Variety: Regizorul Marian Crişan este o voce specială a filmului românesc

În lungmetrajul "Morgen" - care a primit, sâmbătă, patru premii la Festivalul de Film de la Locarno -, regizorul Marian Crişan prezintă natura artificială a graniţelor, dar şi umanitatea în cea mai simplă formă, cineastul fiind "o voce specială a filmului românesc", apreciază publicaţia Variety.

73 afișări
Imaginea articolului Variety: Regizorul Marian Crişan este o voce specială a filmului românesc

Variety: Regizorul Marian Crişan este o voce specială a filmului românesc (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Criticul Jay Weissberg, de la Variety, apreciază că temele principale ale filmului care marchează debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan sunt absurditatea graniţelor şi decenţa de care poate da dovadă un om obişnuit.

"Aşteptările pe care câştigătorul Palme d'Or pentru scurtmetraj, în 2008, le-a creat sunt confirmate", apreciază Variety. "O imagine discretă şi sentimente latente prezente în film ne fac să descoperim o voce specială a filmului românesc", scrie Variety.

Filmul "Morgen" spune povestea lui Nelu (Andras Hathazi), un bărbat care trăieşte la graniţa româno-ungară şi căruia îi place să pescuiască. Într-o zi, acesta "pescuieşte" un imigrant ilegal turc, pe Behran (Yilmaz Yalcin). Nelu îi oferă protecţie acestuia şi îl găzduieşte în casa lui şi, chiar dacă nu vorbesc o limbă comună, cei doi se împrietenesc. Turcul doreşte să treacă graniţa în Germania, dar posibilităţile ca Nelu să îl ajute să facă acest lucru sunt limitate. Nelu îl asigură, însă, în fiecare zi, pe Behran că va încerca să îl ajute mâine ("morgen", în limba germană, n.r.).

"Una dintre trăsăturile cele mai frumoase ale filmului este modul în care Crişan îşi dezvoltă personajele, fără a expune foarte multe detalii. Spiritul uman simplu al lui Nelu rămâne elementul principal", menţionează Weissberg.

Lungmetrajul "Morgen", de Marian Crişan, a câştigat patru trofee, sâmbătă, la Festivalul de Film de la Locarno (4 - 14 august), printre care premiul special al juriului, acordat celei de-a doua cea mai bună producţie din competiţia internaţională. Totodată, coproducţia franco-româno-maghiară "Morgen" a primit premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului, dar şi premiul Don Quijote din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub.

Regizorul Marian Crişan, născut la Salonta, pe 8 septembrie 1976, a câştigat în 2008, la Festivalul de Film de la Cannes, trofeul Palme d'Or pentru cel mai bun scurtmetraj, cu "Megatron". În 2008, regizorul a mai lansat documentarul "Luni", care prezintă o zi din viaţa cântăreţului de hip-hop Tudor Sişu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici