TVR: Camerele de supraveghere, instalate din 2004. Lucaci a sesizat Comisia Etică pentru defăimarea sa

Un raport al SRTv arată că primele camere de supraveghere funcţionează în TVR din 2004, nefiind instalate de Claudiu Lucaci, fost şef al Ştirilor, aşa cum a fost acuzat de un membru al CA, Adrian Bucur, în urma cercetării, Lucaci reclamându-l pe acesta la Comisia de Etică, pentru defăimare.

241 afişări
Imaginea articolului TVR: Camerele de supraveghere, instalate din 2004. Lucaci a sesizat Comisia Etică pentru defăimarea sa

TVR: Camerele de supraveghere, instalate din 2004. Lucaci a sesizat Comisia Etică pentru defăimarea sa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primele camere de supraveghere ale sistemului au fost instalate în 2004, iar acestea sunt legate la reţeaua de date a Societăţii Române de Televiziune (SRTv) şi furnizează imagini ce sunt stocate într-un server, potrivit unui "Raport privind sistemul de supraveghere video al SRTv", care a fost pus la dispoziţia agenţiei MEDIAFAX, la solicitarea acesteia, de reprezentanţii TVR.

Potrivit raportului, sistemul a fost extins prin instalarea de DVR-uri (digital video recorder) cu 4 canale de cameră, iar imaginile furnizate de camere sunt stocate în interiorul DVR-urilor şi sunt criptate (nu pot fi vizionate decât dacă sunt accesate cu echipamentul care le-a înregistrat).

În prezent, sistemul de supraveghere video cuprinde peste 130 de camere video. Supravegherea video se face la exterior, cât şi la interior, iar sistemul supraveghează doar video, fără sunet.

La exterior este supravegheat perimetrul SRTv, parcările şi anumite zone de interes (antenele de satelit, rampa auto, ghena de gunoi, accesul în garajul carelor de reportaj etc.), iar la interior sunt supravegheate holurile şi spaţiile de producţie.

Accesul la aceste camere în regim de live se face pe bază de user şi parolă, astfel: Jandarmeria - camere de exterior pe perimetru şi acces porţi, Pompierii - camere de interior, în principal holuri, şefii de serviciu - camere de interior în zonele de producţie, serviciul IT - toate camerele sistemului pentru mentenanţă.

"Accesul la imaginile înregistrate se face de către o singură persoană autorizată să manevreze date cu caracter personal. (...) - inginer de sistem în cadrul Serviciului IT şi Grafică). Imaginile înregistrate sunt păstrate în sistem pe o perioadă de maxim 30 de zile după care se distrug în mod automat (se suprascriu)", se spune în acelaşi raport.

Conform sursei citate, "accesul angajaţilor SRTv la imaginile înregistrate ale camerelor de supraveghere s-a făcut întotdeauna printr-o solicitare pe e-mail către Coordonatorul cu atribuţii de Şef Serviciu, Serviciul IT şi Grafică care a aprobat descărcarea lor". Imaginile sunt întotdeauna vizionate în prezenţa acestuia, care este la rândul său autorizat de preşedintele-director general al TVR să manevreze date cu caracter personal.

Totodată, potrivit raportului, nu este permisă scoaterea imaginilor înregistrate din sistemul de supraveghere. "În cazuri excepţionale, la solicitarea Poliţiei sau a Jandarmeriei, imagini de interes în elucidarea unor fraude sau infracţiuni au fost predate acestora", se mai spune în raport.

Acest Raport privind sistemul de supraveghere video al SRTv a fost realizat după ce Adrian Bucur, membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române şi jurnalist în cadrul Direcţiei Ştiri a instituţiei, l-a acuzat public, pe 2 iunie, pe fostul director al Ştirilor TVR, Claudiu Lucaci, că ar fi monitorizat video activitatea jurnaliştilor din subordinea sa.

În urma concluziilor raportului, Claudiu Lucaci a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că acest document confirmă de fapt că sistemul de supraveghere video din TVR funcţionează legal. Totodată, Lucaci precizează că a sesizat Comisia de Etică şi Arbitraj a TVR şi conducerea Televiziunii Române în privinţa lui Adrian Bucur, care l-a defăimat şi a încălcat regulamentul intern al instituţiei.

"Acum se confirmă ceea ce am spus şi ultima dată când au apărut în spaţiul public aberaţii legate de folosirea unui sistem de supraveghere video neautorizat. Televiziunea Română a instalat potrivit legii astfel de echipamente în urmă cu 7 ani, iar toată lumea a luat la cunoştinţă despre existenţa acestor camere de supraveghere, aşa cum există în toate instituţiile publice din România. Având în vedere defăimarea mea publică de către un angajat al TVR, care se supune prevederilor regulamentare, am depus două sesizări împotriva lui Bucur Adrian, la Comisia de Etică, respectiv la conducerea Televiziunii Române. Sper ca de această dată să fie luate măsuri împotriva celor care încalcă regulamentul intern", a spus Claudiu Lucaci.

Pe de altă parte, contactat de MEDIAFAX, Horia Gruşcă, membru al Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR, a confirmat primirea la Comisie a unei sesizări din partea lui Claudiu Lucaci, care îl vizează pe Adrian Bucur. "Noi am început analiza cazului", a mai spus Horia Gruşcă.

Adrian Bucur a declarat, pe 2 iunie, că fostul director al Ştirilor TVR, Claudiu Lucaci, ar fi monitorizat video activitatea jurnaliştilor din subordinea sa.

"Un fapt bizar, fără precedent în analele jurnalismului, e ţinut sub tăcere în Televiziunea Publică de câteva săptămâni. Fostul Director al Ştirilor TVR monitoriza video (audio?!) 24 din 24 activitatea jurnaliştilor de la Departamentul Ştiri. Tot corpul editorial din trei redacţii (TVR1, Telejurnale, TVR 2, Ora de Ştiri, TVR News) era supravegheat pe un monitor LCD conectat la 31 de camere video, amplasate în redacţii, studiouri, holuri, intrări, ieşiri. Ce verifica? De ce? Cine a autorizat acest lucru? Agenţia Naţională de Protecţia Datelor Personale a respins o atare cerere de autorizare. Şi, cu toate astea, ea s-a întâmplat ani de zile, până acum o lună. Vă întreb însă altceva. În ce ţară normală la cap şi la principiile democraţiei se întâmplă aşa ceva? Burkina Faso ştiu că e peste noi la afirmarea libertăţii presei. Ambasada SUA, Apador CH, Transparency International, Freedom House, Centrul pentru Jurnalism Independent, ia cineva atitudine? Eu, unul, m-am săturat de anchete şi comisii de disciplină, pentru că nu accept pumnul în gură!", a spus Adrian Bucur, într-un punct de vedere transmis agenţiei MEDIAFAX.

Adrian Bucur a susţinut că respectivele camere nu monitorizau furturi, pentru că de acest lucru se ocupă jandarmii, iar de incendii, pompierii.

De cealaltă parte, Claudiu Lucaci, a declarat pe 3 iunie, pentru MEDIAFAX, că sistemul de supraveghere video există în toată Televiziunea Română şi nu a fost instalat de el, precizând că sunt foarte mulţi oameni care doresc să facă scandal pe seama TVR.

"Sunt foarte mulţi oameni care îşi fac publicitate pe seama mea şi inventează subiecte de presă. Sistemul de supraveghere video despre care se vorbeşte există în toată Televiziunea Română. Nu a fost instalat de mine, ci în urmă cu mulţi ani. Deci nu în perioada în care am fost eu director. Toţi cei care au descoperit în 2015 sistemul de supraveghere video înseamnă că nu au lucrat la Direcţia Ştiri sau că doresc să facă un alt scandal pe seama Televiziunii Române", a declarat Claudiu Lucaci, contactat de agenţia MEDIAFAX.

La sfârşitul lunii aprilie, Claudiu Lucaci a fost înlocuit la conducerea Ştirilor TVR cu Raluca Brumaru, printr-o decizie luată de Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici