Un fost regizor al Teatrului Naţional Timişoara a intrat în greva foamei

Un fost regizor al Teatrului Naţional Timişoara, Ioan Ieremia, a intrat, miercuri, în greva foamei, în semn de protest faţă de conducerea acestei instituţii care, susţine el, nu i-a permis să pună în scenă un ultim spectacol care să marcheze retragerea sa "onorabilă" din activitate.

150 afișări
Imaginea articolului Un fost regizor al Teatrului Naţional Timişoara a intrat în greva foamei

Un fost regizor al Teatrului Naţional Timişoara a intrat în greva foamei (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ioan Ieremia s-a instalat, miercuri dimineaţa, în faţa clădirii Operei din Timişoara, în care funcţionează şi Teatrul Naţional, cu un banner pe care scria "Ioan Ieremia, prim-regizor şi director al Teatrului Naţional «Mihai Eminescu», în semn de protest faţă de acţiunile familiei Hausvater şi Demeter, declar greva foamei".

Potrivit lui Ieremia, acţiunea este îndreptată împotriva directorului Teatrului Naţional din Timişoara, Adriana Hausvater, şi a "consilierului său din umbră", fostul secretar de stat din cadrul Ministerului Culturii Demeter Andras care, susţine el, nu îi permit să pună în scenă un ultim spectacol, care să marcheze ieşirea sa "onorabilă" din activitate.

"De cinci ani încerc să obţin o audienţă la directoarea Ada Hausvater şi nu mă primeşte. Vreau să pun în scenă o ultimă piesă prin care să ies onorabil după 40 de ani petrecuţi în teatru", a afirmat Ieremia.

Acţiunea sa a fost întreruptă de un echipaj al Poliţiei care l-a informat pe fostul regizor că protestul său nu este autorizat şi că trebuie să obţină o autorizaţie de la Primăria Timişoara.

Ioan Ieremia s-a dus, apoi, la sediul Primăriei Timişoara, unde a solicitat o audienţă la primarul Gheorghe Ciuhandu.

El a fost informat, de purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Flaviu Boncea, că nu poate fi primit în audienţă, însă poate să depună o cerere prin care să solicite autorizarea protestului său.

După discuţia cu reprezentanţii municipalităţii, Ioan Ieremia a afirmat că îşi va întrerupe acţiunea de protest, până când acesta va fi autorizat, dar va continua greva foamei.

Ieremia a povestit că a dorit să protesteze în balconul Operei din Timişoara şi chiar a încercat, marţi seară, să intre în clădire, dar nu a fost lăsat de portari.

El a afirmat că şi-a cumpărat bilet la spectacolul "Amadeus", care s-a jucat marţi seară, dar a fost apoi scos din clădire de către portarii instituţiei şi de către poliţişti.

"Am încercat încă de ieri seară (marţi seara - n.r.) să ajung în balcon. Am mers la intrarea laterală, dar nu am fost lăsat să intru. Am spus că vreau să vorbesc cu Claudiu Bleonţ, care a jucat aseară în piesa «Amadeus». (...) Mi-am cumpărat bilet şi am intrat pe intrarea principală. Când m-au văzut, au chemat poliţia şi au spus că sunt înarmat. Au venit doi poliţişti care au vrut să mă ducă la secţie, dar până la urmă, când au văzut că nu am arme asupra mea, m-au lăsat să plec", a spus Ieremia.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Timiş, Emil Andrei, poliţiştii au fost sesizaţi, marţi seară, despre faptul că în incinta clădirii Operei din Timişoara se află un bărbat care ar avea asupra sa un cuţit şi care nu doreşte să părăsească instituţia.

"Am fost sesizaţi prin intermediul apelului unic de urgenţă 112 despre faptul că în incinta Operei se află un bărbat care nu doreşte să părăsească clădirea şi care ar avea asupra sa un cuţit. La faţa locului s-a deplasat un echipaj al poliţiei care l-a depistat pe bărbat. La controlul corporal, asupra sa nu au fost depistate obiecte ascuţite sau contondente. Având în vedere vârsta înaintată a acestuia, a primit un avertisment", a spus Andrei.

Conducerea Teatrului Naţional din Timişoara a refuzat, până la ora transmiterii acestei ştiri, să facă orice comentariu legat de protestul lui Ioan Ieremia.

Ioan Ieremia a anunţat, luni, că va intra în greva foamei deoarece directorul teatrului, Adriana Hausvater, nu i-ar permite să pună în scenă un ultim spectacol, în timp ce Hausvater afirmă că din 2005 nu a mai primit nicio cerere a fostului regizor.

Ioan Ieremia a afirmat, într-o conferinţă de presă, că în 2005 a fost "pensionat" de către directorea Teatrului Naţional din Timişoara, după ce candidase la această funcţie la concursul organizat în acelaşi an.

Fostul regizor susţinea că după ce s-a pensionat a dorit să pună în scenă un ultim spectacol, prin care să îşi încheie "onorabil" cariera, însă actualul director nu a dorit să îl primească în audienţă.

"În 2005 a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcţiei de director al Teatrului Naţional, la care m-am înscris. (...) Pe 1 octombrie a fost instalată ca director Ada (Adriana - n.r.) Hausvater. După două luni am primit o adresă prin care eram informat că sunt pensionat. Am cerut audienţă, dar această domniţă nu m-a primit. Am avut răbdare cinci ani să fiu primit în audienţă la această domniţă. Am pretins şi pretind să mi se ofere prilejul să ies onorabil din instituţia pe care, zic eu, am slujit-o şi condus-o ca regizor şi director. Nu vreau să revin în teatru, vreau să fac un spectacol ca să ies onorabil", a afirmat Ieremia.

În replică, directorul Teatrului Naţional din Timişoara, Adriana Hausvater, a declarat că la secretariatul instituţiei pe care o conduce nu a fost primită nicio cerere a regizorului Ioan Ieremia, din 2005 şi până în prezent.

"La secretariatul Teatrului Naţional Timişoara nu a fost înregistrată nicio cerere a lui Ioan Ieremia cu privire la solicitarea de a realiza un spectacol şi nu a fost depus în acest sens nici un proiect în scris, pe e-mail, pe fax sau în orice altă formă de comunicare cunoscută. (...) Din punctul de vedere al Teatrului Naţional Timişoara, nu există niciun scandal, deoarece acestui conflict îi lipseşte unul dintre cei doi poli", a afirmat Hausvater.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici