TVR lansează campania "Brâncuşi, sculptorul luminii", de ziua naşterii artistului

Televiziunea Română marchează împlinirea a 140 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi printr-o serie de producţii, reunite în campania "Brâncuşi, sculptorul luminii", care vor fi difuzate începând de vineri.

Imaginea articolului TVR lansează campania "Brâncuşi, sculptorul luminii", de ziua naşterii artistului

TVR lansează campania "Brâncuşi, sculptorul luminii", de ziua naşterii artistului

Astfel, timp de o lună, telespectatorii vor putea urmări la Televiziunea Română diferite documentare şi materiale de arhivă despre viaţa şi lucrările "sculptorului luminii", potrivit TVR.

Primul program din această campanie este dezbaterea "Brâncuşi, sculptorul luminii", care va putea fi urmărită vineri, de la ora 19:00, la TVR 2 şi TVR+. Dezbaterea, realizată în 2013 şi moderată de Daniela Zeca Buzura, i-a avut ca invitaţi pe criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară şi pe jurnalistul şi regizorul Cornel Mihalache.

Totodată, de la ora 20:00, la TVR 2 şi TVR+, va fi difuzat concertul "Brâncuşi şi bucuria muzicii", transmis în direct de la Târgu-Jiu. Telespectatorii îi vor putea asculta pe Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaş şi Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului din Târgu-Jiu. Concertul va fi transmis în simulcast şi pe TVR 3.

Sub numele "Ziua Brâncuşi", TVR 1 va difuza tot vineri, de la ora 21:10, două filme-documentar realizate de Cornel Mihalache, "Brâncuşi" şi "Hobiţa, coloana şi tractorul".

"Pornind de la câteva fotografii realizate de Brâncuşi, care demonstrează că decriptarea sensurilor lucrărilor poate începe de la fotografiile personale ale sculptorului şi mă refer la aserţiunea «Cocoşul sînt eu!», am imaginat o poveste a întâlnirii sculptorului cu alter ego-ul său, Cocoşul de gips din anul 1949, ultima sa lucrare, neterminată", descrie Cornel Mihalache filmul "Brâncuşi".

Cea de-a doua producţie, "Hobiţa, coloana şi tractorul", a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar în 2007 şi premiul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pentru regie film documentar în 2006. Documentarul îl aduce în prim plan pe Tanasie Lolescu. El este este omul care, în 1953, a tras cu tractorul de Coloana fără sfârşit a lui Brâncuşi de la Târgu-Jiu. Astăzi, după 53 de ani, regretă acest lucru şi chiar este cel care, la Hobiţa, satul în care s-a născut Brâncuşi, a construit un monument cu tentă brâncuşiană în onoarea sculptorului.

TVR 3 va difuza "Memoria locului", de la ora 21:30, o emisiune despre instituţii culturale din Craiova şi Târgu-Jiu care şi-au propus, la 140 de ani de la naşterea sculptorului, să recupereze dimensiunea operei şi statura artistului prin proiecte de valoare şi evenimente expoziţionale care încearcă să-l readucă în conştiinţa publică.

Tot vineri, de la ora 20:30, la TVR Internaţional, va fi difuzată emisiunea "Lumea şi noi", prezentată de Doina Lemny, istoricul de artă care, din 1990, lucrează la Centrul "Georges Pompidou", locul unde a fost reconstituit, pentru a treia oară, Atelierul lui Brâncuşi.

Campania "Brâncuşi, sculptorul luminii" va continua la TVR 2 din 19 februarie (ziua naşterii artistului), la TVR 2, până în 18 martie (şi marcând ziua de 16 martie - ziua când, în anul 1957, sculptorul a decedat la Paris).

Astfel, timp de o lună, în fiecare zi, TVR 2 va prezenta câte o "Capodoperă Brâncuşi" în scurte materiale de cinci minute, în care, istoricul de artă Cosmin Ungureanu va vorbi despre lucrări ca "Rugăciune", "Danaidă" şi "Somnul".

Pe lângă aceste "Capodopere", TVR 2 va difuza, tot zilnic, scurte interviuri şi fragmente din filmele de arhivă produse de Manase Radnev, Constantin Chelba, Carmen Dumitrescu, Ruxandra Garofeanu şi Ileana Ploscaru Panait. Telespectatorii vor afla, astfel, detalii despre ucenicia în atelierul lui Auguste Rodin, primele sale sculpturi, atelierul de la Paris, ansamblul de la Târgu-Jiu şi autoportretele sale.

Constantin Brâncuşi, născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj, şi decedat pe 16 martie 1957, la Paris, este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici