Un documentar despre salvarea minerilor din Chile, difuzat de Discovery Channel

Documentarul "Salvare spectaculoasă: Povestea minerilor din Chile", care oferă în exclusivitate în România imagini ample din timpul operaţiunii care i-a readus la suprafaţă pe cei 33 mineri rămaşi blocaţi în subteran, va fi difuzat de Discovery Channel, pe 20 noiembrie, de la ora 21.00.

254 afișări
Imaginea articolului Un documentar despre salvarea minerilor din Chile, difuzat de Discovery Channel

Un documentar despre salvarea minerilor din Chile, difuzat de Discovery Channel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În după-amiaza zilei de 5 august 2010, mina de cupru şi aur din San José, situată la 45 km distanţă de Copiapó, în nordul Chile, s-a surpat, blocând în subteran 33 mineri. Astfel a început o odisee de 70 zile, care avea să devină una dintre cele mai dramatice poveşti din lume despre salvare şi supravieţuire.

Folosind programe de grafică 3D, materiale filmate în exclusivitate şi mărturiile needitate ale rudelor minerilor, ca şi ale altor participanţi din această misiune de salvare, producţia Discovery Channel "Salvare Spectaculoasă: Povestea minerilor din Chile" explorează în detaliu inovaţiile ştiinţifice şi tehnologice care au făcut posibilă salvarea minerilor, la mijlocul lunii octombrie. Documentarul va fi difuzat pe Discovery Channel în România sâmbătă, 20 noiembrie, la ora 21.00.

Din momentul când s-a aflat vestea despre surparea minei, autorităţile, echipele de salvare, inginerii şi tehnicienii implicaţi s-au confruntat cu dificultăţi inimaginabile şi au găsit soluţii extrem de ingenioase pentru a-i recupera în viaţă pe cei blocaţi în subteran. Primul lucru a fost identificarea cu precizie a refugiului aflat la 760 metri sub pământ, unde se credea că s-ar fi adăpostit minerii. După eforturi minuţioase de sondare, lucrătorii au confirmat pe 22 august că minerii erau încă în viaţă. Ulterior, echipa de salvare a fost nevoită să conceapă strategii ingenioase şi inovatoare de comunicare, foraj şi extracţie, pentru a putea derula această operaţiune de salvare la scară mare. Între timp, echipele medicale au făcut eforturi pentru a menţine sănătatea fizică şi psihică a minerilor.

Având acces în exclusivitate în zona de lucru din jurul celor trei uriaşe utilaje de foraj folosite în cadrul operaţiunii (Planurile A, B şi C, derulate de utilajele de foraj Strata 950, T-30 şi respectiv RIG-421) şi în "camera de control" - centrul de comandă al misiunii, "Salvare spectaculoasă: Povestea minerilor din Chile" oferă o prezentare în timp real a inginerilor, medicilor, psihologilor şi altor profesionişti care s-au implicat, evaluând soluţii alternative pentru rezolvarea problemelor ridicate de această misiune. Programul se bazează pe declaraţiile lor şi pe imagini needitate, pentru a explica modul în care ştiinţa şi tehnologia au reuşit să depăşească obstacolele cu care s-a confruntat această misiune de salvare.

În final, documentarul prezintă interviuri cu principalii protagonişti ai misiunii de salvare, printre care: André Sougarret, inginerul-şef, Michael Duncan, specialistul NASA care a oferit consultanţă echipei medicale care s-a îngrijit de sănătatea minerilor pe durata captivităţii în subteran, şi Laurence Golborne, ministrul Minelor din Chile.

"Salvare spectaculoasă : Povestea minerilor din Chile" este o producţie originală realizată pentru Discovery Channel de compania peruană de producţie Pacha Films, în regia lui Guillermo Galdós şi Luis del Valle. Programul a fost supervizat de Michela Giorelli, Vice President for Production and Development, Discovery Networks America Latină, şi Brooke Runnette, producător executiv pentru Discovery Channel în Statele Unite.

Discovery Communications este una dintre cele mai mari companii din lume în domeniul producţiei de programe documentare, ajungând în casele a peste 1,5 miliarde de abonaţi, din peste 180 de ţări. Discovery însumează peste 100 de reţele la nivel global, conduse de Discovery Channel, Animal Planet, Discovery Science şi Discovery HD, precum şi produse şi servicii educaţionale şi de larg consum şi servicii media digitale, incluzând HowStuffWorks.com. În Europa, Orientul Mijlociu şi Africa există 13 mărci Discovery, disponibile unui număr de 230 de milioane de abonaţi, din 115 ţări, oferind programe adaptate în 28 de limbi.

Discovery distribuie, în prezent, în România posturile: Discovery Channel, Animal Planet, Discovery Science, Discovery Travel&Living, Discovery HD Showcase, ID. Investigation Discovery şi Discovery World.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici