Ultimul premiu acordat lui Mircea Ionescu Quintus a fost pentru poezie. Scria epigrame "de mai bine de 80 de ani" - Mediafax

Ultimul premiu acordat lui Mircea Ionescu Quintus a fost pentru poezie. Scria epigrame "de mai bine de 80 de ani"

Ultima distincţie care i-a fost acordată lui Mircea Ionescu Quintus a fost Marele Premiu pentru Poezie în cadrul celei de-a XXIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie "Nichita Stănescu", de la Ploieşti.

182 afişări

Imaginea articolului Ultimul premiu acordat lui Mircea Ionescu Quintus a fost pentru poezie. Scria epigrame "de mai bine de 80 de ani"

Ultimul premiu acordat lui Mircea Ionescu Quintus a fost pentru poezie. Scria epigrame "de mai bine de 80 de ani"

La ediţia din 2017 a Festivalului Internaţional de Poezie "Nichita Stănescu", desfăşurat la Ploieşti, Marele Premiu i-a fost acordat scriitorului Mircea Ionescu Quintus, ajuns deja, la data decernării, la venerabila vârstă de 100 de ani.

Preşedintele juriului, academicianul Eugen Simion, a rostit cu prilejul înmânării premiului un laudatio în care a amintit că laureatul a excelat într-un gen literar din familia poeziei – epigrama.

Mircea Ionescu Quintus a acceptat premiul spunând că scrie epigramă de mai bine de 80 de ani şi că, într-adevăr, a publicat şi "trei modeste volume" de poezie. Premiul Nichita Stănescu i-a fost acordat lui Mircea Ionescu Quintus la data de 1 aprilie, la doar o zi după ziua sa de naştere (31 martie, pe stil nou) zi care coincide, de altfel, cu ziua de naştere a lui Nichita Stănescu.

 

Un poem de Mircea Ionescu Quintus, din volumul "Moara dracilor", apărut în 1999, la Editura Ion Creangă:

La Jilava

Citeam pe-un zid, cu sânge scris:/ "opt ani am stat aici închis"/ şi te vedeam, brav şi tăcut,/ smerite scrib necunoscut.// Pe-acelaşi zid, mai jos săpat:/ "cinci ani şi şase luni am stat"/ şi cât priveam porţi şi pereţi,/ erau doar ani, şi luni, şi vieţi.// Citeam pe-un zid, cu sânge scris,/ am stat închis, am stat închis.../ O, Doamne, cât aş vrea să ştiu,/ eu, într-o zi, cât am să scriu?

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
QUINTUS ,
PREMIU ,
POEZIE

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.