TVR: Lăzescu a propus în Consiliului de Administraţie găsirea unei soluţii pentru deblocarea conturilor

Reprezentanţii TVR au declarat, pentru MEDIAFAX, că, deşi Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al televiziunii, a deschis şedinţa CA de vineri cu problema blocării conturilor instituţiei de către ANAF, membrii CA nu şi-au asumat nicio soluţie pentru deblocarea Televiziunii Române.

329 afişări
Imaginea articolului TVR: Lăzescu a propus în Consiliului de Administraţie găsirea unei soluţii pentru deblocarea conturilor

TVR: Lăzescu a propus în Consiliului de Administraţie găsirea unei soluţii pentru deblocarea conturilor

Potrivit reprezentanţilor TVR, Alexandru Lăzescu a deschis şedinţa de vineri a Consiliului de Administraţie (CA) al Televiziunii Române, propunând discutarea unor soluţii pentru situaţia creată de blocarea conturilor TVR, pe 22 mai, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

"99% din tot ce s-a discutat vineri în CA nu a avut însă nicio legătură cu ANAF şi cu rezolvarea situaţiei", au spus reprezentanţii TVR.

Aceştia au precizat că, deşi a propus în CA în repetate rânduri reforma TVR, membrii CA nu şi-o asumă. "Reforma TVR nu a fost votată niciodată", au spus reprezentanţii Televiziunii Române.

Potrivit acestora, în şedinţa de vineri a CA au fost vehiculate diverse propuneri. Unii membri ai Consiliului au venit cu propunerea închiderii TVR Info, în timp ce alţii au fost de părere că ar fi mai bine să se închidă TVR 3.

Reprezentanţii TVR au mai spus că toate deciziile în Televiziunea Română să iau cu aprobarea Consiliului de Administraţie al instituţiei.

De asemenea, potrivit reprezentanţilor TVR, în şedinţa de vineri, membrii CA nu i-au cerut demisia lui Alexandru Lăzescu.

Cu toate acestea, vineri după-amiază, opt membri ai CA al TVR, între care Anne Jugănaru, Cristian Niţulescu şi Lucia Hossu Longin, au solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată lui Traian Băsescu şi lui Victor Ponta, ca autorităţile să facă lumină "în ilegalităţile" comise de Alexandru Lăzescu, spunând că acesta ar trebui să demisioneze.

Scrisoarea deschisă, intitulată "Apocalipsa după Lăzescu", este semnată de Anne Jugănaru, Cristian Niţulescu, Claudiu Brânzan (membri în CNA din partea PSD), Lucia Hossu Longin (din partea PNL), Sorin Burtea şi Traian Bărbulescu (din partea angajaţilor TVR), Raico Cornea (din partea minorităţilor) şi Karen Sebesi (UDMR).

Scrisoarea este adresată de semnatari preşedintelui Traian Băsescu, premierului Victor Ponta, comisiilor de Cultură din Senat şi din Camera Deputaţilor, "din dorinţa de a găsi sprijin întru salvarea televiziunii publice, în ceasul al 12-lea, de la un colaps nemeritat".

Potrivit scrisorii, CA al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a fost înştiinţat marţi, 22 mai, că instituţiei i-au fost blocate toate conturile de ANAF, pentru neplata taxelor şi impozitelor.

"Mai mult, membrii CA au aflat cu această ocazie că preşedintele-director general Alexandru Lăzescu nu a autorizat plata CAS în ultimii doi ani, de când a preluat conducerea SRTv. Fapta, de o gravitate fără precedent, din registrul penal, vine să se adauge multor altor derapaje şi acte de corupţie săvârşite de acelaşi PDG (preşedinte director general n.r.), semnalate de-a lungul timpului de către diverşi membri ai CA comisiilor de Cultură din Parlamentul României, cât şi de către mass media", se spune în scrisoare, adăugându-se că situaţia SRTv, după doi ani de la preluarea de către Alexandru Lăzescu a funcţiei de preşedinte-director general, "se poate rezuma simplu şi trist: falimentară, obedientă politic, neprofesionistă, într-un cuvânt, dezastruoasă".

Alexandru Lăzescu a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, cauzele care au făcut ca Televiziunea Română să aibă datorii acumulate - din 2005 până la sfârşitul lui 2011 - către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, ANAF a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române.

Lăzescu a spus atunci că vineri va avea loc o şedinţă extraordinară a Consiliului de Administraţie. "M-aş aştepta ca, având în vedere că mulţi dintre membrii CA sunt propuşi şi bănuiesc că au unele legături cu partidele politice din care provin, să militeze la unison în mod responsabil ca factorii politici să ajute la deblocarea situaţiei. Asta mi se pare mie că ar trebui să fie o atitudine responsabilă, dar ce se va întâmpla nu ştiu", a spus Lăzescu.

Răspunzând unei întrebări, Alexandru Lăzescu - cel care conduce Consiliul de Administraţie al TVR - a spus că nu prea mai are susţinere în CA. "Dar este o chestiune pe care nu o pot controla", a spus Lăzescu.

La aceeaşi conferinţă de presă, Lăzescu a mai spus că nu a luat în calcul posibilitatea de a demisiona, pentru că nu este el responsabil de actuala situaţie financiară a instituţiei, iar dacă demersul ANAF de blocare a conturilor televiziunii este unul politic, el trebuie asumat ca atare. "Eu, personal, nu am luat în calcul posibilitatea de a demisiona. Aş lua în calcul posibilitatea asta dacă m-aş simţi responsabil faţă de situaţia asta (...) Sigur că se pot face discuţii întotdeauna, dar nu văd cum demisia mea ar rezolva ceva. Suntem într-o situaţie obiectivă", a declarat Alexandru Lăzescu, precizând că "în mod explicit" nimeni nu l-a îndemnat să-şi dea demisia.

El a mai spus că, dacă demersul ANAF de blocare a conturilor operaţionale ale TVR este unul politic, el trebuie asumat ca atare de factorul politic.

Totodată, Lăzescu a precizat că Televiziunea Română va trimite, joi, o adresă la ANAF în care va solicita reeşalonarea datoriilor Televiziunii Române, precizând că speră că ANAF va avea suficientă deschidere pentru a debloca funcţionarea televiziunii.

"Propunerea viabilă este să discutăm o sumă de plată, un anumit cuantum plătit regulat, şi să negociem o formulă de reeşalonare a datoriei restante şi sper, cum s-a făcut şi în alte părţi, la o ştergere a penalităţilor (...). Trebuie stabilit un calendar de plăţi care să aibă şi o perioadă de graţie, urmând ca în această perioadă factorii politici, cei care sunt interesaţi să rezolve situaţia Televiziunii Române să ajungă la o soluţie care poate fi în diferite forme", a spus Lăzescu.

Lăzescu a mai spus că, dacă situaţia cu ANAF nu se rezolvă, probabil, începând de săptămâna viitoare, Televiziunea Română va fi nevoită să îngheţe cu totul producţia în premieră. De asemenea, el a mai spus că decizia ANAF duce la blocarea activităţii TVR în campania electorală, dar este posibil să ducă şi la blocarea Campionatului European de Fotbal, dar şi a Jocurilor Olimpice.

Pe de altă parte, Lăzescu a explicat că, spre deosebire de companiile private, Societatea Română de Televiziune nu poate să ceară insolvenţa. De asemenea, el a precizat că, în condiţiile în care Televiziunea Română are conturile blocate, TVR nu poate accesa un împrumut de la bănci pentru a plăti datoriile la stat.

Totodată, Alexandru Lăzescu a precizat că nu este de acord în niciun caz "cu ideea jafului". "Nici vorbă de aşa ceva", a mai spus Lăzescu.

În plus, el a spus că situaţia financiară dificilă a TVR este cauzată de istoricul instituţiei, pierderile televiziunii publice adâncindu-se în timpul a trei mandate - cel al lui Tudor Giurgiu, cel al lui Alexandru Sassu şi cel al lui, care a început în 2010.

Lăzescu a precizat că este greu de spus dacă, în condiţiile date din TVR, se putea face mult mai mult. "Am auzit tot felul de cuvinte gen «jaf», dar e clar că e un joc politic", a spus Lăzescu. "Poate se putea face mai mult. Dar tot ce am făcut am făcut cu bună credinţă şi am încercat să punem ordine într-o situaţie haotică, în care se mergea foarte mult la întâmplare. Sigur că lipsa de disponibilităţi financiare, această cocoaşă financiară venită din spate a făcut ca să se acumuleze aceste datorii la stat. Dar această situaţie trebuie văzută în context", a mai spus Alexandru Lăzescu.

Potrivit SRTv, preluarea mandatului de către noul Consiliu de Administraţie, la data de 30 iunie 2010, s-a făcut în contextul unei pierderi fiscale cumulate de 243.500.000 de lei, echivalent a circa 61 milioane de euro, dar şi a unui contract în curs de derulare pentru drepturi de difuzare UEFA Champions League, care generează pierderi cumulate, începând cu semestrul al doilea al anului 2009, de peste 38 milioane de euro pentru următorii trei ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici