Un sindicat TVR a dat în judecată conducerea SRTv pentru recuperarea prejudiciilor aduse instituţiei

Sindicatul Lucrătorilor din Domeniul Audiovizual TV-R SIND, unul dintre sindicatele din Televiziunea Română, a dat în judecată administraţia TVR, cerând instanţei să o oblige să acţioneze pentru recuperarea prejudiciilor aduse televiziunii publice, în decursul timpului, de managementul defectuos.

398 afișări
Imaginea articolului Un sindicat TVR a dat în judecată conducerea SRTv pentru recuperarea prejudiciilor aduse instituţiei

Un sindicat TVR a dat în judecată conducerea SRTv pentru recuperarea prejudiciilor aduse instituţiei (Imagine: Shutterstock)

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti pe 20 mai, acţiunea având ca termen recomandat data de 16 septembrie.

În prezent, Televiziunea Română este condusă de un Consiliu de Administraţie, al cărui şef este directorul general interimar Stelian Tănase.

Contactat joi de MEDIAFAX, Stelian Tănase a spus că nu doreşte să facă niciun comentariu pe acest subiect, pentru că nu a fost informat despre existenţa acestei acţiuni în instanţă.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, joi, sindicatul TV-R SIND a cerut în instanţă obligarea pârâtei Societatea Română de Televiziune (SRTv) "să acţioneze, în limitele legii, pentru atragerea răspunderii şi recuperarea prejudiciilor de la membrii organelor de conducere ale SRTV care s-au succedat din anul 2006 până în prezent şi care se dovedesc a fi vinovaţi pentru situaţia financiară precară în care a ajuns Televiziunea Publică Română".

Sindicatul face referire şi la documente date publicităţii de Curtea de Conturi, care "atestă o relaţie de cauzalitate între managementul Societăţii Române de Televiziune şi datoriile perpetuate în timp ale acesteia, din 2006 încoace".

"În ciuda acestor grave constatări, administraţiile SRTV se rezumă să deplângă public soarta instituţiei pe care o administrează «în interesul publicului», să acuze «greaua moştenire», deloc secretă altfel la preluarea şi asumarea mandatului, şi să «rezolve» problemele financiare cu care se confruntă Televiziunea Publică întotdeauna prin sacrificii impuse salariaţilor", spune TV-R SIND.

Sindicatul precizează că este publică creşterea anuală a pierderilor financiare ale televiziunii publice, respectiv: în 2006 - de 17.158.538 lei, 2007 - 29.451.567 lei, 2008 - 53.834.115 lei, 2009 - 48.018.958 lei, 2010 - 161.956.133 lei, 2011 - 160.807.908 lei, 2012 -620.027.464 lei, 2013 - 787.866.013 lei (pierderi = datorii comericale, la bugetul de stat etc.).

"Având în vedere îngheţarea salariilor la nivelul din 2008 (absenţa creşterii cu inflaţia) şi eliminarea altor drepturi salariale - pe de o parte -, şi permanent invocata creştere a cheltuielilor cu salariaţii - pe de altă parte -, ajungem la o singură concluzie: managementul a semnat în decursul timpului creşterea numărului de angajaţi şi/sau creşteri salariale preferenţiale, netransparente şi peste
posibilităţile financiare ale instituţiei", spune TV-R SIND.

Potrivit acestui sindicat, în urma selecţiei de personal din 2012, la începutul anului 2013, au fost concediaţi 619 angajaţi ai TVR. "Astfel, Societatea Română de Televiziune a cheltuit cu personalul 182,9 milioane de lei în 2013, această sumă fiind cu 2,71% mai mică faţă de anul 2012, aşa cum arată Raportul de activitate pe 2013 al SRTV. Timpul demonstrează că aceste economii sunt insignifiante în sine, dar mai ales în raport cu sumele cheltuite de SRTV cu avocaţii colaboratori care au gestionat procesele izvorâte tocmai din viciile de procedură ale procesului de selecţie de personal", a spus TV-R SIND.

Conform TV-R SIND, "salariaţii au acceptat în decursul timpului, (aşa cum li s-a explicat de către managerii de atunci!) în interesul instituţiei publice şi sub permanentul spectru al concedierilor colective, sacrificii temporare care apoi s-au permanentizat tacit: au pierdut la primele de Paşte şi de Crăciun (2007), au renunţat la bonurile de masă (2011), au acceptat neplata orelor suplimentare (sectorul producţie editorială - 2011), au pierdut indexarea salariilor cu indicele creşterii preţurilor de consum (în 2008-2012 CCM prevedea amânarea plăţilor, prevedere nerespectată de administraţii, în 2012 CCM a anulat indexarea), au suportat o concediere colectivă cu procedură şi criterii sancţionate deja de instanţă (în 2013, 619 salariaţi au fost concediaţi în numele unei redresări economice care astăzi se dovedeşte - iată! - ineficientă)".

TV-R SIND mai spune că toate acestea au avut loc în timp ce mass-media, dar mai ales documente publice ale Curţii de Conturi vorbesc despre "management defectuos", "decizii manageriale cu impact financiar negativ", "lipsa unor măsuri manageriale care ar fi trebuit să asigure creşterea veniturilor", "promisiuni nerealiste", "creşterea continuă a numărului de salariaţi şi a cheltuielilor cu salariaţii proprii şi cu colaboratorii externi", "lipsa de eficienţă, eficacitate şi economicitate în efectuarea cheltuielilor", "preocupare insuficientă pentru realizarea veniturilor proprii ale entităţii".

Sindicatul mai spune că preocuparea managementului exclusiv pentru reducerea cheltuielilor este asumată în Raportul de activitate al SRTV pentru anul 2013, în care se spune că, "în perioada ianuarie - decembrie 2013, pierderea SRTv a fost stopată, începându-se o etapă de echilibrare financiară a societăţii. Această situaţie pozitivă s-a realizat doar printr-o mai bună gestionare a cheltuielilor".

"Cât priveşte promovarea în prezent cu precădere, dacă nu chiar exclusiv, a unor măsuri manageriale care se referă la restrângerea activităţii SRTV (prin consecinţă a drepturilor salariale) sau la reducerea numărului de angajaţi, în absenţa unei strategii coerente şi realiste de dezvoltare pe termen lung, în absenţa unor expuneri publice de motive şi cifre care să demonstreze
necesitatea, dar şi eficienţa unor măsuri luate, în absenţa unor analize care să demonstreze impactul pe termen mediu şi lung al restrângerii activităţii asupra fidelizării publicului (a se vedea scăderea drastică de audienţă după măsurile manageriale de redresare economică luate deja sau doar aruncate în spaţiul public până acum!), în absenţa unei transparenţe responsabile a cheltuirii banului public (licitaţii, achiziţii, colaboratori externi etc.), în limita legii 544/2001 privind accesul la informaţia de interes public", TV-R SIND spune că "responsabilitatea deplină pentru situaţia criticată astăzi este exclusiv a managementului, singurul în măsură să facă angajări, având permanent acces la cifrele interne corecte şi deci la înţelegerea deplină a situaţiei financiare a Societăţii Române de Televiziune".

De asemenea, TV-R SIND reclamă "asumarea răspunderii celor care au semnat contracte păguboase pentru SRTV, au semnat angajări peste posibilităţile finaciare ale instituţiei, au făcut promisiuni nerealiste partenerilor sociali şi care, în mod netransparent şi având acces la cunoaşterea corectă şi deplină a situaţiei economice a Societăţii (TVR, n.r.), au încurajat şi aprobat de la nivel decizional
colaborările externe în detrimentul resurselor interne ale instituţiei, pe de o parte, şi măsurile netransparente şi discreţionare de creşterea a salariilor şi/sau plata unor avantaje financiare pentru unii dintre salariaţi, pe de altă parte".

Sindicatul mai spune că, potrivit unor rapoarte de audit realizate în decursul timpului, salariile managerilor nu scad, ba dimpotrivă, "se măresc", "se fac achiziţii nepotrivite şi angajări pe ultimele zile de mandat ale PDG", iar "administraţia nu face publice expuneri de motive şi cifre care să demonstreze necesitatea unor măsuri luate", fără a obţine redresarea economică a SRTV.

TV-R SIND s-a constituit prin asociere, în conformitate cu prevederile Legii 62/2011 - legea dialogului social, având personalitate juridică, în conformitate cu hotărârea judecătorească 16194/2013. Preşedintele TV-R SIND este Sorin Rada.

Pe de altă parte, începând de marţi, angajaţii SRTv au intrat în grevă japoneză, purtând banderole albe pe braţe, în semn de protest faţă de decizia Comitetului Director al TVR de reducere a timpului de lucru al salariaţilor şi a câştigurilor acestora cu 20%.

În anul 2013, pe vremea când la conducerea TVR se afla Claudiu Săftoiu, Televiziunea Română a fost marcat de procesul de concediere colectivă. Astfel, în urma selecţiei de personal din 2012, la începutul anului 2013 au fost concediaţi 619 angajaţi.

Într-o conferinţă de presă din 5 martie, Stelian Tănase, actualul director general interimar al TVR, a declarat că numărul de angajaţi înainte de restructurarea care s-a făcut anul trecut în Societatea Română de Televiziune era de 3.149 (număr de posturi 3.236).

Stelian Tănase a mai spus că, după restructurare, TVR a avut 2.535 de angajaţi (2.450 de posturi).

TVR avea la sfârşitul lui 2013 datorii fiscale de 510,8 milioane de lei, în timp ce datoriile comerciale erau de 161,3 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al instituţiei pe anul trecut.

De asemenea, datoriile istorice ale Televiziunii Române se ridicau la 787.866.013 lei la sfârşitul anului trecut.

Potrivit unui Raport de Audit al performanţei privind realizarea veniturilor şi utilizarea acestora, în perioada 2008 - 2011, la Societatea Română de Televiziune, realizat de Curtea de Conturi, la sfârşitul anului 2011, şi făcut public în 2012, despre care MEDIAFAX a relatat la momentul respectiv, Curtea de Conturi enumera între cauzele deficitului TVR managementul defectuos şi cheltuielile mari cu salariaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici