Clasa politică îi aduce un ultim omagiu seniorului liberal Mircea Ionescu Quintus. Ce au transmis colegi de generaţie, prieteni, dar şi adversari politici

Moartea lui Mircea Ionescu Quintus a luat prin surprindere clasa politică, numeroşi politicieni exprimându-şi respectul şi admiraţia pentru seniorului liberal. Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că Mircea Ionescu-Quintus va fi depus la capela Bisericii de pe strada Buna Vestire, din Ploieşti, iar înmormânarea va avea loc marţi, la Cimitirul Viişoara, din oraş.

2448 afișări
Imaginea articolului Clasa politică îi aduce un ultim omagiu seniorului liberal Mircea Ionescu Quintus. Ce au transmis colegi de generaţie, prieteni, dar şi adversari politici

Clasa politică îi aduce un ultim omagiu seniorului liberal Mircea Ionescu Quintus. Ce au transmis colegi de generaţie, prieteni, dar şi adversari politici

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a murit vineri, la vârsta de 100 de ani.

Florin Roman (PNL): Familia lui Mircea Ionescu-Quintus a decis ca înmormânarea să aibă loc luni

Deputatul Florin Roman, secretar general adjunct al PNL, a precizat, pe Facebook, că familia lui Mircea Ionescu-Quintus a decis ca funeraliile preşedintelui de onoare al PNL să aibă loc luni, până atunci liberalii suspendând toate acţiunile politice programate.

”Familia seniorului Mircea Ionescu-Quintus a decis ca înmormântarea sa aibă loc luni, la prânz, la Ploieşti. În semn de respect faţă de memoria seniorului, PNL a decis suspendarea oricăror acţiuni până după înmormântarea celui mai iubit liberal (...) Odihneşte-te în pace, om bun!”, a scris Florin Roman.

Iniţial, s-a spus că înmormânarea va avea loc luni. Astfel, preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, a declarat că Mircea Ionescu-Quintus va fi depus la capela Bisericii de pe strada Buna Vestire, din Ploieşti, iar înmormânarea va avea loc marţi, la Cimitirul Viişoara, din oraş.

PNL: Viaţa lui Mircea Ionescu-Quintus este o viaţă în slujba naţiunii române şi a PNL

Partidul Naţional-Liberal a primit ”cu mare tristeţe” vestea morţii preşedintelui său de onoare, Mircea Ionescu-Quintus, liberalii afirmând că viaţa acestuia a fost o viaţă dedicată naţiunii române, o viaţă care este un model pentru fiecare român şi pentru fiecare liberal.

”Viaţa domnului preşedinte Mircea Ionescu Quintus este un model pentru orice liberal, pentru orice român. O viaţă pusă în slujba naţiunii române, o viaţă pusă în slujba PNL. Participant direct la multe momente cruciale din istoria modernă a României, domnul preşedinte Quintus este un exemplu de rezistenţă în faţa greutăţilor istoriei. Credinţa în valorile democraţiei şi ale liberalismului, patriotismul de cea mai pură esenţă, omenia, umorul şi forţa spiritului l-au ajutat să înfrunte timpurile şi să fie un învingător”, se arată într-un comunicat de presă al PNL.

Liberalii îl omagiază pe Ionescu-Quintus nu doar pentru faptul că a ţinut vii istoria şi tradiţiile partidului, dar şi pentru contribuţia la renaşterea şi înnoirea PNL.

”A fost un exemplu de ataşament faţă de partidul care îi datorează atâtea. Nimeni nu poate uita cum, în ciuda vârstei înaintate, punea atâta energie şi pasiune în susţinerea ideilor liberale, venea întotdeauna cu un sfat util pentru partid. A făcut-o până în ultimele zile de viaţă. Spiritul său, valorile în care a crezut şi de la care nu a abdicat nici măcar o clipă vor rămâne vii în rândurile PNL. Este datoria noastră de onoare faţă de cel care ne-a fost mentor şi părinte politic”, precizează PNL.

Vosganian: Pentru noi, ALDE, Mircea Ionescu-Quintus a fost în mod simbolic un membru de onoare

Vicepreşedintele ALDE, Varijan Vosganian, a declarat, vineri, că Mircea Ionescu-Quintus este un exemplu că liberalismul a făcut istorie pentru români, afirmând că, pentru ALDE, Quintus a fost în mod simbolic un membru de onoare.

”Mircea Ionescu-Quintus a fost unul dintre oamenii care au dat mult mai mult decât au primit de la lume, a fost unul dintre oamenii care a tăcut atunci când în jurul lui erau larme asurzitoare şi agresive, care a vorbit atunci când era mai mare nevoie ca cineva să reziste şi să spună lucrurilor pe nume. Mircea Ionescu Quintus este, în opinia mea, un exemplu că liberalismul a făcut istorie pentru români, că liberalismul poate da modele. Cred că Mircea Ionescu Quintus trebuie să fie în continuare în inimile noastre, însoţitorul nostru, pentru ca ideile lui să se realizeze într-o bună zi în România. Pentru noi, cei din ALDE, Mircea Ionescu Quintus a fost în mod simbolic un membru de onoare”, a declarat vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosganian.

El a mai spus că Mircea Ionescu Quintus a fost ”unul dintre puţinii oamenii care puteau să-şi privească viaţa prin suferinţele trăite, prin provocările pe care le-au înfruntat, prin ceea ce au gândit şi au spus, ca istoria secolului XX”.

”Eu sunt unul dintre cei care l-am cunoscut îndeaproape în toţi aceşti ani de după 1990 şi cred că a fost unul dintre oamenii de care, în perioada asta, am avut mare nevoie”, a mai spus Varujan Vosganian.

PSD: Quintus, senior al politicii româneşti şi liberal autentic

PSD a transmis, vineri, prin intermediul unui comunicat, un mesaj de condoleanţe familiei liberalului Mircea Ionescu-Quintus, apreciind că acesta a fost un senior al politicii româneşti şi un liberal autentic.

„Partidul Social Democrat îşi exprimă regretul pentru trecerea în nefiinţă a lui Mircea Ionescu-Quintus şi doreşte să transmită expresia întregii sale compasiuni pentru familia îndurerată. Senior al politicii româneşti şi liberal autentic, Mircea Ionescu-Quintus a fost şi va rămâne un model de politician care şi-a pus viaţa în slujba ţării şi a poporului din care se mândrea că face parte”, se arată în comunicatul formaţiunii.

„Partidul Social Demoacrat transmite un mesaj de condoleanţe familiei lui Mircea Ionescu-Quintus, exprimându-şi regretul pentru pierderea suferită de aceasta. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, se mai precizează în comunicatul citat.

Alina Gorghiu: De la Mircea Ionescu-Quintus am învăţat toleranţa

Fostul preşedinte al PNL, senatorul Alina Gorghiu, a afirmat, vineri, pe Facebook, că personalitatea lui Mircea Ionescu-Quintus a fost o influenţă majoră pentru ea şi menţionează rolul pe care l-a avut acesta în supravieţuirea liberalismului.

”Mircea Ionescu-Quintus! O istorie in sine! Pe mine m-a influenţat enorm. De la el am învăţat toleranţa. Liberalismul românesc a supravieţuit vremurilor şi datorită acestui om excepţional”, a scris Alina Gorghiu.

Iliescu, despre Quintus: Un om politic proeminent, apreciat şi respectat unanim

Fostul şef al statului, Ion Iliescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că a aflat cu întristare vestea încetării din viaţă a liberalului Mircea Ionescu Quintus, el apreciind că acesta a fost un om politic proeminent, apreciat şi respectat unanim pentru experienţa sa şi spiritul său echilibrat.

„Am aflat cu întristare vestea încetării din viaţă a domnului Mircea Ionescu Quintus, om politic proeminent în perioada de după 1989, unanim apreciat şi stimat pentru calităţile sale deosebite, pentru experienţa sa politică şi de viaţă, pentru spiritul său ponderat şi echilibrat. Peste tot s-a bucurat de stimă şi aprecieri unanime pentru spiritul său deschis şi ponderat. A fost prototipul de om politic unanim apreciat şi respectat de către toţi, independent de orientarea sa politică”, a spus Iliescu.

El a opinat că moartea lui Quintus este o mare pierdere pentru viaţa publică şi politică din România şi a a arătat că s-a bucurat, personal, de o relaţie deschisă şi amicală cu acesta.

„Am avut o relaţie de stimă şi respect reciproc şi de comunicare foarte lesncioasă tocmai datorită calităţilor de care vorbim - era un om înţelept, întotdeauna cu păreri foarte avizate şi echilibrate în diverse domenii de activitate”, a spus Iliescu, care a transmit condoleanţe familiei, prietenilor şi celor apropiaţi.

„Îi voi păstra o amintire caldă pentru totdeauna”, a conchis Iliescu.

Marko Bela: Quintus era o persoană ”moderată şi un om al dialogului”

Fostul lider al UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, că moartea lui Mircea Ionescu Quintus este o pierdere pentru întreaga clasă politică, fiind o persoană moderată şi un om al dialogului.

”Este o pierdere pentru politica românească, mai ales că a fost un reprezentant de seamă al unei generaţii care, în mod firesc, a avut o experienţă atât din regimul communist, cât şi în ceea ce priveşte perioada anterioară”, a spus Marko Bela.

El a mai spus că Mircea Ionescu Quintus era o persoană ”moderată şi un om al dialogului”.

”Am colaborat foarte bine cu domnul Quintus o perioadă destul de lungă. Între 1996 şi 2000 am fost în aceeaşi coaliţie guvernamentală şi ne-am consultat de foarte multe ori”, a adăugat fostul lider al UDMR.

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a murit vineri, la vârsta de 100 de ani.

Dragnea, despre Quintus: S-a stins un om cât o istorie, un liberal autentic

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a deplâns, vineri, moartea liberalului Mircea Ionescu Quintus, apreciind că „s-a stins un om cât o istorie”.

„S-a stins un om cât o istorie, Mircea Ionescu Quintus. Unul dintre acei puţini de la care, după 1989, am învăţat ce este democraţia pentru că o trăiseră înaintea noastră”, a scris Dragnea pe Facebook.

„Alături de Ion Raţiu, Ion Diaconescu sau Corneliu Coposu, Mircea Ionescu Quintus a promovat o politică naţională bazată pe respect şi dialog între reprezentanţii partidelor politice. Un liberal autentic, o fiinţă distinsă, rotundă, plăcută. Dumnezeu să-l odihnească!”, a adăugat Dragnea.

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a murit vineri, la vârsta de 100 de ani.

Tomac: Quintus, un fiu al Basarabiei; întotdeauna lăcrima când îşi amintea de România din tinereţe

Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a deplâns, vineri, moartea preşedintelui de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, menţionând că acesta a fost un fiu al Basaribiei, născut în provincia Herson, care lăcrima întotdeauna când îşi amintea de România din tinereţea sa.

„Acum 100 de ani, în provincia Herson, se năştea un fiu al Basarabiei, Mircea Ionescu Quintus. Am avut prilejul să discut de mai multe ori cu domnia sa despre ce s-a întâmplat cu ţara noastră în ultimii 100 de ani. Liderul liberal a fost nepotul lui Constantin Stere şi un politician care a privit cu îndurerare evoluţiile legate de teritoriul românesc de la Est de Prut. Cunoaştea bine şi urmărea tot ce se întâmpla în tânărul stat, R. Moldova. Întodeauna lăcrima atunci când îşi amintea de România din tinereţea sa. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris Tomac pe Facebook.

Iohannis: Călătoria seculară a domnului Quintus se încheie aici, moştenirea sa politică va rămâne

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit anunţul morţii preşedintelui de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, cu ”profundă durere şi tristeţe”, Iohannis afirmând că, deşi călătoria lui Quintus s-a încheiat, moştenirea sa politică va supravieţui.

„Ne-am despărţit astăzi de un adevărat senior al politicii româneşti, domnul Mircea Ionescu-Quintus. În ciuda secolului zbuciumat pe care l-a traversat, a rămas mereu fidel crezului liberal, cu care s-a identificat şi pe care l-a servit fără încetare. Domnului Quintus îi datorăm multe lucruri bune din viaţa noastră publică, dar mai ales contribuţia la revigorarea unei doctrine democratice în anii ’90 şi la dezvoltarea unei culturi a dialogului, civismului şi integrităţii actului politic”, se arată în mesajul lui Klaus Iohannis.

Preşedintele României evocă şi personalitatea echilibrată a liderului liberal. ”Aşa a fost domnul Quintus şi aşa ne vom aduce aminte de Domnia sa: un om de stat demn şi responsabil, senin, cu spirit moderat şi profund devotat ţării sale. Călătoria seculară a domnului Quintus se încheie aici, însă moştenirea sa politică va rămâne pentru noi o profesiune de credinţă. Dumnezeu să-l odihnească!”, se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele României a transmis familiei Ionescu-Quintus o scrisoare de condoleanţe.

Raluca Turcan: Ionescu-Quintus, un exemplu pentru noi toţi al ataşamentului faţă de PNL

Fostul preşedinte al PNL, Raluca Turcan, a scris, vineri, pe Facebook, că Mircea Ionescu-Quintus a fost un exemplu pentru fiecare liberal în ceea ce priveşte ataşamentul faţă de partid şi de rezistentă în faţa greutăţilor istoriei.

”Dumnezeu să îl odihnească! Dl. Mircea Ionescu Quintus a fost nu doar martor, ci şi participant direct la multe momente cruciale din istoria României. Un exemplu pentru noi toţi al ataşamentului faţă de Partidul Naţional Liberal. Un exemplu de rezistenţă în faţa greutăţilor istoriei”, a afirmat Raluca Turcan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici