TVR vrea să angajeze avocaţi specializaţi în drept american pentru un litigiu iniţiat de New Films

Conducerea TVR a decis să angajeze o casă de avocatură specializată în drept american, care să reprezinte interesele Televiziunii Române într-un litigiu iniţiat împotriva televiziunii publice de New Films International LLC.

349 afișări
Imaginea articolului TVR vrea să angajeze avocaţi specializaţi în drept american pentru un litigiu iniţiat de New Films

TVR vrea să angajeze avocaţi specializaţi în drept american pentru un litigiu iniţiat de New Films (Imagine: Ovidiu Micsik / Mediafax Foto)

În acest sens, Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), condus de Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR, a adoptat recent o hotărâre prin care a aprobat "angajarea unei case de avocatură specializată în drept american care să reprezinte interesele SRTv în litigiul iniţiat de către New Films International LLC, conform expunerii de motive nr. J/22228/28.08.2015".

De asemenea, CA al TVR a aprobat contractarea societăţii de avocatură Muşat şi Asociaţii pentru derularea raporturilor juridice cu casa de avocatură specializată în drept american şi incidenţa dreptului român în acest dosar.

Surse din TVR au declarat pentru MEDIAFAX că procesul ar fi fost demarat deja în SUA de New Films International LLC, de la care Televiziunea Română a achiziţionat pachete de filme pentru a fi difuzate pe canalele sale şi la care SRTv are în prezent datorii.

New Films International LLC este o societate înfiinţată în 1996 şi are sediul central în Los Angeles, California. New Films International este specializată în producerea, achiziţia şi vânzarea la nivel internaţional a drepturilor de difuzare pentru numeroase filme şi seriale.

Principalele categorii de furnizori faţă de care SRTv avea cele mai mari datorii la sfârşitul anului 2014 erau cele deţinătoare de licenţe de film.

Astfel, la sfârşitul lui 2014, TVR avea datorii la companii deţinătoare de licenţe de film în valoare totală de 88.894.334 de lei (circa 20 de milioane de euro), potrivit raportului de activitate al Televiziunii Române pe anul trecut.

Surse din Televiziunea Română declarau în luna martie, pentru MEDIAFAX, că toate contractele pe care TVR le-a încheiat cu societăţile gigant care produc şi vând filme şi seriale au "clauze înrobitoare". Sursele citate mai spuneau că TVR se află în imposibilitatea de a renunţa la aceste contracte, întrucât ar trebui să plătească "sume uriaşe" către marile companii de distribuţie de filme.

Astfel, în luna martie, CA al SRTv a decis să aprobe derularea unor negocieri între TVR şi Walt Disney Company Limited, pentru modificarea condiţiilor unui contract încheiat între cele două societăţi pe 3 august 2009. Prin aceste negocieri, TVR avea mai multe obiective, între care scăderea preţului pe episod pe care Televiziunea Română trebuie să îl plătească companiei Walt Disney, dar şi "renunţarea la clauza de commitment", potrivit căreia SRTv trebuia să cumpere de la Walt Disney Company toate episoadele dintr-un serial care sunt produse. De asemenea, TVR dorea să negocieze un calendar de plăţi, sustenabil, începând cu anul 2016, către Walt Disney Company.

Pe de altă parte, în septembrie 2014, TVR a demarat şi procedurile pentru a încerca să negocieze modificarea contractului de achiziţie de filme şi seriale şi cu compania NBC Universal, la care televiziunea avea, la sfârşitul anului 2013, datorii de peste 9,5 milioane de lei.

În 2011, Universal Studios International, parte a companiei NBC Universal, a şi dat în judecată TVR, la Curtea Superioară din Los Angeles, şi a cerut daune de 11 milioane de dolari de la Televiziunea Română, care nu a plătit licenţele pentru o serie de filme şi seriale de televiziune, potrivit unui articol publicat la momentul respectiv în The Hollywood Reporter.

Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al TVR la acel moment, a spus că acest contract a fost semnat de SRTv în anul 2004 (pe vremea când televiziunea publică era condusă de Valentin Nicolau, n.r.). "Printre cele mai costisitoare angajamente financiare asumate de către TVR este cel de achiziţii de licenţe pentru filme încheiat cu NBC Universal. Acest contract, care a început să se deruleze în 2004, conţine şi unele clauze dure pentru TVR, cum ar fi obligaţia de a cumpăra seriale atâta vreme cât acestea sunt produse", se spunea într-un comunicat de presă al TVR remis MEDIAFAX în 2011, de reprezentanţii lui Alexandru Lăzescu. Lăzescu a spus la momentul respectiv că "Televiziunea Română este deschisă la negocieri pentru găsirea unor soluţii echitabile pentru toţi cei implicaţi".

De-a lungul timpului, Televiziunea Română a fost criticată pentru achiziţiile scumpe realizate, între care şi pachete de filme şi seriale de la cei mai mari distribuitori internaţionali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici