TVR vrea să dea în judecată Antena 3 pentru că a preluat fără acord o parte din interviul cu Băsescu

TVR intenţionează să dea în judecată Antena 3, pentru că, pe 4 august, în emisiunea "Sinteza zilei" a fost preluată, fără acord, o înregistrare cu o durată de 60 de minute din emisiunea "Ediţie specială" de la TVR 1, în care a fost invitat preşedintele Traian Băsescu.

193 afișări
Imaginea articolului TVR vrea să dea în judecată Antena 3 pentru că a preluat fără acord o parte din interviul cu Băsescu

TVR vrea să dea în judecată Antena 3 pentru că a preluat fără acord o parte din interviul cu Băsescu

TVR 1 şi TVRi au transmis, în data de 4 august, de la ora 21.00, o "Ediţie specială" în care Rodica Culcer l-a avut ca invitat pe preşedintele României, Traian Băsescu, într-o discuţie despre rezultatele negocierilor cu FMI.

Potrivit CNA, în aceeaşi zi, în intervalul orar 21.49 - 23.46, Antena 3 a difuzat emisiunea "Sinteza zilei", în care moderatorul Mihai Gâdea şi invitaţii săi au discutat despre afirmaţiile făcute de Traian Băsescu în interviul acordat la TVR. Discuţia a fost exemplificată cu fragmente din respectivul interviu. Fragmentele au fost difuzate atât pe întregul ecran, cât şi pe ecran partajat, durata totală a acestora însumând 24 de minute şi 31 de secunde, iar cea a fragmentelor cu sonor a fost de 17 minute şi 34 de secunde.

În urma emisiunii "Sinteza zilei", Societatea Română de Televiziune (SRTv) a sesizat CNA: în data de 4 august, "postul de televiziune Antena 3 a difuzat în direct, timp de 60 de minute, emisiunea «Ediţie specială», avându-l ca invitat pe domnul Traian Băsescu, emisiune produsă de SRTv, fără însă să ne ceară nici măcar acordul".

SRTv a solicitat CNA ca, în cazul în care se vor constata încălcări ale legislaţiei audiovizuale, să sancţioneze postul de televiziune Antena 3.

CNA a analizat în şedinţa de marţi cazul şi a decis să nu sancţioneze postul Antena 3. Membrii CNA au analizat dacă Antena 3 a încălcat prevederile articolului 85 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(1) Extrasul reprezintă o scurtă succesiune de imagini şi sunete cu privire la un eveniment de interes public, în scopul informării publicului asupra aspectelor esenţiale ale evenimentului respectiv. (2) Dacă un eveniment de interes general este alcătuit din mai multe elemente autonome din punct de vedere organizatoric, fiecare element va fi considerat un eveniment de interes public. (3) Dacă un eveniment de interes general se derulează pe parcursul mai multor zile, radiodifuzorii secundari au dreptul la difuzarea unui singur extras pentru fiecare zi. (4) Indiferent de alcătuirea şi desfăşurarea evenimentului de interes general, durata extrasului nu va putea depăşi 90 de secunde".

"Aţi luat capturi mai mult de 90 de secunde de la un eveniment", a spus Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, lui Albert Pânzaru, reprezentantul postului Antena 3 prezent la şedinţa CNA.

La rândul său, Albert Pânzaru a spus că interviul lui Traian Băsescu nu este un eveniment, astfel încât preluarea unor înregistrări din emisiunea TVR 1 nu se încadrează în prevederile art. 85 din Legea audiovizualului.

"Interviul domnului Băsescu, indiferent dacă este la TVR sau în altă parte, nu este un eveniment în sine. Antena 3 a reluat afirmaţiile domnului Băsescu. Cadrul în care acest interviu a fost transmis a fost studioul TVR. TVR indică nişte pretenţii pe drepturi de autor şi nu le-aş discuta aici. Acest interviu ca atare nu încape nicio îndoială că nu este eveniment. Comentariile care s-au făcut la Antena 3 s-au făcut strict pe declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu", a explicat Albert Pânzaru.

El a precizat că Antena 3 a preluat din "Ediţia specială" de la TVR 1 şi a postat sigla TVR 1 pe ecran.

Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a propus somarea publică a postului Antena 3. Pe de altă parte, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a propus trimiterea cazului la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) şi luarea unei decizii ulterior.

În urma votării de către membrii CNA, niciuna dintre propuneri nu a întrunit numărul minim de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici