Ungureanu: Faptul că o instituţie ca ICR este supusă arbitrariului politic este înjositor

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a fost prezent, luni, la manifestarea în sprijinul ICR, declarând că faptul că o astfel de instituţie ajunge să fie supusă arbitrariului politic este înjositor şi că atunci când într-o ţară cultura începe să deranjeze, nu mai poate vorb despre democraţie.

415 afișări
Imaginea articolului Ungureanu: Faptul că o instituţie ca ICR este supusă arbitrariului politic este înjositor

Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Purtând papion negru, fostul premier a fost prezent, luni seară, la protestul "Mişcarea papioanelor", organizat de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate în faţa sediului ICR, care vizează Ordonanţa care prevede trecerea Institutului sub autoritatea Senatului.

Ungureanu a spus că este foarte bine că se face o asemenea mişcare pentru a sprijini în primul rând "ideea de normalitate în cultura noastră instituţionalizată". "Faptul că o instituţie cum este Institutul Cultural Român a ajuns să fie supusă arbitrariului politic este, în opinia mea, înjositor nu doar faţă de activitatea celor care au condus Institutul sau au lucrat alături de conducere atâta timp, ci şi pentru faptul că în momentul în care într-o ţară cultura începe să deranjeze, nu mai vorbim de democraţie", a spus Ungureanu, adăugând că "erau şi alţii care erau dispuşi să pună mâna pe pistol pentru a scăpa de cultura care li se părerea ba neplăcută, ba mult prea critică sau că nu-i reprezintă".

El a precizat că a lucrat el însuşi la ICR înainte să fie ministru de Externe, calitate în care a fost alături de Institut.

"Cum se poate motiva îndârjirea pe care o constat în acest aranjament parlamentar al transformării autorităţii asupra ICR, rapiditate care se întâmplă înainte de a discuta sau rezolva problemele cele mai importante, cele mai stringente ale României, altminteri anunţate cu surle şi trâmbiţe într-o lună de guvernare?", a spus Ungureanu.

Organizatorii mişcării i-au atras atenţia fostului premier că nu vor să se asocieze cu oameni politici, demersul lor nefiind unul politic.

Ungureanu a spus că se asociază mişcării deoarece îşi doreşte o altfel de politică, este un cetăţean al acestei ţări, cunoaşte activitatea ICR îndeaproape. "Şi nu în ultimul rând, pentru că sunt prieten şi cu Horia (Horia Roman Patapievici, preşedintele ICR) şi cu Mircea (Mircea Mihăieş, vicepreşedinte ICR) şi cu toţi cei care sunt aici", a spus Ungureanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici