"Un etaj mai jos" şi "Lumea e a mea", printre filmele româneşti selectate la Festivalul Cottbus - VIDEO

Lungmetrajele "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, şi "Lumea e a mea", de Nicolae Constantin Tănase, docuanimaţia "Muntele magic", de Anca Damian, şi scurtmetrajul "Insula", de Ozana Nicolau, vor fi proiectate la Festivalul Cottbus, care se va desfăşura între 3 şi 8 noiembrie.

2462 afișări
Imaginea articolului "Un etaj mai jos" şi "Lumea e a mea", printre filmele româneşti selectate la Festivalul Cottbus - VIDEO

"Un etaj mai jos" şi "Lumea e a mea", printre filmele româneşti selectate la Festivalul Cottbus (Imagine: filmfestivalcottbus.de)

Festivalul Internaţional de Film Est-European de la Cottbus, care se află la a 25-a ediţie, este dedicat celor mai recente producţii cinematografice provenite din Europa Centrală şi de Est, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, şi "Lumea e a mea", de Nicolae Constantin Tănase, au fost selecţionate pentru a participa în cadrul secţiunii Spektrum, care invită publicul să descopere noi tendinţe în cinema.

"Un etaj mai jos" este cel de-al cincilea lungmetraj semnat de cineastul român, iar protagonişti sunt actorii Teodor Corban şi Iulian Postelnicu. Filmul a facut parte din selecţia de la Cannes 2015 în cadrul secţiunii Un Certain Regard şi a participat la prestigioasele competiţii de film de la Toronto şi Londra, primind nenumărate elogii în presa internaţională.

Acţiunea porneşte de la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă şi gravitează în jurul lui Sandu Pătrascu, singurul martor, şi frământările interioare ale acestuia legate de demascarea sau tăinuirea făptaşului, care îi este totodată vecin.

Lungmetrajul de debut al lui Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", spune povestea Larisei, o fată de 16 ani, care trăieşte într-un orăşel de la malul mării unde tot ce contează sunt influenţa şi banii. Tânăra crede însă că visurile ei merită orice sacrificiu. Pelicula a câştigat trofeul celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul şi are în distribuţie actori precum Ana Maria Guran şi Iulia Ciochină.

În cadrul secţiunii Specials - care cuprinde filme tribut, avanpremiere şi pelicule care au participat la alte festivaluri - se regăseşte documentarul de animaţie "Muntele magic", semnat de Anca Damian, film ce aduce în prim-plan călătoria prin aproape jumătate de secol de istorie a polonezului Adam Jacek Winker, artist, fotograf, dar şi un experimenta alpinist. Regizoarea Anca Damian a mai participat în trecut la festivalul de la Cottbus cu filmul "Crulic" (2011).

În cadrul competiţiei de scurtmetraj, participă filmul "Insula", de Ozana Nicolau, povestea tinerei Eliza, care pleacă incognito, împreună cu prietenul ei, la casa de vacanţă a familiei sale, pentru a-şi surprinde tatăl la o întâlnire cu amanta. Protagonişti sunt Diana Bogdan şi Sorin Cociş.

Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus a fost iniţiat în 1991, cu intenţia de a face simţită prezenţa filmelor din Europa de est pe piaţa germană şi de a urmări cum reflectă regizorii din fostele ţări socialiste schimbările sociale şi politice din statele lor de provenienţă. De la lansarea sa, festivalul s-a dezvoltat ca un important punct de întâlnire între scena de film est şi central europeană şi cea internaţională.

Institutul Cultural Român din Berlin s-a implicat activ în susţinerea prezenţei româneşti în cadrul festivalului de la Cottbus începând din anul 2009. Aceasta iniţiativă reprezintă, alături de colaborările cu Berlinale, goEast şi München Filmfestival, consolidarea parteneriatelor instituţiei cu cele mai importante festivaluri de film din Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici