Turcan: MNIR va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat şi restaurat

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat şi restaurat în România, după Palatul Culturii din Iaşi, a anunţat miercuri ministrul Culturii, Raluca Turcan.

701 afișări
Imaginea articolului Turcan: MNIR va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat şi restaurat

Turcan: MNIR va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat şi restaurat

Ministrul Culturii anunţă că a fost depusă la SEAP documentaţia de elaborare a DALI pentru obiectivul de investiţii Muzeul Naţional de Istorie a României, urmând ca anunţul de participare să fie publicat în următoarele zile, după parcurgerea verificarea documentaţiei de către Ministerul de Finanţe şi validarea de către Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice.

„Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat şi restaurat în România, cu o suprafaţă totală de 32.000 mp, după Palatul Culturii din Iaşi, unde investiţia realizată prin Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii a fost de 26,4 milioane euro, în perioada 2007 – 2016”, susţine Raluca Turcan.

Ea susţine că investiţia de peste 100 de milioane de euro pentru Muzeul Naţional de Istorie a României este finanţată prin Acordul - cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

„Prin proiectul de investiţii pe care îl vom demara, se urmăreşte atât consolidarea şi restaurarea clădirii monument istoric, cât şi realizarea unui spaţiu modern, european, adecvat rolului ce i-a fost atribuit - de păstrător al celei mai importante colecţii clasate în categoriile patrimoniului cultural naţional mobil, fond şi tezaur”, spune Turcan.

Potrivit acesteia, MNIR deţine cea mai valoroasă şi semnificativă parte a patrimoniului arheologic, numismatic şi istoric al ţării, multe dintre piese fiind unicate în Europa şi în lume.

În cadrul celui de-al treilea Acord – cadru cu BDCE, vor fi finanţate proiecte de investiţii pentru alte şapte obiective de patrimoniu şi infrastructură culturală: Teatrul Naţional şi Opera Română din Cluj, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, o nouă sală de concerte în Iaşi destinată Operei Naţionale Române Iaşi, Vila „Ion I.C. Brătianu” din Bucureşti, Conacul "Vârnav Liteanu" de la Liteni, judeţul Suceava, Vila „Florica” de la Ştefăneşti, judeţul Argeş, Muzeul Revoluţiei Anticomuniste de la Timişoara.

„Am deschis discuţiile pentru extinderea acestui portofoliului de investiţii in parteneriat cu BDCE pentru cel puţin încă trei obiective: Opera Naţională Română, refacerea Sălii Palatului sau construirea unei noi săli de spectacole în Bucureşti si restaurarea si extinderea Muzeului Antipa”, arată ministrul Culturii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici