării generale a creditorilor.

Administratorul judiciar va întocmi în termen de 20 de zile de la desemnare un raport de activitate prin care va propune fie intrarea în procedură simplificată, fie continuarea perioadei de observaţie de 50 de zile prevăzută de Lege. În funcţie de cuprinsul raportului şi în condiţiile şi termenele prevăzute de articolul 94 din lege, administratorul judiciar va elabora un plan de reorganizare a activităţii debitoarei.

În termen de 40 de zile de la desemnare, administratorul judiciar va întocmi un raport amănunţit asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă pentru a putea fi angajată răspunderea patrimonială a acestora.

Administratorul judiciar va inventaria patrimoniul debitoarei şi va lua măsuri pentru conservarea bunurilor, aplicând sigilii acolo unde este cazul, va întocmi bilanţul de deschiderea procedurii şi va depune diligenţe pentru recuperarea creanţelor debitoarei. De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creanţelor asupra debitoarei sau bunurilor sale, respectiv orice termene de prescripţie a acestor acţiuni.

Pe perioada de observaţie, debitoarea va putea să continue desfăşurarea activităţilor curente şi poate efectua plăţi către creditori cunoscuţi, care se încadrează în condiţii obişnuite de exercitare a activităţii curente, sub conducerea administratorului judiciar. Administratorul judiciar va menţine sau denunţa contractele încheiate de debitoare în funcţie de necesitate şi oportunitatea lor, iar acolo unde se impune va solicita anularea actelor frauduloase încheiate în dauna creditorilor şi a oricăror transferuri patrimoniale.

Toate creanţele vor fi supuse procedurii de verificare, cu excepţia creanţelor constatate prin titluri executorii, respectiv a creanţelor bugetare din titluri executorii necontestate în termenele prevăzute de legi speciale, pentru a se stabili legitimitatea, valoarea exactă şi prioritatea fiecărei creanţe.

De asemenea, instanţa a dispus ca administratorul judiciar să întocmească şi să înregistreze la tribunal un tabel preliminar cuprinzând toate creanţele împotriva averii debitoarei.

Tribunalul a fixat termen pentru prima adunare a creditorilor la data 21 mai, prezidată de administratorul judiciar.

Instanţa a fixat termenul pentru continuarea procedurii la data de 10 septembrie.

Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu apel în 30 zile de la comunicare.

Contactat pe 17 februarie de agenţia MEDIAFAX, Virgil Munteanu, directorul executiv al societăţii Editura Evenimentul şi Capital, a declarat că decizia societăţii de a cere insolvenţa a fost influenţată de situaţia cu care se confruntă în prezent piaţa de difuzare a presei din România.

"Situaţia cu care se confruntă presa tipărită, în special piaţa de difuzare a presei, ne-a tras un semnal de alarmă şi am decis că cea mai bună soluţie de protecţie a publicaţiilor Evenimentul zilei şi Capital este declanşarea procedurii de insolvenţă. În anul 2013, Editura Evenimentul şi Capital a înregistrat un profit operaţional considerabil, în ultimele trei semestre acest indicator a fost pozitiv, ceea ce ne face să fim încrezători în elaborarea unui plan de reorganizare care să ducă la sustenabilitatea afacerii", a declarat Virgil Munteanu.

Întrebat la cât se ridică datoriile societăţii Evenimentul şi Capital, Virgil Munteanu a spus: "În ultima perioadă datoriile societaţii Editura Evenimentul şi Capital către bugetul statului au fost diminuate cu aproximativ 3.000.000 de lei şi suntem încrezători că vom reuşi să ajungem la o înţelegere cu creditorii prin planul de reorganizare. O bună parte din aceste datorii pot fi achitate prin colectarea banilor care sunt în piaţă la debitorii noştri".

Pe de altă parte, întrebat dacă intrarea în insolvenţă va atrage şi o restrângere a activităţii Evenimentul şi Capital SRL şi dacă vor fi afectaţi în vreun fel angajaţii celor două publicaţii editate de această societate, Virgil Munteanu a spus că "decizia legată de structura planului de reorganizare va aparţine administratorului judiciar".

"Suntem convinşi că măsurile care vor fi luate nu vor afecta actuala structură de personal şi nici modalitatea de apariţie a publicaţiilor Evenimentul zilei şi Capital", a mai spus Virgil Munteanu.

Cotidianul Evenimentul zilei şi revista Capital au fost prelute, în februarie 2010, de la Ringier România, de către societatea Editura Evenimentul şi Capital, membră a grupului de firme Păunescu, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX la momentul respectiv.

Societatea Editura Evenimentul şi Capital SRL a fost înregistrată la Registrul Comerţului pe 25 ianuarie 2010.

În prezent, din acţionariatul societăţii Editura Evenimentul şi Capital SRL fac parte George Marius Păunescu (Bobby Păunescu) - 5%, Claudiu Alexandru Şerban - 5% şi Dan Andronic - 90%. Administratorul societăţii este Virgil Munteanu, potrivit datelor înregistrate la Registrul Comerţului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici