Universitatea Apollonia din Iaşi a primit licenţă de la CNA şi va lansa televiziunea Apollonia TV

Universitatea Apollonia din Iaşi, care, de-a lungul timpului, a fost în centrul mai multor scandaluri, inclusiv pentru că permitea şi înscrierea tinerilor fără diplomă de bacalaureat, a primit marţi o licenţă audiovizuală de la CNA pentru lansarea televiziunii generaliste Apollonia TV.

1532 afișări
Imaginea articolului Universitatea Apollonia din Iaşi a primit licenţă de la CNA şi va lansa televiziunea Apollonia TV

Universitatea Apollonia din Iaşi a primit licenţă de la CNA şi va lansa televiziunea Apollonia TV (Imagine: Mediafax Foto / Ovidiu Micsik)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, o solicitare primită de la Universitatea Apollonia de acordare a unei licenţe audiovizuale pentru difuzarea în Iaşi, prin reţele de comunicaţii electronice (cablu, n.r.), a televiziunii Apollonia TV.

Consiliul a mai analizat o cerere în acelaşi scop şi în şedinţa din 12 februarie, când a decis să nu acorde licenţa solicitată, din cauză că nu fuseseră depuse la CNA toate documentele din care să rezulte care este acţionariatul Universităţii Apollonia.

La şedinţa CNA de marţi au fost prezenţi doi reprezentanţi din partea Universităţii Apollonia, între care şi Paul Gorban.

Răspunzând unor întrebări adresate de membrul CNA Monica Gubernat privind acţionariatul acestei televiziuni, Paul Gorban a declarat că preşedintele fundaţiei care a înfiinţat Universitatea Apollonia este Vasile Burlui. El a mai spus că Vasile Burlui va fi, astfel, şi preşedintele noii televiziuni Apollonia TV.

"Acest post va fi condus de Universitatea Apollonia (...) Orice decizie se ia în Consiliu de Administraţie (al Universităţii, n.r.) şi merge la Senatul Universităţii", a spus Paul Gorban.

Potrivit acestuia, Universitatea Apollonia este acreditată, iar Senatul Universităţii a decis recent modificarea cărţii universitare, care prevede acum că această universitate poate desfăşura activităţi extradidactice, precum difuzarea de programe audiovizuale TV şi radio.

În ceea ce priveşte conţinutul care va fi difuzat de Apollonia TV, Paul Gorban a spus că acesta va fi realizat de scriitori şi jurnalişti, precum Liviu Antonesei şi Adi Cristi, iar studenţii vor fi responsabili în special cu munca de teren. Televiziunea ar urma să aibă 14-15 angajaţi, cărora li se vor adăuga colaboratori şi cadre didactice.

Membrul CNA Monica Gubernat a spus că Apollonia este o universitate privată, care are acţionariat. Ea a mai spus că acest acţionariat ar trebui prezentat, conform legislaţiei audiovizualului, până la nivel de persoană fizică.

De altfel, Monica Gubernat a şi votat "împotriva" acordării licenţei pentru televiziunea Apollonia TV, însă ceilalţi şapte membri ai Consiliului prezenţi la şedinţa de marţi (Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) au votat pentru acordarea licenţei, astfel că televiziunea Apollonia TV poate fi lansată.

După momentul votului, Monica Gubernat a spus că Vasile Burlui, cel care conduce Universitatea Apollonia, "vindea diplome false". "Domnul profesor universitar doctor Vasile Burlui este, din câte ştiu, anchetat penal pentru că dădea diplome false. Să continue dezmăţul", a spus Gubernat.

Ulterior, alţi membri ai CNA, între care Răsvan Popescu şi Dorina Rusu, i-au spus Monicăi Gubernat că ar fi trebuit să menţioneze aceste aspecte în şedinţă, înainte de momentul votului.

Pe de altă parte, potrivit dosarului depus la CNA, Apollonia TV, care emite în prezent online, ar urma să difuzeze program 24 de ore pe zi, cu reluări de circa zece ore pe zi. Televiziunea ar urma să difuzeze programe producţie proprie (97,5%) şi programe preluate de la RFI România (2,5%).

Grila televiziunii va include programe de informare (8,18%), programe educative şi culturale (48,72%), divertisment (26,44%) şi publicitate (16,66%).

Investiţia făcută în acest proiect se ridică la aproximativ 460.000 de lei, potrivit aceluiaşi dosar depus la CNA de Universitatea Apollonia.

Universitatea Apollonia a fost înfiinţată la Iaşi în 1991. De-a lungul timpului, Universitatea Apollonia din Iaşi a fost în centrul mai multor scandaluri. Astfel, în 2011, Universitatea Apollonia Iaşi a permis şi înscrierea tinerilor care nu au obţinut diploma de bacalaureat. Ulterior, preşedintele Universităţii Apollonia din Iaşi, Vasile Burlui, a declarat că instituţia a renunţat la această idee, după ce a fost "atacată din toate părţile".

Pe de altă parte, în 2014, Guvernul a decis ca în anul universitar 2014-2015 să fie monitorizate alte trei universităţi private, între care şi Universitatea Apollonia din Iaşi. Acestea sunt monitorizate special de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior şi Ministerul Educaţiei.

Tot în 2014, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi a deschis un dosar penal împotriva Universităţii Apollonia din Iaşi pentru abuz în serviciu, după ce un student a depus o plângere în care a reclamat taxe abuzive şi folosirea unor materiale didactice expirate. La momentul respectiv, conducerea Universităţii Apollonia a respins acuzaţiile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici